hírek

Cukrászat ma Magyarországon…

Kényes, nagyon kényes téma….
Miért tartunk ma is itt?
Miért van az, hogy inkább az ára dönti el, hogy mit és hol eszünk?
Miért van az, hogy olyanok is vannak a pályán akiknek már nem kellene dolgozniuk?

…..

Számtalan kérdés merül fel bennem a mai Magyar cukrászattal kapcsolatban.

Egyszer volt, hol nem volt…. réges régen voltak jó cukrászok és jó cukrászdák, igen limitált számban.
Mára ez annyit változott, hogy rengeteg cukrászda van, rengeteg nem jó cukrásszal.

Ami azért reményre ad okot, hogy elindult egy új trend, ha jól rémlik kb 5 éve…. 🙂
Kinőttek azok a cukrászdák a többiek közül akik figyelnek a minőségre, akik képezik magukat külföldön, hiszen itthon nem volt oktatás, továbbképzés a modern technikákat tekintve.
Mára ez is változott hiszen a Kézműves Cukrászatért Alapítvány pont ezt a rést igyekszik betölteni.

Na de kezdjük az elején.
A cukrászok megtanulják a könyvből azokat amiket meg kell tanulniuk. És már itt hibádzik, hiszen a könyv alapvető technikákat mutat be, aminek egy része már nem állja meg a helyét 2017-ben.
A világ sokat fejlődött, a cukrászat vele együtt, és rengeteg új technika született meg, amiket mi itthon vagy nem ismerünk vagy nem tudjuk megtanulni ha szeretnénk. Mára ez is változott, hiszen elérhetőek lettek a tanfolyamok, gyors 1-2 napos tanítások, amik jó pár helyen minőségben is megérik az árukat.

Készültek ebben a témában riportok, híres, neves cukrászokat kérdeztek az itthoni helyzetről és elég lesújtó vélemények érkeztek tőlük.

A friss végzősöknek nincs anyagismeretük, nem tudják mi mire való, technikákban alig jártasak. Ami egyrészt jó, hiszen van egy alap, amit vissza lehet bontani addig, hogy aztán arra lehessen ráépíteni a tudást.

De mi van akkor ha friss végzősünk elhelyezkedik, munkába áll és azzal a tudással amije van dolgozni kezd. Tanítást nem kap, mert  “mesterei” féltik a tudást, nehogy konkurencia legyen már abból a frissen végzett cukrászból.

Jó esetben egy darabig küzd szegénykém, aztán elunja abba hagyja vagy tanul, tanul, tanul…. Majd megnyitja a saját cukrászdáját és megmutatja a világnak, hogy hogyan néz ki egy jó cukrászda.

A cukrászda amiben nem a tucat sütiket lehet megvenni, amiben benne van minden aminek benne kell lennie, vaj, tejszín, csokoládé…..

És nem járja tovább azt az utat, ahol a cukrászda szimplán nyereségvágyból kihagy minden olyan fontos alapvető alapanyagot amik ugye drágák! Sőt, tovább megyek, van olyan cukrászda ahol merészelnek  mással süttetni és eladni azt a terméket mint saját! Van ilyen bőven!
Jó pár cukrászdást ismerek, szeretek beszélgetni:-) van akikkel többet nem beszélgetek mikor meghallom, hogy nyílik az új cukink, nagyon trendi név… én örülök, hogy végre egy új cukrászda ami ki fog emelkedni a hétköznapiságból… majd kérdés… ” Ti sütitek?”
Válasz: 🙁
NEM!
MI VAN???????

Hogy a viharba nyithat valaki cukrászdát, mentes cukrászdát, ha nem ő süt? Nem tud, nincs pénze, nem ért hozzá…. vagy mi?
De ugye tudjátok, hogy van ám itthon bonbon nagyker is:-)
Számos “kézműves” bonbonos rendeli a bonbont nagykerből…. bahhh!

De menjünk tovább….

Másik híres cukrászunk, joggal tette fel a kérdést, hogy miért nem kell megvédenie a tudását bizonyos időközönként?
Ez elgondolkodtató!
Igaza van, ha tud, ha tanul akkor nincs mitől félni, hiszen naprakész, érti a szakmáját, fejlődik, más országok új technikáit is megtanulja, ha lehet alkalmazza is itthon.

Rengeteg újdonság érkezett meg hozzánk is, és itt a vicc, a kis cukik használják… hiszen nekik fontos az innováció, tanulnak, külföldre mennek vagy hoznak cukrász külföldről. ma már ez nagy divat, hogy oda-vissza járnak a cukrászok az országok között és mindenki tanul.

Örülök, hogy lassan de biztosan elindult a Magyar cukrászat egy olyan úton amivel ismét bekerülhetünk a véráramba.

De most még nem tartunk itt. Elkezdtük, de még hosszú az út!

Örömmel értesültem arról, hogy szigorítják a lassan hungarikum címet kiérdemlő édességeink, tortáink készítését, anyaghányadait stb….
Érdekes, ezek eddig is megvoltak,-anyaghányad-technológia-  csak számos cukrászda úgy gondolta, hogy a vaj helyett bőven jó a margarin… a csoki helyett a tortabevonó…. így a híres süteményeinkből, tortáinkból egy megtépázott hírű  szart készítettek!!!

