Túrós receptek

Rákóczi túrós, eredeti recept kis változtatásokkal

Lassan elér engem is a vizsga:-) Igen, közeledem erősen a cukrász vizsga felé, így sütögetek olyanokat is amiket egyébként nem sütnék.
Nem vagyok egy szelet sütis, vagy ha igen azok nem ezek a klasszikus receptek és sütik.

Ez a recept a Cukrászati ismeretek könyvből származik.
Én kicsit alakítanék, nem is kicsit a recin, sőt fogok is, mert ízvilágában nagyon tetszik a desszert, de ebben a kivitelben túl masszív.
Szóval, érkezik majd egy újragondolt változat is ebből.

HV: 30X20 cm kis tepsihez

  • 250 g liszt
  • 166  g vaj
  • 83 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2,5 g vaníliás cukor
  • 2,5 g reszelt citromhéj

Töltelék:

  • 500 g zsíros tehéntúró
  • 100 g kristálycukor- itt már változtattam mert őrület sok cukrot írt a könyv
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 egész tojás
  • 50 g búzadara

Habhoz:

  • 3 fehérje
  • 150 g kristálycukor
  • 37,5 ml víz

Baracklekvár

 

Elkészítés: a sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tészta összes hozzávalóját bátran bele egy nagy edénybe, én robotgéppel dolgoztam,a gépem hablapátját használtam, amit kekszekhez, krémekhez használunk.
Szépen összekevertem vele, először elég morzsalékos állagot látunk, keverjük bátran tovább, míg összeáll tésztává.

Így a kezünk nem lesz tésztás, illetve a kezünk melegével sem olvasztjuk meg a vajat, dupla nyeremény:-)

Mivel nem olvadt el a vaj, így én nem is hűtőztem, hiszen nagyon szép állaga volt a tésztának, simán nyújtottam a lisztezett pultomon, sőt nyújtani is tudtam 8 mm vastagságúra  és fel is tudtam így tekerni a sodrófára, és már tehettem is bele a kivajazott, lisztezett tepsibe.
A széleket levágtam, tehát csak a tepsi aljára kerüljön tészta.
Megkentem baracklekvárral a tésztát.

Mehet be a sütőbe, kb 20 percre. Ezt majd nézd, mert erősen sütő függő, hogy mennyi idő alatt sül készre. Mikor szép színt kap már jó.

Amíg sül a tészta készítsük el a túrótölteléket.

Az autentikus recept mazsolát is tartalmaz, én nem szeretem , tehát bele sem tettem.
Az összes töltelék hozzávalót beletettem egy habüstbe és a robotgép keksz keverő karjával összedolgoztam. Elég híg állagot kaptam. Nem gond, hiszen sütjük még ezt is.

Kitérő:-)
Én biztos, hogy habosítanám a tölteléket, vagyis a sárgáját belekeverném a túróba, de a fehérjét habbá verném egy kis cukorral és aztán beleforgatnám a túrós töltelékbe. Ettől én úgy gondolom sokkal lazább, habosabb szerkezet kapunk a végén.

 

Megsült a tészta, kicsit pihent, épp langyosra hűlt, akkor ráöntöttem a túró tölteléket és irány vissza a sütő 30-40 perc. Szépen “megkeményedik” a töltelék a sütési idő végére. Arra figyeljünk hogy ne barnítsuk meg a tölteléket.

Amíg sül a sütemény addig készítsük el a tojásfehérjehabot, könyv szerint windmasszát.
A 3 db fehérjét a cukor 1/3-val öntsük össze.
A vizet és a maradék cukrot forraljuk és 120 fokra melegítsük.

A fehérjét a cukorral kezdjük habosítani, én akkor kezdek neki, mikor a cukorszirup 110 fokos. Így van idő a fehérjét habosítani, de nem verjük szanaszét-jártam már így-.
Ha a szirup elérte a 120 fokot, a hab szép állagú akkor mehet bele a szirup és keverjük a tál hűléséig.

Töltsük habzsákba és itt szabad kezet kapunk, mert lehet csillag, kör, francia bármelyik nagyon szép eredményt hoz.
Én francia csövet használtam 6B-t.

A megsült süteményt vegyük ki a sütőből és jöhet habos díszítés.
A sütő hőfokát vegyük le 125 fokra. Ez fontos!

A könyv azt írja, hogy ha cukrászdába készül akkor teljesen habozzuk be, ha éttermi desszert akkor pedig csíkozzuk majd a végén baracklekvárral.

A habot én sréen húztam végig a süteményen, és a kis résekbe baracklekvárt csorgattam.

Arra figyeljünk, hogy a habot ne nagyon “kenjük” össze a lekvárral, nekem ez sikerült, mert kevésnek bizonyult a lekvár, így a végén már kanállal próbáltam kitölteni a réseket. Előtte habzsákból toltam:-)

Ha készen vagyok, mehet befelé a sütőbe száradni. 20 perc bőven elég, de figyeld közben, mert ami az én sütőmben jó, nem biztos, hogy a tiédben is az. Nem szabad megbarnítani a habot, csak szárítani.

Ami nekem nagyon tetszett ebben a változatban, az hogy a lekvár besűrűsödött a hőtől, kicsit zselés állagot kapott, őrület jó lett:-)

Most jön a legrosszabb rész, mert szép hosszú idő amíg kihűl, vagy legalább langyosra hűl a kész sütemény.

Nagyon finom, pikáns ízvilág, ebben a formában sem rossz, de ahogy írtam készíteni fogom egy habosabbat is:-)

Jó sütést:-)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s