tortás alapok

Hová tegyem a sütőben a formámat?

Arról már írtam, hogy szerintem melyik formák a jobbak, itt el is olvashatod.

DE most arról szeretnék írni, hogy melyik formát hová is tegyük a sütőnkbe, mert ez sem mindegy.
Igaz, ez a sütés nem  legegyszerűbb dolog, ugye?:-)
De azért annyira nem is nehéz.

Vegyük sorra.

Alapszabály, hogy a formádat úgy tedd a sütődbe, hogy a kész piskóta -tehát ami már megsült- az középre essen.
Ez általában a közepétől egy szinttel lentebb van.

Így a piskótád szépen átsül, illetve ami nagyon fontos, ha sütőporos receptet használsz -vagy más kémiai lazítót- a hirtelen nagy hőhatás nem fogja felkapni a piskótádat, vagyis nem lesz púpos. Ezért kell a közepétől egy szinttel lentebb tenni.

Ha magas falú formában sütsz, és nincs teljesen megtöltve, vagyis éppen nem használod a formád adottságait –erről is olvashatsz, itt– akkor bátran teheted középre, hiszen a piskótád  mikor elkészül, megsül éppen középen fog állni, vagyis a sütőd közepén lesz a megsült piskóta teteje.
Ha magas falú formában sütsz és jól meg is töltöd a formádat akkor marad az alapszabály, vagyis középtől egy szinttel lentebb kell betenni a formádat.

Az sem mindegy hogy fém vagy szilikon a forma.

A fémekről már beszéltünk, most következik a szilikon.
Én nem kedvelem ,hiszen furán sülnek benne a dolgok:-(
Kis méretben nincs gond, muffin süthető benne szépen, de egy komolyabb piskóta már küzdős lesz.

A szilikon formák ha laposak akkor középre kell tenni a sütőben a formát.

Ha magas falúak akkor az alapszabály szerint járunk el, középtől egy szinttel lentebb.

Egy kicsit kapcsolódik a sütéshez ez is.
Ha régi sütőnk van ami alul rommá égeti a tésztát, akkor tegyünk alulra terelő lemezt, ezzel tudjuk csökkenteni  forróságot, amit alulról kap a tésztánk.

A sütési hőfokokkal  és idővel is óvatosan bánjunk, hiszen nem mindegy hogy 1-2-3 forma is befér a sütőnkbe, mert más a hőeloszlás, tovább fog tartani a sütés.

Remélem tudtam segíteni:-)

 

Mentés