kelt tészták

Hokkaido kalács, nagyon finom

Minap a facen barangolva láttam meg Sylviánál, nagyon guszta volt. Recit kértem azonnal, kaptam is, így ki kellett próbálnom:-)
Őrület finom, végre az az állag amit mindig is kerestem az összes kalácsnál. Most meg van:-)

A külseje izgalmas, mivel kis tekercsenként tesszük a formába, ez sülés után is remekül látszik, szép, nagyon szép látvány:-)
Lekvárral, nutellával.. hmmmm kedvenc:-)

HV: ez egy kis adag / 16-18 cm-es vekni forma/

  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 30 g cukor
  • 300 g liszt
  • 4 g szárított élesztő

Elkészítés:

Az összes hozzávalót tegyük bele az edényünkbe kivétel a sót.
A só megöli az élesztőt:-)
Tehát benne az edényben minden, a robotgép dagasztó karjával kezdjük el a keverni aztán dagasztani, kb 5 perc az egész. Na de a só sem maradhat ki, tehát mikor már jól összekeveredett minden mehet bele a só és úgy dagasszuk tovább a géppel.

Ha készen van, szép sima felülete van a tésztának, akkor vékonyan olajozzunk ki egy edényt, tegyük át bele és meleg helyen kelesszük meg. 1 1 és 1/2 óra kb.

Ha megkelt vegyük ki az edényből és gyúrjuk át alaposan, aztán vágjuk 4 egyenlő részre.
A 4 kis gömböcből , mindegyik darabot nyújtsuk ki tégla alakúra és szorosan tekerjük fel. Én elég vékonyra nyújtottam kb 3-4 mm, és nagyon jó lett a végeredmény. Mindegyik kis cipóval csináljuk ezt meg.

A kivajazott, lisztezett formába ültessük bele a kis hengereket jó szorosan egymás mellé, kenjük meg tojással és kelesszük még kb 30 percet meleg helyen. Szépen megnő.

Irány az előmelegített, 180 fokra előmelegített sütőbe és kb 20-30 perc alatt készen is van.

Hagyjuk kihűlni a formában, borítsuk ki és már ehető is.

Nagyon nagyon szép textúrája van, nagyon jó az állaga, isteni finom, én eper lekvárral kóstoltam és nehéz volt abbahagyni:-)

Jó sütést:-)

 

Mentés