tortás alapok

Miért hólyagosodik fel a fondant?

Nekem még ilyen nem történt, és ennek nagyon örülök:-) de sokan kérdeztetek már meg, hogy miért van az hogy felhólyagosodik a fondant.
Én is kérdeztem, olvastam és a válasz is meg van.

Beszéltem már annyit de annyit a morzsakabátról, meg az aláburkolásról és most ismét elmondom a fontosságát, mert ennyire egyszerű a válasz.

Ezen a kettő dolgon múlik, hogy lesz a gebasz vagy sem.
Alapvetően a citrusos és gyümölcsös krémek tudják ezt a jelenséget produkálni, vagyis ha a tortádat iylen típusú krémekkel töltöd és nem burkolod le rendesen, simán hólyagosodni fog a fondantod.
MIÉRT!?

Mert a citrusos, gyümölcsös krémek erjednek!!!! Bizony, bizony erjednek. Nem megromlanak de erjednek! Kémia, erjedés, gázképződés, az meg ugye szabadulni akar valahol, hát megfúrja a gyenge burkolásodat, és már ott is a kisebb vagy éppen gigantikus méretű hólyag, buborék a torta oldalán! Bahh elég kellemetlen lehet!

De van megoldás!

Morzsakabát készítése, rendes aláburkolás, így lezárod a tortádat teljesen. Én javaslom a ganache burkolást hiszen az masszívabb burkolatot ad. Azon tuti nem jön át semmi:-) Erre már bátran mehet a fondant, meseszép, egyenletes buborékoktól mentes lesz a tortád.

 

 

Nézd csak…