Makaron

Eldurran, szétreped, eldől, kiszárad…MACARON gondok! és válaszaik

Számos macaron-on túl:-) Némelyik a kukában landolt mert vállalhatatlan lett…
Kirepedt, eldőlt, púpos lett, elszíneződött…..
Volt itt minden már:-)

Macaront nem nehéz készíteni, kicsit túl van lihegve…. Van azonban jó pár dolog amire figyelni kell, ha ezekre figyelsz nem lesz gond a macaronnal!

DE! Mindegyik hibának van OKA!

Vegyük sorra mikor mi történik vagy éppen nem történik, ezekre nagyon figyelj!

Találtam egy remek segítséget ami nagyon jól összefoglalja mikor mi a gond, sőt fotók is vannak hozzájuk, mert én a sajátjaimat nem fotóztam, oylan ideges lettem mikor megláttam az eldurrant, elfolyt, elszíneződött macaronokat, hogy mintha nem készült volna kuka:-)

Fotó forrása: https://www.sweetandsavorybyshinee.com/french-macaron-troubleshooting-guide/

Azoknak akik nem beszélnek angolul, lefordítom.
Hozzáteszem még azokat a hibákat amik  képen nem szerepelnek mert van még:-)

De mielőtt nekifutunk a gondoknak, nézd meg a recepteket is, mert van többféle:-)

Pierre Hermé macaron recept

Szirupos macaron recept


Sima fehérjehabos macaron recept – a kékek

na és akkor jöhetnek azok a fránya macaron gondok

Morzsás felület, ragyás:-) és kis csúcsok

A száraz anyagokat nem szitáltad át ettől ragyásodhat, bár erre van ellenpéldám:-) de alapvetően igaza van, főleg ha nem szitálsz és alul készíted a tésztát. Ez a kombo tökéletesen hozza a ragyás és púpos macaront.

Szétrepedt macaron

Túlkeverted a tésztát! Nekem iylen sikerült akkor is ha nem lettek pihentetve:-)

Csontszáraz macaron

Amikor ropog, nagyon ropog a macaron kagyló, nem krémes a közepe….
Túl sokáig sütötted!

 

Lapos, elszíneződött

Nem emelkedik meg a sütés közben  macaron, rossz esetben még meg is barnul:-(

Túlkeverted a tésztát és nagyon magas a sütő hőmérséklete.

 

Üreges belső

A tojásfehérjehabot túlkeverted. magyarul szétverted a habodat:-( Ez nem egyenlő azzal hogy ha a szirupos recit készíted és a a habot beleforgatod, ott bátrabban lehet keverni. DE! a tojásfehérjehabot nem szabad ikrásra verned!!!

 

Nincs alja a macaronnak, a kis barázdák nem jelennek meg

Túlkeverted a tésztádat.
Nem pihent eleget a sütés előtt. Ez receptje válogatja, a lényeg, hogy pihenés közben egy szép filmrétegnek kell képződnie.
Nagyon alacsony sütési hőmérséklet

Puha, ráncos felület

Túl sok nedvesség a tésztában -iylen nekem még nem volt:-)
Tojásfehérjehab alul készült.

Eldől sütés közben

Rossz technika, vagyis merőlegesen tartsd a habzsákot a felületre és úgy nyomd ki a kis halmokat. A nem egyenlő tészta eloszlás okozza, vagy a leghülyébb helyzet, amikor nem férsz el  sütőlapodon és az oldalára csúszik a macaron, így kezd sülni, tuti, hogy borulni fog:-)

Elfolyik a massza a sütőlapon pihenés közben

Túlkeverted a tésztádat, nagyon híg lett:-(

 

Mekkora különbség van a kettő között? Pedig egyforma a tészta, de kicsit elbambultam a sütési időt:-)

És amit még tapasztaltam.
A recept sem mindegy.
A sima fehérjehabos macaronok nem annyira barázdáltak az aljukon, szépek, finomak de nem tökéletesek. A sziruposak sokkal szebb végeredményt adnak.

Nézd erről már írtam:-) itt

Nagyon fontos, hogy ismerd meg  helyes készítési technikát, vagyis a végső keverésen nagyon sok múlik! Ezt én 3 kukában landolt macaron után tanultam meg. Lisztet cseréltem és ami eddig jól működött, az az új lisztemnél nem működött:-) Gugli és megfejtettem mi a gond. KEVERÉS:-)

Nos, azóta tökéletesek:-)

Jó sütést és ne add fel!

A jó macaron ropogós de belül krémes:

Mentés

Mentés