Sós

Reggeli, kovászos kifli

Ez egészen új:-) Őszinte leszek, szimplán a kíváncsiság hajtott addig, hogy kiflit süssek:-)

Limara oldala nagyon jó, részletes leírás mindenhez , kis ismeretterjesztés a recept előtt, nagyon tetszik az oldal.

Ez a kifli olyan mint egy jó, ropogós friss kenyér, csak éppen kifli formában, illetve a belseje egész más azért, hiszen vajas, réteges foszlós belső fogad. Nagyon finom. Másnapra a ropogósság eltűnik, de a finom íz megmarad.

Megéri a fáradozás, kovász készítés mert még melegen elpusztították a felét a kifliknek.

HV:

Kovász:

  • 100 ml  víz
  • 100 g  finomliszt
  • 5 g  friss élesztő

Tészta:

  • az összes kovász
  • 2 tk. só
  • 200 g  finomliszt
  • kb 100 ml kefír
  • 25 g  puha vaj
  • + 20 g olvasztott vaj

Elkészítés.

A kovász hozzávalóit keverjük össze, dolgozzuk ki és tegyük hűtőbe 3-5 órára. Én 3 órát pihentettem, az is elég volt.

A sütés előtt melegítsük elő a sütőt 200 fokra, alsó felső légkeverés. Készítsünk oda egy fém edényt is amibe töltsünk vizet, 200 ml-t.

Ha kész a kovász akkor keverjünk össze mindent, kovász és a tészta hozzávalóit, kivétel az olvasztott vaj. Az másra kell majd,

Dolgozzuk ki alaposan, ha szükséges adagoljunk még kefírt. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
Pihentessük meleg helyen 30-40 percet, hogy duplájára dagadjon a tészta.

Ha kész, akkor masszírozzuk át és osszuk 5 kis cipóra. Pihentessük ismét 10-15 percet meleg helyen.

A megkelt cipókat egyesével kinyújtjuk, nagyon vékonyra és igyekezzünk ovális formát elérni, így könnyebb lesz a tekerős hajtogatást elérni- Ez nekem elsőre nem jött össze:-)

A kinyújtott, extra vékony tésztalapot kenjük meg az olvasztott vajjal és tekerjük fel, közben sodorjuk kifelé a kezünkkel a tésztát. Ettől lesz szép tekerős a kifli. Akkor sme lesz gond ha ez nem tökéletesen sikerül, hiszen megsül, átsül, csak nem lesz tekerős a kifli.:-)

Mindegyik tésztával végezzük el a vajazást, tekerést. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.

Újabb 30 perc pihenő meleg helyen, itt még mindig kelni fognak.

Ha megkeltek mehet a sütőbe a fém edény a vízzel, ez a sütő aljára megy, és toljuk is be a tepsit a kiflikkel és zárjuk be gyorsan az ajtót.
20-25 perc alatt készre sülnek.

Ha szép a színük akkor a vizes edényt vegyük ki a sütő aljából, a sütő ajtaját nyissuk meg kicsit, zárjuk le a sütőt de a kifliket még 4-5 percig tartsuk benn a sütőben.

Nagyon nagyon finom ❤

Recept forrása: http://www.limarapeksege.hu/2014/02/aludttejes-kifli.html

 

 

 

Mentés

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s