Francia desszertek

20 híres francia desszert recept

Egészen új keletű ez az imádatom a francia desszertek iránt.
Azt hiszem a könnyedségük és az ízviláguk ami nagyon megfogott.
Azt már kevésbé kedvelem, hogy macerásak, sokáig készülnek, mindenre nagyon nagyon kell figyelni, de ezek összessége adja a francia desszertek csodálatos világát.

Jó pár receptet megtanultam, igen, lemegyek kurzusra, mert érdekel. A netes receptek jók, de pár igen fontos dolgot kihagynak belőle,  ezekre így nem lehet építeni.

Megmutatom én miket készítettem már el, és mi az ami még tanulás után kiált. Keresek majd ilyen kurzusokat is, mert amiket itt felsorolok majd mindegyik érdekel.

Talán kezdjük a lehető legegyszerűbbel.

FINANCIER -számos recept kering a neten és itt kivételesen netes receptet használtam , mert nekem ez jobban ízlik.


Pici, falatnyi édesség, sokféle módon ízesíthető. Mákos, málnás, citromos.. de merészebbek is lehetünk, bazsalikom, bors….
Itt találod a receptjét.

 

BABA AU RHUM

Szimpla kelt tésztás finomság, de:-) Azért még sem:-) Rumos sziruppal fürdetjük meg a kész kisült tésztát. Számos francia cukrászdában francia vanília krémet vagy tejszínhabot kínálnak mellé. nagyon finom desszert. Receptet itt találsz.

 

DACQUOISE

Én ebből a mandulás habcsók lapból még desszertet nem varázsoltam. Tortába viszont már tettem:-) Nagyon finom roppanós. Ha desszertet készítenénk belőle akkor több lapot süssünk és tejszínhabbal, bogyós gyümölcsökkel rétegezzük.
TIPP, készülhet bármilyen maggal, dió, mogyoró….
Receptet itt találsz.

Még sütés előtt

 

ST HONORÉ- egyik nagy kedvencem:-)

Méretben, ízben is többféle változatát ismerjük. nagyon könnyed desszert. Az alap leveles -édes- tészta, a lényege azonban a sok kis égetett tészta- CHOUX– gömböcske ami karamellbe van mártva. Számos díszítési lehetőségünk adódik:-)
Receptet itt találsz.

MILLE-FEUILLE- ez is nagy nagy kedvencem:-)

Ezerlaposnak is nevezik, nem véletlenül. Édes leveles tészta az alap, méretre vágva sütik, nyomva sütik, karamellizálják, így tényleg olyan a tészta mintha ezer kis lapból állna. Krémekkel töltik, gyümölcsökkel díszítik. Egy bajom van vele csak:-) Nagyon nehéz szépen enni:-)

Ma már sok esetben fordítanak rajta egyet, tehát az élén áll a desszert, meseszép:-)
Receptet itt találsz.

CSOKOLÁDÉ FELFÚJT-SOUFFLÉ

Nagyon könnyed, roppant finom édesség, de elég nehéz készíteni! Többféle ízben készülhet a lényeg a nagyon habos belső.

Figyelni kell, be kell tartani a receptet és akkor sikerülni fog.
Receptet itt találsz

MACARON– imádom!

Falatnyi desszert amit a mennyekbe repít! És igen! Rengeteg ízben készülhet, méretben kis és nagy méretet különböztetünk meg. Nehéz, vagyis nem is nehéz készíteni hanem macerás:-) Figyelni kell elég sok dologra.

Többféle receptem is van már, de a legjobb a Pierre Hermé recept. Itt találod.

CLAFOUTIS– a legegyszerűbb desszert

Tejpite, így ismerősebb? Igen, ez az.

Nagyon finom, könnyű és gyorsan készíthető desszert. Szezonális gyümölcsökkel dolgozzunk, bármit tehetünk bele. Én készíteni szoktam édes morzsát is hozzá. Tényleg nagyon finom, de nem valami extra desszert:-)
Receptet itt találsz.
MOUSSE– yamm yammm
Nagyon finom desszert, akár pohárban akár fagyasztva akár  fagyasztva feldíszítve… sok sok lehetőség rejlik benne, sőt én már tortát is töltöttem vele.

Csokoládés mousse receptet itt találsz.

Innentől még váratnak magukra a desszertek, finomságok.
Ahogy időm engedi és találok értelmezhető receptet ki is fogom próbálni mindegyiket.

TUILE– ostya amiből csipke ostya is készíthető

Nagyon finom roppanós ostya, én a csipkés változatát készítettem.

Díszítéshez vagy magában is nagyon jó:-) Receptet itt találsz.

 

ECLAIR- francia égetett tészta hosszúkás formában

FRAISIER– ez kedvencem lesz:-)

Genovai piskóta az alap – egész tojással készül, technikailag más mint a többi piskóta, az egész tojást habosítjuk és melegítjük- muszlin krém és eper. Mennyei finomság lehet. Komplett kész receptet itt találsz.

GATEAU DE ROIS – királyok tortája
Leveles tészta az alap és ezt töltik különböző töltelékekkel és befedik egy újabb réteg leveles tésztával. Sütés közben felfújódik, leveleire “szakad” a tészta, nagyon látványos desszert.

MADELEINE- a financier lány párja:-) élesztős tészta

MONT BLANC- imádni fogom ❤

Pate Sucree , vagyis pite tészta de abból egy speciális változat. Cukros, vajas, kicsit omlós, semmiképpen sem roppanós tészta. Számos cukrászatban Sablé Breton tésztát használnak ami szintén pite tészta de erősen roppanós állaggal. A lényeg pedig a gesztenyekrém. Többféle díszítésben láthatjuk, általában csúcsozzák.

PALMIER- megformázott leveles tészta cukorral karamellizálva

CHARLOTTE-  babapiskótás töltött tortácska

TARTE CITRON- kedvenc, kóstoltam már cukiban, hamarosan készítek én is:-)

TARTE TARTIN- almás pite:-) egy kis csavarral, ugyanis ez  jól ismert fordított pite

OPERA- Opera torta, – joconde piskóta- ez egy fehérjés mandulás tészta,kávés sziruppal áztatva,  kávés vajkrémmel , ganche-al rétegezve és csokoládé glazúrral jóóól hangzik:-)

PARIS BREST- leveles tészta, praliné krémmel töltve és roppanós mandula darabok a tetején

RELIGIEUSE- mini égetett tészta fánkok, krémmel töltve aminek a tetején egy kisebb égett tészta fánkocska van, amiben nagyon más, hogy csokoládéval vannak megmártva a kis fánkok

ROCHERS NOIX DE COCO – kókuszos csók, macaroon, makarun. Kókusz, porcukor és tojásfehérje keveréke. Apró kis falatkák.

CROQUEMBOUCHE- töltött égetett tészta gömbökből torony építve és karamell szállal áthúzva

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s