Francia desszertek · Kekszek

Tuile, ehető csipke ostya

Tegnap voltam a CSOKOLÁDÉ kurzuson -meleg szívvel ajánlom mindenkinek- engedélyt kértem és kaptam is, hogy az ott tanultakat megosszam veletek is.
Ma reggel neki is látok.

A TUILE egy roppanós, csipkés kinézetű finomság.
Ami akár egy szép ehető dísz lehet egy parfén, mousse-on vagy tortán is. Én akár nasinak is elképzelem, hiszen yammm nagyon finom:-)

HV:

  • 45 g vaj
  • 1 ek tej
  • 50 g porcukor
  • 15 g liszt
  • 5 g kakaópor

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, légkeverés alul- felül.

A vajat  a tejjel melegítsük fel, és tényleg csak melegítsük fel. Nem kell hogy forrjon, az a financie-nél kell 🙂
Tehát összemelegítettük, kevergessük szét, hogy szép egynemű állagot kapjunk.

Porcukor, liszt és kakaópor, keverjük össze egy edényben.

A langyos vajat öntsük rá és dolgozzuk össze tésztává. Ragacsos tésztát kapunk.

A sütőt béleljük ki sütőpapírral, de úgy, hogy kis szebet alakítsunk ki, vagyis mind a 4 oldalát hajtsuk vissza a papírnak, így kapunk szép peremet egészen körben.

Ez azért fontos, mert a tuile tésztája a melegben terülni fog:-) így nem tud kifutni a tepsiből:)

Tegyük a sütőbe 8 percre és kész!

Ha benézünk az ablakon a sütőbe a sütési idő felénél azt látjuk, hogy habzik, terül, ez jóóóó!

Ha kész azonnal ki a hidegre, fontos hogy gyorsan visszahűljön, ettől fog szépen csipkéződni.

Nézd, levideóztam:-)

 

Rengeteg változata van, készülhet kakaópor nélkül akkor a liszt mennyisége 20 g lesz.


De láttam már magvas változatot is.

A fehér ilyen lett

 

Köszönöm Nerella, hogy megtanítottad nekem ezt a csodás krémet. Őszintén ajánlom a Francia Cukrász Iskolát, bátran menjetek el, stabil tudást kaptam, jó volt a hangulat, szépen, ízlésesen berendezett helyiség, Nerella pedig egy tündér ❤ Ide kattintva megnézheted éppen milyen kurzusok lesznek.

Mentés

Mentés