Házi, őrületesen finom almás pite
Ez az almás pite, nem az az almás pite.
Hogy miért?
Azért mert ez egy alma terrine a töltelék. Nem azért mert valami flancos “cuccot” készítenék, hanem mert így sokkal finomabb, izgalmasabb az almás pite.
Ropogós tészta, és egy különleges alma töltelék, ráadásul itt nem állunk meg, mert egy ksi dió réteget is kapott, sőt, ha van nádcukor otthon, érdemes megszórni vele az almát. Finom karamellás ízt ad.
A tésztához: 20X30 cm-es kerethez
- 300 liszt (BL55)
- 80 g porcukor
-
1 csipet só
-
8 g sütőpor
-
160 g vaj
-
2 evőkanál tej
-
63 g tojás
- 20 g vaj
- 1200 g alma -vegyesen édes és savanyú-
- 150 kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
-
fahéj ízlés szerint (őrölt)
- 3 db citrom reszelt héja
- 1 db citrom leve
Elkészítés:
Alma terrine.
Az almát hámozzuk meg és reszeljük le a nagyobb lyukú reszelőn.
A vajat tegyük a nagy méretű serpenyőbe és olvasszuk fel.
Adjuk hozzá az almát ,kristálycukrot, citromhéjat, citromlevet és a fahéjat.
Forgassuk össze, forralju kfel, majd vegyük takarékra a hőt és párologtassuk el a levét.
Hűtsük langyosra.
Kóstolj, mert itt még bátran lehet cukrot, citormot, fahéjat hozzáadni!
Tészta.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső állásra.
A lisztet, porcukrot, sót, sütőport, és a vajat morzsáljuk össze.
Borítsuk munlakapra, készítsünk ki mélyedést és abba üssük bele a tojást, adjuk hozzá a tejet.
Gyúrjuk össze.
Osszuk kettő egyenlő részre.
Lisztezett munkalapon nyújtsuk 2-3 mm vékonyra az egyik gombócot, a keret méretére.
A tepsit béleljük sütőpapírral és állítsuk bele a keretet. 20X30 cm.
A tésztát sodrófára tekerjük és emeljük át a keretre. Engedjük a keretbe a tésztát, a felesleget levágja a keret széle, ha nagyobb méretű tésztát nyújtottunk.
Szórjuk meg darált dióval, nem mértem, csak szórtam, vékonyan szórjuk.
Halmozzuk rá az alma tölteléket, simítsuk el.
Szórjuk meg nádcukorral az almát.
A másik tésztát is nyújtsuk ki a keret méretére és ahogy fentebb írtam, sodrófára tekerve, engedjük rá a keretre.
Szépen zárjuk le mindenhol a tésztát, ne legyen lyukas rész.
Szurkáljuk meg és mehet a sütőbe 30-35 percre.
Hűtsük ki teljesen, majd szórjuk meg porcukorral.
Hogy a nádcukor miért kell bele?
Mert finom karamellás ízt ad a pitének. Elhagyható, dem egéri használni.
You must be logged in to post a comment.