Piskóták

Narancsos kakaós szaftos piskóta receptem

Még kísérletezem, bár ez most egy eléggé fura kísérlet volt, hiszen nem akartam:-)
Van bevált recim, szülinap lesz, sütöm a működő receptemet.
Erre basszus nincs itthon tejföl…
A logisztikámba tegnap -szombat-nem fért bele, hogy fussak tejfölért, így nélküle készült el. És még egy extra volt, kakaópor.. Mindi van itthon Holland kakaópor, most elfogyott. De, volt itthon narancsos holland kakaópor. Hát nosza.
ÉSSSSS!
Valami elképesztő íze van a piskótának, és baromi szaftos…. Tudtunk kóstolni, hiszen ezek a típusú tészták -sütőpor-olaj-vaj- kicsit púposodnak, így azt le kell vágni, tehát nekem volt egy kb 0,5 cm vastag kis tésztám. Ebből készült citromos pohárkrém.

Aminek különösen örültem, és ez már kísérlet volt, növeltem a tészta mennyiségét, és egy formában –magas falúban– sütöttem meg. Óriási:-) 4 lap, egy ütemben megsütve, még akkor is óriási segítség nekem ha hosszú, nagyon hosszú a sütési idő. Beteszem és nem kell vele különösebben foglalkoznom:-) Addig dolgozhatok, vagy készülhetnek a krémek stb.

HV: 20 cm-es magas falú formához/4 lap lesz belőle/

  • 300 g kristálycukor
  • 120 g k cukor a fehérjéhez
  • csipet só
  • 6 tojás / L méret LIDL/
  • 225 ml olaj
  • 150 ml tej
  • 1 és 1/2 cs sütőpor
  • 75 g narancsos holland kakaópor
  • 510 g liszt / BL 55/

 

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 160 fokra. A formát 20 cm-es magas falú olajozzuk kis és tegyünk az aljába sütőpapírt.

A Tojások sárgáját habosítsuk ki a 300 g cukorral.
Keverjük össze a tejet, olajat, sót és a kakaóport. Ettől lezs még teltebb, mélyebb színe a kakaós piskótának.

Ha a sárgája habos, szép világos a színe, vegyük lassú fokozatra a robotgépet és öntsük hozzá apránként de folyamatosan a tejes, olajos, kakaóporos keveréket.

Híg állaga lesz, ne ijedj  meg.

A lisztet és a sütőport keverd össze.

Cserélj lapátot a gépeden- keksz lapát- és a lisztet kanalanként add hozzá a masszához. A vége felé már igen nehezen dolgozik a robotgép de elkeveredik ne aggódj.

Ha benne az összes liszt akkor ez a része  kész is van.

A fehérjét a 120 g cukorral verd habbá, nem kemény, borotvahab állagúra.

Ha kész akkor én merész voltam ismét:-) a kakaós massza vissza a robotgép alá és lassan adagoltam a fehérjehabot, folyamatos keverés közben. Lassú keverés, nem cél a hab széttörése.

Kész:-)

A massza kb 3/4-ig tölti ki a magas falú formát. Húzogasd fel a tésztát a forma oldalára és irány a sütő.

160 fokon kezdünk és 30 perc elteltével -vagy amikor felemelkedett a tésztád és elérte a forma peremét, akkor vedd le a hőfokot 150 fokra. És most türelem, mert kb 80-90 perc a sütés.

Az enyém is kirepedt, de nem volt vészes, miután megsült azonnal rácsra -én lapos szitára borítom, ikeában kapható olaj fröcsögés gátló- na szó ráborítom és a kis repedés még kisebb lesz.

hagyom így kihűlni. A hűlés is igen hosszú idő, legalább 40 perc, mire teljesen kihűl.

DE! Cserébe!:-)

Egy valamire nagyon figyelj!
Ezek a szaftos, nagyon szaftos piskóták nem bírják az állást.
Ha nem használod fel azonnal akkor 1 napot a hűtőben kibír, ha akkor sem használnád még fel akkor egyből irány a fagyasztó, külön, laponként jól becsomagolva.

Én is ezt tettem, hiszen csak ma, vasárnap fogom tölteni.

Azért tudom ezt ennyire, mert a múltkori tésztámat csak a hűtőben tároltam, igaz 2 napot, és egy helyes kis penész folt lett rajta… Kissé feszült lettem tőle… gondolhatod, újra sütni:-)

 

Amit használtam:
20 cm átmérő, 10 cm magas falú kerek piskóta forma. GlazurShopban megvásárolható, kattints.

Mentés

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s