figura készítés · fondant kiegészítők · tortás alapok

4 tipp, hogy a fondant gyorsabban száradjon

Sokan kérdeztétek, hogy fondantból készíthetek díszt, díszeket?
Igen, lehetséges, bár a fondant alapvetően burkolási célt szolgál, lágyabb anyagú és lassan szárad, hiszen ki szeretne egy kőkemény tortába beleharapni.. Senki.

DE vannak trükkök amiket ha alkalmazol akkor fondantból is készíthetsz díszeket és nem csak kis díszeket.

A kis állatkáknál, katica, méhecske, kis nyuszi nem okoz semmilyen gondot a fondant állaga, de egy masni, gombolyag, nagyobb állatka…. ott már komoly gondot tud okozni a fondant puhasága.

JÓ HA ELŐRE TERVEZÜNK!

Igen, tervezzük meg a folyamatokat, ha sok és nagyobb díszt készítünk akkor hagyjunk időt a száradásra bőven.

SZÁRÍTSD SIMA FELÜLETEN

Teljesen sima, sík felületet biztosíts a díszeid számára hogy szépen tudjanak száradni. Nem jók a textúrált szilikonok, hacsak nem az a vég cél hogy itt ott egy kis minta is legyen a fondanton.

GYORSABBAN SZÁRAD HA

A fondantnak a pára maga a halál. Az egyébként is puha fondantot egy kis nedvesség éri, pára pl és véget is ért. Felpuhul és kuka. Ezért száraz, hűvös helyen szárítsuk a díszeinket.

MÉRET

A kisebb díszek egész gyorsan száradnak, a nagyobbak azonban nem. Hiába száraz és kemény a felülete, belül az még puha. Hagyj bőségesen időt a figuráid száradásának, és merevítsd is.

 

TIPPJEIM, HOGY GYORSABBAN SZÁRADJON

Gondoltad volna, hogy a sütő a barátod?
A sütő lámpája is szárítja a fondantot. Kapcsold be a sütődet de csak a világítást, hőfokra nincs szükség!!! Tedd be a díszeket a lámpa alá és hagyd száradni.

Az asztali lámpa is jó erre a célra, de ott erősen irányított a fény, a fény pedig nem tesz jót a fekete, piros és kék, vagy erőteljes színű fondantoknak, mert megfakulhatnak!

 

A keményítő is szárítja, igaz nem túl sokat de szárít a fondanton. Ezért szajkózom állandóan, hogyha tortát burkolsz fondanttal és tapad, minimális keményítőt szórj csak alá.
Tehát a figuráknál, díszeknél bátrabban is hazsnálhatjuk a keményítőt, mert segít gyorsabban száradni.

 

A ventilátor is jó barátja a fondantnak. Bátran tegyük a ventilátor elé a díszeket és hagyjuk száradni. A levegő mozgása felgyorsítja a száradást.

 

Különböző szárító szerek is jól jönnek, ezekkel már igazán látványos eredményt érünk el. TYLO vagy CMC por, ezek folyadékelvonó porok, hasonlóak, minimális eltérés van közöttük.
Ezzel a porral át kell gyúrnunk a fondantot, így egy keményebb masszát kapunk ami gyorsan szárad.

 

Én minap tapasztaltam, hogy a fondant és virágmassza 50%-os keveréke őrült jó alap virágokhoz, kis virágokhoz, mert nagyon szép tartása van a masszának és a virágmassza gyors száradási idejét hozzáadja a fondant rugalmasságához, szuper kombó.

 

Cikk forrása: crfatsy.com