krémek · Vajkrémek

Mennyei túrókrém, tortába

Imádatos, és van tartása is, ráadásul nem kezd levet ereszteni állás közben.

Kell még más? Ugye nem?:-)

Készítettem már túrókrémet, de most egy új ötletem támadt, mert szaftos piskóta készült aminek azért van súlya és sima túrókrém nem mehetett a tortába.
Ezért átgondoltam és kitaláltam.:-)
Számos cukrászatban használják ezt a megoldást.

HV: ez a krém mennyiség 17 cm-es 4 lapos tortához bőségesen elég, még marad is belőle

  • 500 g ricotta túró
  • 100 g porcukor
  • 3 citrom reszelt héja
  • 250 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 400 ml tej
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor

Elkészítés:

Jó ha tudunk előre dolgozni, mert a pudingnak ki kell hűlnie, tehát előző nap már főzzük meg.
Sőt én javaslom ha van időd, kedved akkor készítsd el inkább a francia vaníliás krémet, az mégis csak házi, meg tudod mi van benne:-)
Nekem nem volt időm, így maradt a puding főzés.

Nem véletlen a kevesebb tej, tehát a 400 ml tejet használjuk, melegítsük a felét meg, közben a szokott módon a pudingot keverjük el a tej másik felével. Ha a tej forr, mehet bele a pudingos keverék, és gyorsan keverjük, mert őrület tempóban sűrűsödik, leégetni meg nem akarjuk ugye?

Tehát tempósan keverjük, besűrűsödött, kész is vagyunk.
Nem, nem cukor nem kell bele, az később kerül a krémhez. Tegyük át másik edénybe és hűtsük ki teljesen.Egy helyes kis kocka formát kaptam miután kihűlt, és műanyag edénybe tettem és hűtő.
Mikor kiborítottam egyben maradt, elég masszív:-) De ez már másnap volt:-)

A vajat habosítsuk ki a porcukorral, és itt ízlés szerint bánjunk a cukorral, amennyire édes krémet szeretnénk annyit tegyünk bele.

A ricottát keverjük át a 100 g porcukorral és a citromok reszelt héjával. Igen, itt is használunk cukrot, én szimplán kíváncsiságból, hogy mennyi levet ereszt a túró. Örömmel néztem, hogy semmit:-)

A vaj habos, adjuk hozzá a hideg pudingot és jó alaposan keverjük át robotgéppel. Elég csúnyán néz ki az elején de keverjük csak bátran:-) Össze fog állni:-)

Ha ezzel kész vagyunk, mehet bele a túró, ezzel is keverjük át, lassú fokozaton, óvatosan.

A legszebb az egészben, hogy a kész krémet nem fotóztam le:-) Pedig ott állt a tálamban:-)
A krém finom, lágy és egyáltalán nincs vajas íze, ezt garantálom, hiszen otthon nem kedvelik a vajkrémeket és simán ették a tortát, sőt megjegyezték, hogy jajj de jó, ebben nincs vaj:-)
Pedig de:-)

Bátran töltsük a tortát a krémmel, hiszen ha kibírta, sőt, inkább azt mondom, ELBÍRTA a 4 lap vaskos piskótát, úgy hogy nem tolta szét a piskóta a krémet akkor…. akkor EZ NAGYON RENDBEN VAN!

A piskóta receptemet -igen ez már saját fejlesztés- itt találod.

TIPP
Én a lapokat megkentem eper lekvárral, bár azt hiszem több kellett volna rá, mert a piskóta az összeset beszívta, így mikor ettük nem igazán érződött, sőt nem is volt látható:-) Én tudtam, hiszen tettem rá, de a többiek nem érezték. 🙂
Tehát ha extra ízt szeretnénk, márpedig hidd el szeretnénk, hiszen a túró a citromosságán kívül mást nem tud…. bátran kenjük meg a lapokat akár barack lekvárral vagy lemon curd-el, sőt előző nap kenjük át, mert a piskóta szívja magába elég rendesen, így másnap kaphat egy újabb réteg lekvárt a piskóta, és azt már nem fogja beszívni, így láthatóm érezhető lesz az extra íz is:-)