Piskóták

Kakaós piskóta receptem

Igazi kísérlet volt ez is a javából:-)
Végre merek a saját fejem után menni, persze azért átgondolom előtte a mennyiségeket.

Alapvetően ez egy olajos piskóta, de!

Szaftos, nagyon kakaós és szuper finom:-)

Hv:

  • 200 g kristálycukor
  • 80 g a fehérjéhez
  • csipet só
  • 4 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 1  dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 1 cs sütőpor
  • 340 g liszt / BL55/
  • 20 g kakaópor / holland/

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

A tojássárgákat a cukorral habosítsuk fel, szépen kivilágosodik, akkor jó.
Mehet bele az olaj, ezt már lassú sebességgel keverjük. ha egynemű, mehet bele a tejes tejföl, ezzel is lassan keverjük. Nagyon híg állagú, szép sárga folyós állagú alapot kapunk.

A tojásfehérjét verjük habbá a 80 g kristálycukorral. Mikor habos mehet bele a só.

A sárgájás keverékbe mehet bele  a liszt , kakaó és a sütőpor összeszitálva, én kanalanként adtam a keverékhez, és a keksz készítő lapáttal dolgoztam. Ha neked nincs ilyened akkor a dagasztó karra cseréld ki a robotgéped fejét.
Ezt ne keverd ki előre, mert a sütőpor elkezd dolgozni és az nem jó, még nem jó. Tartsd be amit írok!

A tojásfehérjehabot óvatosan forgassuk bele a tésztába.

Én magas falú formát 15 cm-es magas falú formát használtam, ebbe a tészta 3/4-e simán belement. Ami kimaradt félretettem és megsütöttem azt is külön. Mikor megtöltötted a formát kicsit csapkodd a pultodhoz a formát, így a buborékok elpattannak és nem feszítik szét a piskótádat.

Tegyük be az előmelegített sütőbe, középső állástól egy fokkal lentebb- vagy alulról egy fokkal fentebb, ne középre tegyük be a formát-  és 20-30 percig 175 fokon süssük aztán vegyük le a hőmérsékletet 155 fokra és még 20-30 perc.

Igen ,nagyon hosszú a sütési idő, viszont cserébe 3 lapos piskótát kaptam:-) És vastagok a lapok:-)

Felvágtam és annyira de annyira örültem:-)

Ha nem használod azonnal tedd zacskóba és zárd be jó alaposan, ez a szaftos piskótánál is tovább puhít, szaftosít:-) Már alig várom hogy összeállítsam a tortát, csak nyúztok a facen hogy a recepteket írjam meg:-)

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés