Francia desszertek · kelt tészták

Házi kakaós csiga készítése

Sutba dobom a cukrász könyvemet:-)
A francia változat sokkal finomabb, lágyabb és lyukacsosabb!:-)

Alapvetően blundel tészta készül de egy kicsit más módon.
Igen a francia és a magyar cukrászat igen sok dologban eltér, és ez nagyon jó:-)

Időigényes, nagyon időigényes, cserébe viszont nagyon finom, friss, mindig friss kakaós csiga, croissant, túrós batyu, ízes levél …..soroljam még? készül:-)

Én ezt a receptet egy francia cukrász könyvből vettem, amazonon megvásárolható, letölthető.

Murielle Valette

HV:

  • 15 g friss élesztő
  • 275 ml zsíros tej
  • 75 g kristálycukor
  • 500 g liszt
  • 7,5 g só
  • 250 g hideg vaj

Elkészítés:

Az élesztőt a tejben pici cukorral futtassuk fel.

A lisztet, sót, maradék cukrot tegyük tálba. Készítsük elő a robotgépet a dagasztó karral.
A lisztes hozzávalókat keverjük át és már mehet is bele a felfuttatott élesztős tej, dagasszuk ki alaposan.

Egy tálat olajozzunk ki vékonyan és tegyük át bele a tésztát, zárjuk le és mehet a hűtőbe 1 napra.

Másnap egy szépen , hidegen megkelt, lyukacsos tészta vár minket. ❤

Lisztezzük a munkalapot alaposan és lóhere formát alakítsunk ki a tésztából.

Annyi, hogy 4 oldalon kihúzzuk a tésztát és elnyújtjuk, így lesz középen egy vastagabb tésztarétegünk, ez akkor lesz lényeges mikor a vaj rákerül a tésztára, márpedig rá fog:-)

A hideg vajat tegyük a tészta közepére és hajtsuk rá a széleket. Sorrend mindegy.

Fordítsuk meg a tésztát, a hajtások legyenek alul.

Csapkodjuk meg alaposan a sodróval, így a vaj szépen eloszlik minden kis zugba a tésztában.
Nyújtsuk téglalap alakúra.

Egyszeres hajtás jön. Az egyik oldalt hajtsuk be középre majd hajtsuk rá a maradék tésztát.

Nedves konyharuhába csomagoljuk és irány a hűtő 10-15 percre.

Csomagoljuk ki a ruhából, lisztezzük és 90 fokkal fordítsuk el a tésztát, nyújtsuk ki.
Dupla hajtás következik.
A tégla formájú tésztát osszuk 3 részre, és a jobb oldalról hajtsunk be egy fület, majd a bal oldalról is hajtsunk be egy fület és hajtsuk össze a tésztát. Nedves ruhába csomagoljuk ismét és irány a hűtő 10-15 percre.

Ismételjük meg ezt a folyamatot, csak a dupla hajtással 5-6 alkalommal. Minél többet hajtjuk a tésztát annál levelesebb lesz. Megéri  a “küzdés”.

Ha kész akkor én 2 részre osztom a tésztát, egyik fele kakaós csiga a másik croissant lesz.

Nyújtsuk a tésztát 0,5 cm vastagra, kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg a kakaós töltelékkel.Én kakaópor és vaníliás cukor keverékét használom, az édességét állítsd meg magadnak, nincs szabály.

Aztán újra csöpögtessük meg olvasztott vajjal és szorosan tekerjük fel.

Vágjuk méretre, kis karikákra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és nyomkodjuk el kicsit a tekercseket. Ezzel is terülnek még. Hagyjuk meleg helyen 15-20 percet.

Irány a sütő, végre:-)
190-200 fokon kb 20-25 perc.

Ebből a tésztából croissant is készíthető:-) ❤

 

Mentés

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s