Klasszikusok

Pozsonyi kifli, yamm, yamm

Semmi más nem vezérelt, mint lesütni ezt is. Lassan itt a vizsga és még van pár sütemény amit nem készítettem, el és legalább 1 alkalommal nem ártana:-)
Kellemes meglepetés ért azonban:-)

Nagyon könnyű készíteni, bár nekem meggyűlt a bajom a lehető legegyszerűbb művelettel, tekerés.-) Erről nem ír a könyvem, így maradt a guglizás. Az első kuka… aztán ráéreztem:-)
Ez tényleg az a “nasi” amit bedobálunk az edénybe összegyúrjuk és kész….

Nagyon egyszerű készíteni, kellemes, laza menet volt. Nagyon finom, máskor is készítem, mivel imádom a mákos édességeket.
Ideális, mert vékony a tészta és viszonylag sok a töltelék ❤

HV:

  • 250 g liszt
  • 100 g vaj
  • 25 g porcukor
  • 5 g szárított élesztő
  • 5 g só
  • 75 ml tej
  • 1 db sárgája

Töltelék:

  • 150 g darált mák
  • 110 g kristálycukor
  • 50 g méz
  • 6 g fahéj
  • 80 ml tej
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A lisztet, vajat, 10 g porcukrot, sót tegyük egy edénybe. Morzsoljuk össze.

A tejet, 15 g porcukrot langyosítsuk meg. Mehet bele a szárított élesztő és a tojássárgája. Keverjük el.

Adjuk a tésztához és gyúrjuk át rendesen. El fog válni az edény oldalától, ekkor kész is van. Tegyük hűvös helyre 20 percre pihenni.
Addig készítsük el a tölteléket.

A mákot, fahéjat, citromhéjat keverjük össze.
A tejet a mézzel és  a cukorral forraljuk fel, el kell hogy olvadjon a cukor a tejben. Ha ez kész öntsük rá a  mákra. Keverjük el és tegyük hűtőbe.

A tészta kipihente magát, jöhet a formázás.

Mérni fogunk:-) 30 g-os kis tészta gömbökre van szükségünk, tehát csipkedünk és mérünk.

Na hogy írjam le, hogy mit kell csinálni, mert nyakig lisztesen nem fotóztam:-)
A kis gömböt tegyük a munkalapra. Tenyereljünk rá, így egy kis kört kapunk. A sodróval -sodrófa- felfelé és lefelé is nyújtsunk a tésztán 2-2-t. Ha ügyesek vagyunk egyből kész az ovális forma. Ha nem sikerült, nincs gond, fordítsunk a vékony, 1mm vékony tésztalapon és alakítsuk a sodrófával az ovális formát.

A töltelékből húzzunk egy vaskos csíkot, kb -20-25 g- a tészta kb közepére.

A tölteléket ne húzzuk ki a tészta széléig!

Jöhet a hajtás. Óvatosan emeljük fel  tészta hozzánk közelebb eső felét és szorosan hajtsuk rá a töltelékre. A két szélén kicsit csippentsük össze a tésztát, de éppen csak. És tekerjük fel. Ha jól dolgoztunk kész is a kifli. Ha nem akkor igazgassunk rajta. Formázzuk, kis patkó alakra.

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és szurkáljuk meg.
Kenjük le vékonyan tojássárgával és hagyjuk hideg helyen 20 percet pihenni. Ezalatt az idő alatt száradni fog a sárgája.

Kenjünk át tojásfehérjével is vékonyan, most már meleg helyen pihentessük 20 percet.
Ilyenkor már melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Ha letelt a 20 perc, irány a sütő.
20-25 perc alatt készre is sül.

 

Tipp, mert hasonló mint a bejgli.

Ha eldurran az azért van, mert túl sok a töltelék, vagy nagyon cukros a tölteléked.
Ügyelj erre:-)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s