Piskóták

Szaftos piskóta recept

Őszinte leszek….:-)
Én nagyon nem kedvelem a hideg könnyű felvertet, mert fullasztó:-) Tudok készíteni, öröm készíteni de nem tortához:-) használom ezentúl.

Nekem eddigi s jobban bejöttek a szaftosabb, nehezebb piskóták, tehát eljött az idő, hogy merészen átalakítsak egy meglévő receptet.

Az alap lehet a Viktória vagy a hideg nehéz felvert, ezek masszív tészták, viszont ha lazítod akkor könnyedebbek lesznek és jóval szaftosabbak.
Lazítani lehet tejjel, tejföllel, extra fehérjehabbal… vaj helyett olajjal… szó van egy pár lehetőségem mait ki is fogok próbálni, hogy az én saját, bevált recim is meglegyen:-)

De most a tejfölös változatot nézzük meg.

Igazi kísérlet volt, és elárulom az első adag bár kívülről szépen megsült, felvágás után a kukában landolt, mert a belseje szalonnál volt, a széle.. bahh borzalom…
Mi más tehettem volna, mivel édesanyám és a hugim tortájához kellett a piskóta, újat sütöttem de már alaposan átgondolva a mennyiségeket.

HV:

  • 200 g liszt
  • 5 g sütőpor
  • 100 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 100 g kristálycukor
  • 200 g vaj
  • 244 g tojás / 4 db M méret/
  • 100 g tejföl
  • 100 g kakaópor /22%-os/

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 150 fokra.

A vajat habosítsuk fel a porcukorral.  Szép fehér színe lesz, ekkor egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját! CSAK a  sárgáját, ezzel is habosítsuk tovább.
Ha ezzel készen vagyunk reszeljük bele a citrom héját és a levét. Krémesnek kell lennie.

Adjuk hozzá a  tejfölt és keverjük el vele. Krémesnek kell lennie.

A lisztet, sütőport és a kakaóport szitáljuk össze.

A fehérjét a kristálycukorral verjük közepesen puha habbá. Erről beszéltem már a klasszik felvertnél is, ez aranyszabály, nem verjük ikrásra a habot mert kuka lesz!
Itt megnézheted a jó fehérjehab állagát.

A lisztes keveréket keverjük a vajas részhez, én ezt is robotgéppel készítem, így gyorsabb a munka, de cserélek lapátot, a kekszekhez, krémekhez használt lapátot tegyük fel a gépre.
Ha nincs ilyen akkor ragadjuk meg a spatulát és keverjük össze azzal.

Ha merész vagy akkor a fehérjehabot is beleforgathatod géppel, de nagyon alacsony fokozaton, össze ne törd!!! Ha beszari vagy mint én akkor kézzel keverd bele a habot a lisztes vajas keverékbe.

A tészta kész, sűrű állaga van és ez így van jól:-)

Én most vajaztam és liszteztem a formámat,  az alját sütőpapírral béleltem, magas falút használtam, 17 cm-es méretben, ez a mennyiség bele is megy.

Tegyük be a sütőbe -nem középre!!!! -egy ráccsal lentebb -150 fokra kb 15-20 percet, majd vegyük le a hőfokot 145 fokra és kb 60 perc alatt süssük készre.

Hagyjuk picit hűlni a formában, ez kb 10-15 perc majd vegyük ki és rácson hűtsük készre.
Ez a tészta púposodni fog, sőt rossz esetben reped is egy kicsit, de ez nem gond, hiszen ahogy fejre fordítjuk még langyosan ez el fog tűnni. Ha pedig marad, akkor vágjuk le:-) Én is levágtam:-)

Szaftos, nagyon finom piskótát kapunk így. 🙂 Imádom!
És a családom is imádta 🙂
Túrókrémmel töltöttem, receptet itt találsz.

Ha gondod van a piskótákkal, nem sikerül szépre, nem tudod mekkora formába mennyi tészta kell, akkor VAN SEGÍTSÉGEM!
Kattints, nézd meg, nézz bele a tudástáramba!

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s