ganache · tortás alapok

Így burkoljunk ganache-al, tippek, trükkök tőlem

Életem második burkolása ganache-al:-) Az első netes segítségek alapján ami valljuk be nem éppen teljes, ezt azt kifelejtenek belőle….

A ganache burkolás nem nehéz, sőt most már azt mondom hogy megéri, mert azért hosszabb idő mint egy vajkrémes burkolás, cserébe viszont kőkemény és tényleg kőkemény alapot kapunk a fondant burkolásunk alá.
Ezt a keménységet vajkrémmel nem tudjuk elérni, hacsak nem sokkoljuk a tortát, és akkor a fagyos vajkrém tart:-)

Minap voltam Kopenkánál, Beánál tanfolyamon és számos dolgot tanultam, bár Bea megkérdezte -mert a hírem megelőzött- hogy én mit szeretnék tőle tanulni. Roppant hízelgő volt számomra:-) de van mit tanulnom:-)

Tehát ő mutatott számos olyan dolgot amit nem tudtam elolvasni, megnézni a netes segítségekben.

Készítsünk ganache-t.
Egy kis kitérő, én vért izzadtam egy egyszerű ganache készítéssel:-) Készítettem már számos alkalommal, és most hogy kellett, és tétje volt, szülinapi torta édesanyámnak és a huginak, most 3 grízes ganache landolt a kukában. Basszus…. lassan a sírás kerülgetett, hiszen egyik sem sikerült.

Nem valami épületes látvány….
Na mindegy, végül sikerült bár nem volt tökéletes, de átvergődtem magam ezzel a ganache-al is a burkoláson.
Jobb az ha tökéletesen sikerül:-)

A ganache-al burkolásnál alulról építkeztem, megkentem bőségesen a tortát a ganache-al és felfelé haladva körbe kentem a tortát.

Majd simítás következett és egy kis hűtő, mert  ganache mivel nem volt tökéletes esze ágában nem volt hűlni, dermedni a hideg tortán… bahhh:-)
Na de nem baj, ment a hűtőbe dermedni.

Aztán ki a hűtőből és a kis rések kitöltése következett, ez már a könnyebbik része:-) lassan a végére is érünk.
Van még pár tipp, de nem akarom elvenni Bea munkáját, tehát ha minden tudni akarsz, irány KOPENKA 🙂

Kis háttér info, én meg sem kérdeztem Beát, hogy kell-e bármire figyelni ganache készítés közben, hiszen már készítettem, nála is tökéletesen sikerül, könnyű volt vele a munka, erre itthon meg küzdésbe ment át… nesze neked nagy mellény:-)

Tehát már csak a teteje “üres”. Kenjük át azt is a ganache-al majd húzzuk le  fölösleget, itt még a széle elég “cakkos” lesz, de ez nem baj. Tegyük be a hűtőbe dermedni.
Én itt még forró vízbe mártott spatulával is dolgoztam, hiszen a csoki most már hűlt, a tortai is őrület hideg volt, tehát dermedt már rendesen:-) A forró spatula visszamelegítette a csokit így könnyedén ment vele a munka.

Mikor megkeményedett akkor a kis “cakkokat” szedjük le éles késsel vagy szikével és kész is van a durván sarkos szél:-)

És akkor a tippek!:-)

Ez a burkolás egy csöppet sem tökéletes ganache-al lett burkolva. Kemény meló volt!!! Készítsünk tökéletes ganache-t!
Ilyet!

És nem ilyet!

A kissé grízes ganache-al is be lehet vonni a tortát, de őrület melós, nem dermed rögtön a tortán, hűteni kell és mivel nem folyós az állaga nagyon nehéz szépen dolgozni vele.
Lehet de nagyon nehéz!
Én már mivel 3 a kukában landolt nem akartam ezt is kidobni, tehát végigvergődtem ezzel a ronda ganache-al…:-)

Hűlés után már nem volt látszata, hogy a ganache-al volt egy kis gubanc:-)

Sőt:-)

Már készen:-)

Slussz poén, mire beburkoltam a nem jó ganache-al a tortát, készíteni kellett újabb adag ganache-t hiszen a macaronokat is tölteni kellett, az meg elsőre sikerült:-)

Azért  végére egy videós segítség nem árt…

Mentés

Mentés