Francia desszertek

Rumbaba, amikor a nagyiból hercegnő készül

 

A francia desszertek szerelmese lettem:-) Hétvégén St Honoré készült, előtte Financier… most a rumbaba volt soron, mint egyszerű finomság.

Egyszerűen google, és recept keresés. Rengeteg receptet elolvastam, igyekeztem autentikus receptet választani, mert sokféle van ám ebből is.
Végül slusszpoén, hogy épp rum nem volt itthon, tehát ugrott is az autentikus recept:-)

Az alap recept rendben van, de a rumot én lecseréltem pálinkára mert csak az volt itthon.
Bátran süssétek meg, nagyon finom, én a kisfiamnak is el fogom készíteni alkohol nélkül.

A rumbaba speciális formában készül, mai olyasmi mint egy pohár, nincs ez sem itthon, ezért mini kuglóf formában sütöttem, és örülök is neki, hiszen így tölthető lett:-)

HV:

  • 150 gliszt
  • 50 ml  dl tej
  • 5 g élesztő -én szárítottat használtam-
  • 15 g cukor
  • 2 tojás
  • 50  g vaj
  • csipet só

A sziruphoz:

  • 100 g cukor
    50 ml narancslé
    50 ml víz
    50 ml  rum -én esetemben pálinka

Az átkenéshez:
baracklekvár

 

Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 50 fokra.

A lisztet, cukrot, élesztőt és a langyos tejet. A robotgép dagasztó karjával kezdjük keverni.
Amikor kezd kicsit összeállni akkor 1 tojás és az olvasztott vaj is mehet bele. Dagasszuk tovább.

Amikor már egészen tészta formája, állaga van akkor az utolsó tojás is mehet bele, dagasszuk tovább, amikor elválik az edény falától akkor jó.
A tészta elég lágy, tehát nem egy kalács tésztát kapunk és ne is várjunk:-) Kicsit ragacsos állagú lesz, ez így van jól.

Takarjuk le és meleg helyen hagyjuk 1 órát kelni.

Mikor duplájára megnőtt a tészta akkor vegyük le a fóliát és keverjük át a tésztát.

A formákat én kifújtam a wilton formaelválasztójával-itt meg is veheted. Belekanalaztam a tésztát, és betettem az 50 fokos sütőbe 10-15 percre. Ekkor még kel egy kicsit, amikor látjuk hogy szépen megnőtt még, akkor 200 fokra állítsuk a sütő hőmérsékletét és 15-20 perc alatt süssük készre.

Közben készítsük el a szirupot.
A szirup mindent öntsük egy edénybe és kezdjük el forralni, nyugodtan forrjon, a lényeg hogy sűrűsödjön, sziruposodjon.

Ha kész akkor mindegyik helyes kis babát, ez a tészta:-) mártsuk meg a szirupban bőségesen:-)

Hagyjuk hűlni kb 20 25 perc.

A baracklekvárt én egy kis forró vízzel hígítottam, ezzel átkentem a megsült tésztákat.

Készítettem francia vanília krémet, és abból készült diplomata krém is.

A kis babákat megtöltöttem vegyesen, felét francia vanília krémmel, felét pedig a tejszínes változatával, vagyis a diplomatával.

Őrületesen finom desszert <3

Recept forrása: http://maimoni.cafeblog.hu/2012/02/16/rum-baba-baba-au-rhum/