Piskóták

A legjobb kakaós piskóta receptem, nagyon szaftos <3

Kísérletezem, keresem azt a kakaós piskóta receptet amelyikkel maximálisan elégedett leszek.
Eddig 1 kísérletem volt ami nagyon jól sikerült, de nem voltam vele teljesen elégedett, szín és szaftosság.
Igen, még lehet fokozni.
Most már megtaláltam azt az állagot ami nekem nagyon bejön, még a színén dolgozom majd kicsit, több kakaópor kell majd bele és más technikával kell hozzáadni mint amit ismerünk.

Lássuk:

Hv:

  • 200 g kristálycukor
  • + 80 g kristálycukor a fehérjéhez
  • csipet só
  • 4 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 1  dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 1 cs sütőpor
  • 340 g liszt / BL55/
  • 60 g kakaópor / holland/
  • 10 ek tej

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

A tojássárgákat a cukorral habosítsuk fel, szépen kivilágosodik, akkor jó.
Mehet bele az olaj, ezt már lassú sebességgel keverjük. Ha egynemű, mehet bele a tejes tejföl, ezzel is lassan keverjük. Nagyon híg állagú, szép sárga folyós állagú alapot kapunk.
A kakaóport keverjük el a 10 ek  tejjel.
Adjuk hozzá a sárgájához.

A tojásfehérjét verjük habbá a 80 g kristálycukorral. Mikor habos mehet bele a só.

A sárgájás keverékbe mehet bele  a liszt és a sütőpor összeszitálva, én kanalanként adtam a keverékhez, és a keksz készítő lapáttal dolgoztam. Ha neked nincs ilyened akkor a dagasztó karra cseréld ki a robotgéped fejét.
Ezt ne keverd ki előre, mert a sütőpor elkezd dolgozni és az nem jó, még nem jó. Tartsd be amit írok!

A tojásfehérjehabot óvatosan forgassuk bele a tésztába.

Én magas falú formát 15 cm-es magas falú formát használtam, ebbe a tészta 3/4-e simán belement. Ami kimaradt félretettem és megsütöttem azt is külön. Mikor megtöltötted a formát kicsit csapkodd a pultodhoz a formát, így a buborékok elpattannak és nem feszítik szét a piskótádat.

Tegyük be az előmelegített sütőbe, középső állástól egy fokkal lentebb- vagy alulról egy fokkal fentebb, ne középre tegyük be a formát-  és 20-30 percig 175 fokon süssük aztán vegyük le a hőmérsékletet 155 fokra és még 20-30 perc.

Igen ,nagyon hosszú a sütési idő, viszont cserébe 3 lapos piskótát kaptam:-) És vastagok a lapok:-)

Nézd a különbséget  kettő piskóta között.

Ez a sima kakaós. Nagyon finom, szaftos ez is de a színe nem volt az igazi.

Ez pedig az extra kakaós, és már más technikával készült.

Ezeknek a sütőporos piskótáknak a teteje egy kicsit púposodik, de minimális. A tetejét úgy is le kell vágni, hiszen elég roppanós állagot kap a sütés során, tehát az a kis púp elfér, kb 0,5 cm. Így lehet csekkolni is az ízt:-)