tortás alapok

Fondantok, NAGY nagy hibái!

Egyre többen kerestek meg azzal a kérdéssel, hogy mi alapján válasszatok fondant masszát.

Én javaslom, hogy próbáljatok ki több márkát, mert így biztosan el fogjátok tudni dönteni melyik a nektek igazán jó.

Mert:

gyári fondantoknál is többféle márka közül válogathatunk, árban, minőségben egészen eltérőek, bár van hogy nagyon kedvező áron nagyon jó fondantot tudunk vásárolni.
De ez sajnos édeskevés… Mert!

Az hogy akár nekem nagyon bevált egy fondant típus, márka, az nem biztos, hogy számodra is ideális választás lesz.
Én, az én kezemmel, technikámmal dolgozom, max azt tudom megmutatni hogy az én kezem alatt hogyan viselkedik a fondant.

Sokszor hallom vissza, hogy jó pár márka -és most nem említeném inkább- szakad, reped, elefánt bőrösödik, pedig drága massza.
Sajnos ez is előfordul, ezért keressétek a teszteket, ha lehet videós teszteket a fondantokról.

Általában azonban amire érdemes figyelnetek:

A középkategóriás fondantok- ezek a 3mm-esre nyújthatóak- azok nem mindenre jók. Nagyon jók normál méretű tortákra, de magas tortákat meg se próbáljatok burkolni vele, hiszen a saját súlya húzza, amitől bőrösödik, rossz esetben pedig leszakad. Ezek a GlazurShopban a Funcakes fondantok. Finomak, mentesek de vannak határaik.

Vannak a jó minőségű fondantok, amik 2mm vastagságra nyújthatóak, ezek már elég ruganyosak, akár nagy, magas torták burkolására is jók, de itt is van márkák között különbség.
Ilyen pl a Culpitt, Wilton. Rugalmasak, a Culpitt pedig magasan teljesít, hiszen állagának köszönhetően az apró hibák eltüntethetőek, az állaga miatt.

 

A felső kategóriás fondantok, már egy másik, nagyon másik lapra tartoznak. Ilyen a Massa Ticino, Satin Ice. Az árukon is látszik a minőségük. Nagyon vékonyra, 1-2 mm -re nyújthatóak, nem szakadnak, nem repednek és az apró hibák itt is könnyedén javíthatóak. A Massa Ticino mentes fondant, teljes mértékben megfelel a mai elvárásoknak.

Keverhetőek a fondantok egymással? Igen!:-)
Nem mindegyik, de alapvetően minden fondant keverhető valamivel.
Általában az állag javításáért kevernek fondantokat.
Én pl a Wiltont és a Renshaw fondantot kevertem össze, és egy szuper jó masszát kaptam.

A márkán belüli fondantok, pl Massa Ticino 100%-ig keverhető egymással, sőt színezhető is bátran egymással.
Funcakes is keverhető márkán belül, de lágyul a fondant.
Mit tegyek ha reped a fondant?

Hát, fogd meg a fejed és mormold…. #&@##&&[&#@ … na de viccet félretéve.
Ha van rá módod egy kevés zsiradékkal a repedező fondant javítható, szedd le a tortáról és gyúrd át. Ha őrületesen reped, az a fondant rossz, nagyon rossz minőségű, vagy kiszáradt és ezért reped, törik.

Mivel színezzem?
Gél, paszta festékekkel, és ott is válassz jó minőségű festéket. Keresd a tesztelt termékeket a GlazurShopban, nézd meg milyen színt kaphatsz a festékkel.
A Massa Ticino fondant egymással is színezhető, egyedi színeket készíthetsz, nézd meg a termékek oldalán a színkeverési segédletet.

Remélem tudtam segíteni a választásban:-)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s