Ötletek · tortás alapok

Ételfestékek, melyik mire jó, hogyan használjam

Jó ha tudod nem minden ételfesték az amit annak neveznek!
Számos helyen kaphatóak a folyékony állagú…. nem is nevezem inkább sehogy… na az max a víz színezésére jó, másra nem.
Mára már elég sok márka elérhető itthon is, én azt tapasztaltam, mivel mindegyik márkát kipróbáltam többféle alapanyaggal is, hogy mindegyiknek van egy nagyon jó tulajdonsága, és van pár ami még máshoz is használható mint amire fejlesztették.

De most nem a festékeket szeretném megmutatni, hiszen azzal lépten-nyomon találkozhatsz, hiszen használom mindegyiket:-) Most azt mutatom meg hogy hogyan érdemes használni az ételfestékeket, legyen az paszta vagy éppen por állagú, esetleg selyempor.

  1. Kezd kicsiben!

Igen, mindig kevés színezővel kezd, legyen szó fondantról, vajkrémről, habról… hiszen hozzáadni még tudsz, de kivenni már nem. A festékek állás közben még mélyülnek, sőt azt tapasztaltam, hogy a colour splash festékeinek kötelező az állás, legalább 1 napot. Őrület szín keveredik elő, az amúgy sem rossz színből, 1 nap állás után egy nagyon mély, telt szín keletkezik.
A fekete festék pedig… jajjj:-) na annak kötelező állnia legalább 20-40 percet, hiszen akkor kezd el dolgozni a színanyag, így ami gyúrás, színezés közben erős sötét szürke az állás után meseszép fekete!

 

2. Hagyd állni

Erről fentebb írtam, kötelező állni hagyni a színezett anyagunkat, fondant, vajkrém hab bármi…. A colour spalsh festékei magasan pigmentáltak, vagyis vagy a végtelenségig keverjük őket és kijön a szín, vagy hagyjuk állni, hogy a kis festék szemcsék dolgozni tudjanak:-)

 

3. Folyékony, paszta vagy por.. esetleg naturális?

Folyékony sz….t ne vegyél. Az idődet vesztegeted vele. Igen, tudom olcsó… Na erre mondják azt, hogy “Olcsó húsnak híg a leve”.

Paszta, gél

Ez ugyanazt jelenti, talán annyi különbséggel, hogy a paszta festékek picit sűrűbbek, de nem számottevően. Ettől függetlenül a színeknél változhat még az állag, a világosabb színek folyékonyabbak, míg a sötét festékek sűrűbb állagúak.
Pasztákkal könnyű dolgozni, hiszen oldott állapotban vannak, fondant, vajkrém, marcipán, virágmassza, tejszínhab, sőt… .-) pizza tészta vagy akár alkohol színezésére is kiválóak!
Minden ételfestékem tesztelve van a GlazurShopban, és a kedvencem a sugarflair.

Por

Na itt már nehezebb a dolgunk, hiszen nincs vivőanyag, lesz mit dolgozni:-) Én nem javaslom senkinek ,hogy egy nagy adag fondant masszát, vagy virágmasszát festékporral kezdjen begyúrni, mert izomlázat kap az tuti.:-)
De remekül használható, csokoládé színezésére, a cukorvirágok színezésére utólag, vajkrémhez….

Naturális festékek

Ha érzékeny vagy akkor használd, ha nincs bajod akkor ne használd.:-) Előnye, hogy természetes, hátránya pedig hogy nem színez eléggé. 🙁
Kivétel a cékla, ennek meseszép színe van:-)
És én itt megemlíteném a selyemporokat is:-)

Igen, én már használtam, próbáltam, egy különleges türkiz szín fogott meg, és a vajkrémemet színeztem vele. Nem csillog, tehát csillogásra ne várj, de gyönyörű színe lett a krémnek:-)

És mi a helyzet a fehérrel!?

Ha vajkrémet készítesz és a klasszik változatot választod na az elég szép sárga lesz!:-) Jó hírem van azonban, hiszen fehéríthető, sőt teljesen fehérré varázsolható. Itt olvashatsz róla.
A svájci vagy olasz vajkrémnél ettől sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen elég ha egy kis fehérítő port keverünk a krémhez és kész is a hófehér szín. Ez az esküvői tortáknál nagyon fontos!

4.  Természetes fénynél színezz!

Bizony, bizony:-) Nem mindegy a fényforrásod, hiszen a sárgás fények egy kis sárgásnak fogják mutatni a színezett anyagot, míg a neon pl erősen fakónak. Vidd ki a kertbe a színezett anyagodat és nézd meg.-) Na jó ez vicc volt:-)

 

5. Egy kis segítség ha keverni akarsz

Egyedi színeket te is kikeverhetsz de akár alap színekből egy szép palettát is összehozhatsz.:-)

Lássuk:

Piros és kék = lila
Piros és kék meg egy pici sárga = barna
Kék és sárga = zöld
Kevés piros festék = pink
Piros és sárga = narancssárga
Világos zöld és egy pici ég kék vagy világos kék = menta

6. Fémes felület

Számos jó minőségű selyempor van már ami szépen fed akár magában is, colour splash selyemporai nagyon jók az önálló fémes színhez is, de ezek is csak utólagos, tehát külső festésre alkalmasak, akár szárazon is.

Érdemes azért előfesteni, pl egy bézs színnel az arany felületeknél, vagy egy szürkével az ezüstöknél.
7. Erre figyelj színezésnél

A fondant színezéséhez gél vagy paszta állagú festéket használj, mert könnyebben elegyedik.

Vajkrémnél is célszerű a gél vagy paszta de itt már bátran a por festékeket is használhatjuk. DE!
Ne keverd túl, ügyelj arra, hogy a vajkrémnek nem tesz jót ha szétkevered, túl sok buborék lesz benne ami megnehezíti a munkádat majd.

Cukormáznál bátran, bármelyik festékkel és szinte a végtelenségig keverheted, nem teszel benne kárt. Sőt, egyrészről nagyon jó színezni hiszen fehér alapunk van, másrészt meg nehéz, pl piros és a fekete festése, de nem lehetetlen.:-)

 

És egy kis piskóta a végére, mert azt is színezzük ám:-)
A szivárvány tortáknál érdemes fehér piskótát készíteni, mert azt könnyedén színezhetjük bármilyen színre, míg a klasszikus piskóta sárgás alapszíne bezavar a kék és a zöld színeknél:-(

 

 

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés