Piskóták · tortás alapok

27,9 cm-es magas falú formában Genovai piskóta sütve, szuper !

Ma tesztelésen volt megint a sor.
Magas falú-10 cm- 27,9 cm átmérőjű kerek piskóta formát teszteltem.
Ma GEnovai piskótával, hiszen egy bizonyos méret után már igazi küzdelem a könnyű felvert. Ez már nem az a méret!

 

HV: 27,9 cm-es kerek formához

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra.

A tojásokat és a cukrot tegyük habüstbe és keverjük át habverővel kicsit. Éppen elegyedjen

Vízgőz fölé állítva, folyamatos, FOLYAMATOS keverés közben melegítsük 50 fokosra a keveréket.

Ha elérte az 50 fokot, jöhet a habosítás. Robotgéppel gyorsabb. Addig habosítsuk míg kifehéredik és kb a duplájára nő a hab mennyisége.

Ezt az állagot kell elérni. A hab finoman folyik el, nem terül el azonnal, ilyenkor jó a tészta első fele.

A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat.

3 részletben adjuk a tojásos habhoz, lassú keveréssel, -robotgéppel 2-es fokozaton- ne törjük össze a habot.

Ha kész a lisztet szitáljuk bele és óvatosan, nagyon óvatosan forgassuk össze.

Én kivajaztam és liszteztem  formámat -nem találom a formaelválasztó spray-t:-). Az aljára sütőpaírt tettem.  Töltsük bele a piskótát a formába, húzzuk fel a széleit a formára, kicsit ütögessük a munkalapunkhoz és irány a sütő. 25-35  perc és kész is.

3 meseszép lapra tudtam vágni.

A videóban is elmondtam, de itt is leírom. A nagyobb formáknál már nem a legjobb választás a könnyű felvert. Túl magasra nő meg és a saját súlya húzza. Ezért ekkora méretnél már nehezebb piskótát válasszunk.

Sima, normál méretű formánál nincs gond a könnyű felverttel, hiszen max 5-6 cm magasra nő, ott bírja a tészta a saját súlyát. De egy 28 cm-es 10 cm magas könnyű felvert már nem tudja megtartani magát.
Erre figyeljetek.

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s