hírek

Alázat nélkül nincs…

Szeretném ha erőt gyűjtenél, megráznád magad és felemelnéd a fejedet!

Ötleted van?
Tortát készítenél de félsz a véleményektől?
Rossz tapasztalataid vannak?
Valami nagyon nem megy?

Akkor most figyelj!

Én sem így indultam ahol most tartok.
Még nem értem el én sem azt a pontot amikor azt mondanám, hogy igen, itt a vége, mindent tudok… Bár habitusomból kiindulva ez a pont sosem érkezik el:-)
Én szeretek tanulni, új dolgokat megismerni.

Ha ötleted van valósítsd meg!
Kezdd el, indulj el!
Mi történhet?
Lehet valakinek, valakiknek nem fog tetszeni, hogy te is belépsz egy olyan körbe amiben már vannak “páran”.

Kis kitérő:-)

Emlékszem anno mikor leindult a GlazurShop, volt pár telefonhívásom, hogy hogy képzelem én hogy ilyen üzletet nyitok…. a kérdést sem értettem, sőt az embert sem a kérdés mögött… nem mindegy neki? Nem, nem volt mindegy neki, hiszen Ő velem foglalkozott, ahelyett hogy a saját dolgát vitte volna tovább. Örültem a megtisztelő beszélgetésnek, beszélgetéseknek de értelmetlennek véltem már akkor is.

 

Ha attól félsz hogy másokat bántasz azzal hogy te is belépsz a körbe ,ezt azonnal felejtsd el! Ha tudod hogy jó vagy, tudod hogy mit akarsz elérni akkor INDULJ! Ha elvetélt ötlet, vagy elfogy a kitartásod akkor ez az ötleted ennyit ért.. lépj tovább…. gondold végig hol hibáztál és menj tovább.

Ha félsz attól, hogy megszól a szakma….
A vélemény szubjektív, nem feltétlen rólad szól!
Sok esetben -és most a tortás körökről beszélek,- iszonyat nagy a féltékenység. Szimplán helyféltés van, mert ha te jobb vagy akkor neki idővel mennie kell, hacsak nem fejlődik.
Ezt persze igen nehéz  kezelni, főleg az elején, hiszen kinek esik jól mikor  munkáit lefikázzák? Senkinek:-)
Hallgass meg több véleményt is, ha többségben jók a visszajelzések akkor nincs mivel foglalkoznod! FONTOS! Ne a belső körödet kérdezd, inkább idegenektől kérj visszajelzést.

Ha többségben van a negatív vélemény akkor gondolkozz, min javíthatnál és javítsd ki!

TANULJ, TANULJ, TANULJ!!!

A tudás pénz, szokták mondani, és valóban! A tudásod érték, amiből pénzt is tudsz csinálni.
Maradjunk a tortázásnál. Ha te tanulsz, neked friss a tudásos, ismered a technikákat, az új technikákat is akkor nyert ügyed van, egy kis marketing és már ott is vagy a helyeden.
Ha lusta vagy és megelégszel azzal, hogy neked nagyon jól meg egy része az egésznek akkor bajban leszel. Idővel megkopik a tudásod, elavult lesz és kiesel a körből.

 

ALÁZAT!

Ha szemernyi alázat sincs benned akkor bajban leszel. Számos szakmában alapfeltétel az alázat.
És  nem, nem arról van szó hogy fogd be a szádat és érts egyet mindennel.
Az alázat a szakmád iránt legyen meg! De ott nagyon legyen meg!
Ha tanulni tudsz valakitől akkor tanulj tőle! Legyél nyitott, szívj magadba információt aztán szűrd meg és tanulj!
Nem fér bele, hogy a szakmádat nem ismered…. Nem fér bele, hogy neked elég az a tudás a szakmádból amit éppen tudsz. Van nem szeretem része is szinte minden szakmának, így a cukrászatnak is… Engem nem nagyon érdekelnek a házi sütik- holott némelyiket igen nehéz készíteni- ettől függetlenül megsütöm, egyrészt mert vizsgázni fogok belőle, másrészt pedig ez is tudás lesz az én birtokomban.
Minap a Rákóczi túróst készítettem és a különleges ízvilág megfogott, fogom készíteni de nem az alaprecept szerint, átdolgozom kicsit, hogy nekem megfeleljen.
Ki kell próbálnom alaprecepteket hiszen nem véletlen ALAPOK! Lehet hogy az életben többet nem sütöm meg, mert nem tetszik de meg van bennem az alázat, hogy azt is elkészítsem amit nem szeretnék készíteni….mert nem érdekel.
Tudásom lesz belőle, és még az is lehet hogy valahol ez a tudás lesz az alap, ebből indulok ki és gondolom újra a receptet.