Nekem alap ha ismeretlen cukrászdába tévedek, hogy a Dobost megkóstoljam. Ha ott elvérzik a cuki az nem cukrászda. Nem nehéz ugye a Dobos készítése, otthon is készíthető, de sok cukrászdában komoly kihívást jelent elkészíteni olyanra ami megérdemli a DOBOS nevet!

megyek tovább….
Tavaly csapta ki a biztosítékot az Ország Torta. És nem az ízével, technikájával volt gondom, hanem azzal, hogy AHÁNY HELYEN ETTEM ANNYIFÉLE volt:-( Hogy lehetséges, mikor receptúrát kapnak, videós segítséget, leírást, hol tudja beszerezni a különleges anyagokat….
AKKOR…. MIÉRT NEM TUDJA REPRODUKÁLNI?

Szimplán haszonszerzésből bevállalja a cukrászda, hogy ők is készítik az Ország Tortáját? IGEN!
És itt jön az, hogy elmegyünk, kóstolunk majd véleményezünk.

Ha a cuki nem a legjobb akkor az idei OT szutyok volt…..pedig nem biztos, hogy a tortával van a gond!

Tavaly vettem a fáradtságot, hogy megkóstoljam a Salgótarjáni cukrászat tortáját is, hiszen ők készítették, náluk biztosan finom.

Előtte már belefutottam egy túrós állagú fehér csoki ganache-ba, és egy rohadt szar ízű áfonya hercegnőbe….Egerben…

Az autentikus Őrség Zöld Aranya levett a lábamról, finom, könnyed és telis-tele új technológiával <3

Merő kíváncsiság vezérelt aztán egy újabb kóstolásra, ez már Pesten egy igen neves cukrászdában. Őszinte leszek, nekik nem sikerült! Nem ettem meg, mert nem hogy finom nem volt de kinézetre is volt benne bőven hiba.

A pincér kicsit furán nézett rám, “nem ízlik?”  NEM! Ez nem Ország Torta de még utánzatnak is nagyon rossz.

…….

Idén már bízom benne, hogy sokkal szigorúbb elvárások lesznek a cukrászdák felé akik megkaphatják az idei nyertes Ország Torta receptjét. Lesz, olvastam, hogy szigorítják ezt is, végre!:-)

Összegzem:-)
Az itthoni cukrászat felemelkedőben van, de nem kevés idő lesz míg kihullanak azok a cukrászatok akik nem képesek a versenyben részt venni.
Sok sok idő lesz, hiszen még kapható a hipermarketekben 2600 Ft-ért “torta”.

Túl sok cukrászda van itthon, biztosan látjátok ti is, hogy a haldokló cukik este 6-tól féláron kínálják már a sütiket… ők meg fognak halni…. nem fejlődnek, próbálják mindenáron eladni azt amit készítenek…..

Viszont számos új, “trendi” cukrászda növekszik, figyelnek a minőségre, specializálódnak, nem árulnak mindent, mert cukrászda a nevük. Ez jó hír, nagyon jó hír!

Számos cukrászműhely születik meg, mert sok jó cukrász van itthon, akik értenek a szakmájukhoz mert tanultak.

Jó pár francia pékség és inkább nevezném őket máshogy de nincs rá itthon megfelelő szó, mert nem csak croissant készítenek, hanem sokféle francia finomságot. <3

Számos otthon készült torta -sok esetben nem is cukrász a készítő- magasabb színvonalat ér el mint egy cukrászatban készült szülinapi torta.
Rengeteg nő, asszony, lány , sőt olykor férfi készít otthon szebbnél szebb tortákat a szeretteinek, figyelnek, beleraknak mindent ami kell… és igen, elég drága lesz a végén a torta de biztos, hogy minőségi alapanyagból dolgozik!:-)

Igen, remélem, tudom…. itthon is lesz még virágkora a jó CUKRÁSZDÁKNAK! <3 CUKRÁSZATNAK <3

A cikkben szereplő idézetek a hvg.hu oldaláról származnak.

Te mit gondolsz a ma Magyar Cukrászatról?

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Cukrászat ma Magyarországon…” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szia Via. Nagyon jó ez a cikk, nagyon tetszik. De sajnos én még mindig úgy látom, hogy a magyar emberek zöménél a pénz dominál. Nem baj, ha nem olyan jó, csak olcsó legyen. Aki nem így gondolja, kis százalék megveszi a drágábbat, (de nem biztos, hogy minőségibb) a többi százalék megsüti magának. Ezért is van ennyi hobbicukrász Magyarországon. Na meg persze az én korosztályom nagy része hozta magával, édesanyám, nagymamám is maga készítette a süteményeket, tortákat.

    1. Szia Gabriella,

      Igen a pénz dominál… de remélem egyszer..talán még az én életemben átalakul ez a helyzet… és a minőség átveszi a hatalmat.
      És tény és való, nem lógatom a bilibe a kezem, van aki nagyon kevés pénzből és, és ott egy drága süti… egyszerűen nincs pénz rá…
      De amit látok és én is követem ezt a példát, hogy aki tud segít,ha gyakorlásképp torta készül, azt odaadom olyan családnak ahol nagyon szerények a körülmények. De számos kis cukrászat tesz így, télen teát adnak, nyáron fagyit…. Tehát nem reménytelen a helyzet:-) És igaz, ettől a kevés pénzből élőknek nem lesz több pénzük de finomat ehetnek ők is. Sőt ez nem mozdítja el a piacot a minőség felé….

      Igen, nagyon szépen kinőtte itthon magát a hobbicukrászat, sokan át is képezték magukat, elvégeztek egy OKJ-s tanfolyamot, hogy dolgozhassanak. Bennük van a jövő <3