Mentes · Pavlova

Gluténmentes, mákos, habcsókos torta, vaníliás tejszínhabbal, málnával

Valahogyan egyik reggel nézelődtem a neten és rábukkantam a Lilafüge oldalára. Pont egy torta szemezett velem.:-)
Itt még nem is volt érdekes a dolog, ok szép, tetszik, majd egyszer készítem.

Délután egy kedves vásárlóm 2 db 20 cm-es magas falú formát vett, és mesélte, hogy el fogja ma készíteni a lilafüge oldaláról a mákos habcsókos tortát.
Tényleg? Én már mosolyogtam, mondtam is neki, hogy én is azt nézegettem reggel.

Délután már kicsit remegős hangon hívott, hogy nem biztos, hogy jó lesz a forma, hiszen hogy veszi ki belőle a megsült tésztát, mert ugye habcsók is van rajta.

Ne pánikolj, ki fogod tudni venni:-) Elmagyaráztam, hogy szerintem mi a megoldás.

De addig addig fúrta az oldalamat ez a torta, na meg a technika is, hogy mennyire nehéz kivenni a formából a kész habcsókos lapot, hogy hétvégére megsütöttem én is.

Javaslom mentsd el a receptet és készítsd elég sűrűn, hiszen mentes, nem túl édes és nagyon nagyon finom!

HV:

Recept ( 2 db 20 cm-es tortaformához)

A máktortához:

6 tojás, szétválasztva

180 g porcukor

120 ml  étolaj

180 g darált mák

1 csipet só

1 citrom frissen reszelt héja

A habcsókhoz:

4 tojásfehérje

150 g porcukor

1 ek kakaópor /holland 22%-os/

A töltelékhez:

4 dl növényi tejszín- HULALA

3 ek porcukor

1/2 vanília kikapart magja

2 ek egész mák

200 g  friss málna

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra.

A tésztához a a tojásokat válasszuk ketté, a sárgájákhoz adjuk a porcukrot és fehéredésig habosítsuk.

Adjuk hozzá az olajat, darált mákot -nem cukrozottat- citromhéjat és keverjük simára.

A fehérjét verjük közepesen kemény habbá a sóval.

Most jöhet a keverés. Ezt már kézzel végezzük.

A hab első harmadát bátran keverjük bele az egész sűrű mákos masszába. A maradék habot azonban már nagy, óvatos mozdulatokkal keverjük bele. Ne keverjük túl, mert összetörik a fehérje.

Én a két 20 cm-es 10 cm magas falú formát kifújtam a formaelválasztóval és így ment bele elfelezve a tészta a formákba. Fele-fele.

A tojások fehérjét a porcukorral habbá vertem, és a kakaóporral ízesítettem.

A habot ketté osztottam és a mákos tésztával megtöltött formákba halmoztam, majd óvatos mozdulatokkal elkentem. Elég nehéz, ez a része nehéz, mert a hab nagyon ragaszkodik a tésztához, de el lehet szépen kenni azért ha van türelmünk.:-)

Mehetnek be a sütőbe, jó hír, egyszerre befér a mezei sütőbe is a két forma. 30-40 perc alatt süssük készre. A fehérje ropogós legyen de belül még laza állagú. Ezt egyszerűen ellenőrizhetjük, a kezünkkel nyomjuk meg kicsit a hab tetejét ha száraz érzése van de kicsit remeg akkor jó.

Hűtsük ki teljesen a formában.

És itt jön a csavar, Hogy szedjük ki a zárt formából?
Egyszerűen:-) Ha jól dolgoztunk akkor a pavlova habunk elég masszív állagú, így nem okoz gondot ráfordítani egy nagy lapos tányérra, aztán pedig a tányérról átfordítani 2 tálalóra.

A tejszínhabot verjük kemény habbá a porcukorral és a vanília magvakkal. Itt olvashatsz a tejszínhab veréséről, és hogy nekem melyik vált be a legjobban, mert ez elsőre hab lett, méghozzá jó kemény hab.

A mákot pirítsuk meg egy tepsiben. Ez azért szükséges, mert a pirítás közben előjönnek a mák titkos ízei, nagyon nagyon jó illata van.

Állítsuk össze a tortát.

Az alsó lapot -ugye kettő darab mákos, habcsókos lapunk van- kenjük meg bőségesen tejszínhabbal, több mint a felvert hab felével. Spatulával igazgassuk szépre a habot, szórjuk meg a pirított mák felével és ültessünk rá kedvünkre szép, érett málnaszemeket.

Rakjuk rá a másik mákos pavlovás lapot és azt is kenjük meg a tejszínhabbal, szórjuk meg a mardék pirított mákkal és díszítsük málnával.

Végül éles késsel vágjuk fel:-)

Legközelebb én meg fogom kenni valamilyen savanykás réteggel, málnalekvárral, vagy maracuja lekvárral. Nekem kicsit semleges volt az íze, én nagyon kedvelem ha erőteljesek az ízek.

Forrás: http://lilafuge.hu/a-vilag-legjobb-tortaja/

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Reklámok

Gluténmentes, mákos, habcsókos torta, vaníliás tejszínhabbal, málnával” bejegyzéshez 2 hozzászólás

    1. Szia,
      Hűteni kell legalább 3-5 órát 2-5 fokon… és aztán is nagyon óvatosan bánni vele.
      Viszont, ez a recept növényi tejszínt használ, vagyis én azt használtam, ezért oylan tartós, habos…
      Javítom.. ne haragudj:-(

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s