Képzeld csak… ezt már annyiszor leírtam… én sütni sem tudtam most már lassan 5 évvel ezelőttig.
Pogácsa még csak csak de más nem…
Ma pedig hol tartok?
Már kísérletezni merek a piskótákkal. Én sem gondoltam volna hogy eddig menetelek:-)

A díszítést már ne is említsem:-)
Titok:-)
Ti motiváltatok hogy kezdjem el én is! Annyi de annyi szép tortát küldtetek a glazurshop fb oldalára, hogy egyszerűen cikinek éreztem, hogy én nem tudok semmit felmutatni.:-)
Aztán tanultam, fejlesztettem magam és mára már bátran díszítek. Jó pár technikát megismertem, megtanultam és merem használni.

Nem mondom hogy profi vagyok, mert nem vagyok az… Van még mit tanulnom, de szép a pályám íve és ez nekem most bőven elég…

 

TÜRELEM

Róma sem egy nap alatt épült fel!
A tudást sem lehet beönteni a fejedbe, tapasztalnod kell, tanulnod kell, gyakorolnod , GYAKOROLNOD kell!
Hiába a tudás ha feléje sem nézel aztán, csak egy papírra több lesz, semmi más… Ezért nem szabad tanulni!
Tanulj hogy tudj! Tanulj hogy használd a tudásodat!
A türelmedet pedig ne engedd szétszaladni, van hogy nekem sem sikerül valami… óó hányszor van ilyen… főleg a kísérleteknél. NEM ADOM FEL! Nekifutok újra, átgondolom mi volt a hiba és új recit írok majd megsütöm.
Máshogy ezt nem is lehet.

Persze van hogy elsőre jó az ötlet, recept és minden klappol, de ehhez kellett az hogy türelemmel legyek az előtte lévő “hibákhoz”, azokat javítsam.

A tudásod olyan mint egy építkezés, a földszintre nem húzhatod fel a 10 emeletet, szépen fel kell építened a többi 9 emeletet is, majd végül jöhet a finálé:-)

 

KONCENTRÁLJ!

Van hogy az élet kicsit meggyűr, nem úgy jönnek össze a dolgok, kicsit úgy érzed hogy szétszaladtak a vadlovak és a gyeplőt is vitték magukkal… nem irányít senki, te főleg nem irányítasz…
AKKOR! Akkor pihenj kicsit! Nézd meg kívülről a helyzetedet!
Ne a problémát gyűrd, hanem a helyzetet nézd!

Ha nagyon nem látod a problémát akkor hagyd egy időre, tedd talonba, és kezdj el ismét koncentrálni!
Attól hogy gyűröd magad valamin még nem oldódik meg!
Koncentrálj, szedd össze magad és irány tovább!
Sok esetben az adott problémára később érkezik meg a válasz, hogy mi volt  gond…. Szóval, amit nem tudsz megoldani annak lehet hogy ott és akkor nincs is megoldása!

Van egy jó mondás
Aminek van megoldása az megoldódik, aminek nincs megoldása az nem oldódik meg!

Persze a nyitva hagyott probléma idegesítő tud lenni, de számos esetben inkább tanítás volt az a probléma és nem megoldást kellett rá keresnünk:-) Hanem tanulnunk belőle.
Én ezeket a fontos dolgokat tanultam meg 5 év alatt. Némelyik igen nehezen ment, míg más nagyon könnyen.
Ne add fel!
Ha nekem megy, neked is menni fog!

Hirdetések