tortás alapok

Alapelveim amikhez ragaszkodom a tortakészítés során

Hulljon le a lepel:-)
Hangsúlyozom, nem vagyok sznob:-) DE:-)

Ha sütök akkor csak és kizárólag vaj, jó kakaópor, csokoládé jöhet szóba.
Mottóm, hogy jó alapanyagokkal könnyebb a sütés, illetve finom, finomabb a végeredmény.

Ami jó minőségű alapanyag nem feltétlen csilliárd drága, és igaz, drága de gondold végig kérlek… Készíted a krémet, piskótát…. mibe harapnál szívesebben?
VAJ? vagy MARGARIN?

Én a Lidl-ben szoktam vajat felvásárolni, igen felvásárolni, már kuncognak a lányok mikor meglátják 10 db vajat a kosárban:-) Ha módom van rá és itt inkább a pénzről van szó akkor beszerzem a francia vajat, de nem ragaszkodom hozzá, hiszen ugyanazt a végeredményt érem el vele mint a Lidl vajjal.

A vaj állati eredetű a margarin növényi eredetű. A vaj 82%-os zsírtartalmú termék a margarin pedig vizes “izé”.
Én vettem a fáradtságot hogy kipróbáljak néhány alapdolgot margarinnal is, egész más eredmények születtek, mintha vajjal készült volna.
A keksz ragyás lett, a piskóta ropogós szerkezetű… hááttt…..

Sikítófrászt kapok mikor érkezik a kérdés, hogy kicserélhetem a vajat margarinra. Nem, ne cseréld ki kérlek mert más eredményt érsz el vele… De biztos, hogy nem cserélhetem ki?
Ehhhhh…
Lelke rajta mindenkinek….

Kakaópor
22%-os holland kakaópor alap a konyhámban. És ismét nem sznobság!
Más a színe, más az íze és más a végeredmény is vele.
Sötét szín, finom majdnem csokoládés íz…..
Kipróbáltam gyengébb minőséget is, elég furcsa színe lett a piskótának és köze nem volt kakaós nemhogy csokoládés ízhez.

Csokoládé
Itt már igen rosszlányosan viselkedem:-) hiszen van amihez a Callebout 70%-os étcsokiját, míg jó pár dologhoz az Aldi vagy épp Lidl étcsokikat használom. Egy csokoládé ganache-oz szükségtelen, sőt egyenesen nem szabad, NEM SZABAD a 70%-os csoki, annyira tömény lesz a ganache hogy jajjjjj:-)
De egy mousse-hoz már használom bátran, mert azt a mély, csokoládés ízt szeretném érezni abban a desszertben amit készítek.

Tejszín
Őszinte leszek, én nem kedvelem:-) Sokáig még habot sem tudtam verni belőle, így kihagytam a repertoárból a tejszínt és a tejszínhabot.
Most már tudok habot verni de így sem lett kedvencem:-) Vásárolj 30% -os tejszínt vagy ha tudsz vedd meg a 35%-os tejszínt.
Növényi hab!?
Igen, olykor használom, mert nekem a Hulala ízlik. Selymes, krémes állag és nem szárad meg másnapra a pite tetején. DE! Leszögezem, ha cukrászdám lenne ott nem használnám! Mert nem tejszínhab!

 

Házi krém vagy gyári puding?

Itt ismét kissé csalfa vagyok:-) Ha időm engedi én készítem a főzött krémet, francia vanília krém imádatos, de ha időszűkében vagyok és nem a krém a végcél akkor simán nyitom a zacskós pudingport.

Liszt vagy keményítő?

Keményítő! A keményítőtől sokkal selymesebb a krém, egész más állaga lesz mint a lisztes sűrítésnek.

Gyári díszek vagy SK?
Ha időm engedi én készítek minden díszt, de cukorgyöngyöt nem fogok gyártani:-) Tehát gyöngyökből a gyári, egyébként én készítem.

Amin rengetegen kiakadtok:-)
Ha valami nem sikerül és menthetetlen akkor az kuka, KUKA! Számos esetben menthetőek pl a piskóták, lesz belőle pohárkrém alap, vagy kókuszkocka vagy….. a híg krémből pohárkrém stb…
De ha valami menthetetlen az kíméletlenül kidobom! Landolt már így piskóta, macaron a kukában….. nem vagyok rá büszke, de ha ehetetlen akkor ehetetlen.

 

Úgy gondolom, hogy a minőség fontos, ezért aki teheti használjon jó alapanyagokat.  Én így dolgozom, eszembe sem jut kispórolni a jó alapanyagokat és az időmet is rááldozom a sütemény, torta készítésére.
Számos alapanyagra nagyon háklis vagyok, míg párnál jóval nyitottabb:-) Így szép az élet:-)

Üdítő számomra, hogy sokan ,nagyon sokan egyetértetek velem, követtek, és használjátok a recepteket amiket feltöltök, fotókkal, sok esetben videókkal.

Fontos számomra, hogy addig menjek amíg el nem érem amit kitűztem magam elé. Ha az arról szól hogy keccsölök egy napot valami felett akkor ez van! Alapvetően igyekszem időtakarékosan működni, hiszen a kisfiam mindent visz.

Volt hogy 4-szer készítettem ganache-t mert nem tetszett amik készültek… Volt hogy egy egész nap csak piskótát sütöttem:-) A végére megszületett a jó piskóta. Macaronnal is jártam így:-)

Igen, kicsit, nem is kicsit maximalista vagyok, mert vagy csinálom vagy nem csinálom… Nekem nem megy a vagyok is meg nem is:-)
Ezért sokatok számára túl intenzív vagyok, igazatok van:-)
Viszont ez az amivel viszlek előre, mert átragad rád az az “őrület” ami bennem van.:-)

 

Mentés

Mentés