hírek · tortás alapok

Miért kerül “ennyibe” a torta? Mankó azoknak akiknél folyamatosan az ár a gond

Ez most ismét kicsapja majd a biztosítékot néhányatoknál, legfőképpen azon az oldalon ahol nem értik miért kerül annyiba egy torta.
A torta, az egyedi torta “drága”!?

Mi az hogy drága?
Drága valami akkor ha megvesszük de nem tudjuk mire használni, nem örülünk neki, ha kidobott pénz érzete társul a vásárláshoz…. sorolhatnám még hogy mitől lesz valami drága…
Persze a klasszikusokat se hagyjuk ki, ami valóban drága, elérhetetlen  pénztárcánknak… ez is lehet drága….

A torta árazásáról már írtam egy hasznos cikket, itt olvashatod, de most nézzük meg kicsit máshonnan hogy miért kerül annyiba a torta, amennyibe.

Kezdjük a legelején.

Bekocogsz egy szalonba és elmondod mit szeretnél.
Már itt elkezdődik az árazás.
Hiszen aki készíteni fogja az idejét adja neked, felveszi a rendelésedet, átbeszélitek mit szeretnél, milyen ízben, milyen kivitelben stb…
Értem, hogy ez a kötelező része az egységnek, de akkor is, a tortakészítőd már most az idejét adja neked, holott nem is biztos, hogy tőle fogsz rendelni.

Aztán ha sikeres a megbeszélés, indulhat az érdemi munka.

Tervezés! Igen tervezés, mennyi piskóta, mennyi krém, azokat hogyan állítsa össze a készítője, milyen legyen a kinézete, azt hogyan tudja megvalósítani, mikre lesz szüksége, pl cukorvirágok, díszek stb…

Ha összeállít a kép akkor sütés, krém készítés… sok helyen főleg esküvői tortáknál lehetőség van kóstolni is, tehát akár a kóstolás is következhet. Maga a sütés is hosszú idő, számos készítőnek saját , kísérletezett receptje van amire ugye nem kevés időt, pénzt szánt, hogy finom piskótája legyen és nem valami hétköznapi cucc.

A krémeknél is vannak az olcsóbb és a drágább alapanyagok, pl egy citromos krém az olcsóbb kategória, míg egy tonka babos krém az igen drága. Tehát ez is hozzáadódik a torta árához. Pedig csak krémről beszélünk.
Ha minden készen van, jöhet az összeállítás. Töltés, burkolás.
Sok esetben, vagyis senki sem szívta magába az anyatejjel a tudását, elment oktatásra, időt szánt rá hogy tanuljon, ugye ez is pénzbe kerül.
A burkolásnál használt anyagok, vajkrém vagy ganache, és a fondantok minősége is erőteljese szerepet játszik a végső árban.

Magára valamit is adó cukrász, tortakészítő folyamatosan figyeli a trendeket, ha kell tanul, tanfolyamra megy, könyvet vesz, fizetős oldalakról tanul. Ez is pénzbe kerül! Elég sokba:-)

Minden évben megnézi milyen díszítési trendek várhatóak és tanul, figyeli az év színeit is mert ez is fontos lehet ha esküvői tortát készít.

És még arról nem is beszéltem, hogy eszközöket is kell vásárolnia, ugye?

Nem mindegy, hogy egy egyszerűbb díszítést kérnek vagy egy komplett bokrot a tortára. A cukorvirágok készítése időigényes, sok sok, nagyon sok munka van vele, ezért is drágák kicsit. Cserébe azonban olyan virágot kapunk -jó esetben- ami megszólal , olyan mint az igazi, a végén el lehet tenni akár vázába, akár díszdobozba, mert tartósan lett összeállítva.

Egyedi torta készül, egyedi igényekre szabva! Ezt minden normális helyen meg kell fizetni!
Lehet konfekciót vásárolni ami lehet hogy km hosszú lesz vagy derékben nagy de csípőben szűk….
Ami ránk van tervezve az pont jó lesz nekünk.
Erről szól a tortakészítés is, nekünk, egyedi, éppen nekünk való tortát kapunk a pénzünkért!

KIVÉTEL! Ha elmegyünk és 10.000 Ft-ért szeretnénk egy 3 szintes, cukorvirágokkal teli tortát… ha ezt valaki elvállalja ennyi pénzért… őőő magadra vess a végeredményért:-(

Számos olyan virágot láttam már tortán ahol éppen egyben volt még a virág! Lógtak a szirmok, forogtak a dróton a szirmok és sorolhatnám még… ez a munka nem ér valami sokat….

Összegezve… igen, ezért, ezekért kerül annyiba, amennyibe egy torta!

 

 

 

Mentés

Mentés