Francia desszertek

Fraisier- epres- vaníliás hétvégi finomság

Ma volt a napja a munka ünnepén, hogy belehúztam a munkába:-)
Minap megírtam a 20 legjobb francia desszert posztot, receptekkel és bőségesen maradt olyan desszert amit még nem készítettem el, de a listán ott van. Akkor ma volt a napja, hogy az elsőt el is készítsem.

Fraisier, selyme krém, eper és genovai piskóta. Isteni finom. Nagyon könnyed, igazi vasárnap tea délutános torta.

HV:

  • 22 cm-es genovai piskóta
  • selyem krém -erről majd itt is írok
  • citrom szirup -erről lentebb írok
  • epres zselatin-lentebb recept is
  • 700 g eper
  • 150 g eper püré
  • 10 g zselatin

Én javaslom a krém készítésével a kezdést, hiszen hűlnie kell, és mivel nagy a mennyiség jó sokáig hűl.

Selyem krém recept:

  • 600 ml tej
  • 6 tojássárgája /120 g/
  • 120 g kristálycukor
  • 1 rúd vanília
  • 50 g keményítő
  • 300 g vaj

Elkészítés:

A vaníliarúd magjait kaparjuk ki. Tegyük bele a tejbe és forraljuk fel a tejet.

Egy nagyobb edényben -hőálló- a tojások sárgáját, keményítőt, cukrot keverjük össze jó alaposan. Krémes, sűrű, folyós állagot kapunk.

A tej felforrt, akkor öntsük rá a tojásos keverékre, folyamatos keverés közben. Majd a tejes keverék mehet vissza az edénybe és irány a tűzhely ismét. Most már folyamatosan keverjük. habverővel, spatulával, mindegy, kinek melyik szimpatikus.
Szépen be fog sűrűsödni.

Akkor jó mikor pukkan egyet. Vagyis, mikor már sűrűnek látod, hagyd abba a keverést és ha pukkan egyet, mint a pudingnál is, akkor kész is van.

Tedd át a hőálló tálba és add hozzá a vaj felét, vagyis 150 g-ot. Keverd el szépen.

Folpackal takard be, úgy hogy a krémedhez is hozzáérjen a folpack, így nem fog bőrösödni. Most hűtenünk kell, nem kevés idő lesz.

Ezzel lesz még dolgunk, hiszen a selyemkrém még tartalmaz habosított vajat. Ezt akár már most is elkészíthetjük. A maradék 150 vajat 2 ek porcukorral habosítsuk ki. Tegyük félre.

Ha kihűlt a francia vanília krém, akkor keverjük össze a habosított vajat és a vanília krémet. Nagyon szép állagú, laza krémet kapunk.

Addig készítsük el a genovai piskótát. Receptet itt találsz. 

A kész piskótát kihűlés után vágjuk ketté, 2 lapot kell kapnunk.

 

A citrom szirupot akkor készítsük el, mikor már a krémünket kikevertük.

  • 70 ml víz
  • 70 g kristálycukor
  • 4 ek citromlé

A vizet és a cukrot forraljuk fel, sűrítsük be. Ha szirupos állagú vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a citromlevet.

 

Állítsuk össze a tortát.

Egy 22 cm-es kör, kapcsos formának az aljára  tegyük az egyik piskóta lapot.

Kenjük meg bőségesen a citrom sziruppal.

Kb 300 g epret vágjunk félbe. Ez itt eper méret függő lesz, tehát vágj fel valamennyit amit úgy gondolsz hogy elég lesz körbe raknod  formádat. Az epreket vágási felületével a forma fala felé állítsd be.

A maradék epret vágd pici kockákra és szórd rá a piskótára.

A selyem krémmel borítsuk be a piskótát, simítsuk el a tetejét.

Én külön készítettem el a zselatinos réteget, féltem hogy lefolyik.

Eperzselé készítése:

  • 10-20 g víz
  • 10 g zselatin -főzős
  • 150 g eper pürés

A pürét és a vizet tegyük fel melegedni, mikor már forr vegyük le a tűzről és keverjük bele a zselatin port. Én Horváth Rozit használtam most.
Hagytam hűlni, mert elég folyós volt az állaga. Mikor elkezdett kötni akkor kentem rá a második piskóta lapra. Hagytam itt is száradni egy kicsit, itt már rövid idő is elég volt, mert gyorsan kötni kezdett a zselé.

Ha már nem folyik akkor mehet rá a vaníliás krémre, lezárjuk a tortánkat.

Itt már csak a díszítés és a hűtés van hátra. Maradt krémem, igaz nem sok, ezért díszítettem pár kis halmocskával, ha már eprem nem maradt:-)

Irány a hűtő 2-3 órára.

 

TIPP
Én nem folpackoztam ki a formát, jobb lett volna, mert egy pár helyen a krém feltapadt a formára és nem lett szép egyenletes a torta széle. Ha folpackal burkolod a formádat akkor szépen le tudod húzni a végén a folpackot, és egyenletes krém felületed lesz. Vagy akár zsírpapír.. bármi amire nem tapad rá a krém.

 

recept forrása: http://foodloversodyssey.com

Mentés

Mentés

Mentés