tortás alapok

7 dolog amit tudnod kell a piskótáról

A piskóta sütése nem egy ördögi meló:-) De jó ha néhány dolgot tudsz a piskótákról.
Sokáig nekem sem ment a sütése, vagy beesett vagy púpos lett vagy egyszerűen nem sült meg, pedig a könnyű felvertekkel nem is nehéz bánni:-)

Tehát amit tudnod kell!

  1.  Ne keverd túl!

A piskóta tészta -könnyű felvertek- nem kedvelik ha szétkeverik! Éppen csak legyenek összekeverve a hozzávalók, egyneműek legyenek és már sütheted is.

 

2. Figyelj a fehérje állagára!

A kiikrásított fehérje… kuka! Ne verd szét a fehérjehabodat, hiszen ha túlvered nem marad benne egy szemernyi levegő sem mai tudna dolgozni sütés közben.

Itt találsz videós segítséget az állag belövéséhez.

3.  Kikenjem vagy ne kenjem a formát?

A könnyű felverteknél ki kell kenni a formát, elő kell készíteni, hiszen nincs benne extra zsiradék, a nehéz felverteknél, olajos, vajas tésztáknál nem kell vajazni, lisztezni hiszen a térzsában már van elég.
A könnyű felverteknél, olaj vagy vaj és lisztezés, a nehéz felverteknél elég ha formaelválasztóval kifújod a formát.

 

4. Melyik a jó hőfok!

A sütődet ki kell, KI KELL tapasztalnod! Ami az én sütőmben 170 fok az lehet a tiédben nem annyi. A könnyű felverteknél 170-180 fok, elviekben 2 ütemben. vagyis magasabb hőfokon indítunk, majd mikor feljött a piskóta levesszük a hőfokot. Én nem szoktam két ütemben sütni.:-)

A nehéz felverteknél kötelező a két ütemű sütés, hiszen át kell sülnie a tésztának. Magasabb indulási hőfok, amikor feljött a piskóta -ez tészta függő akár 20 perc is lehet- akkor kisebb hőfokon kell készre sütni.

 

5. Nyisd ki bátran!

Akkora mítosz hogy jajjjj:-) Az összes olyan tésztára rá lehet nyitni a sütőt ami nem gőzös sütőben készül! Vagyis piskóták, bármelyik típusa, linzerek…..

 

6. Szúrjam? Vagy inkább ne!

A piskótát ne szurkáld! Alapvetően lehet, hisz annyiszor olvassuk hogy tűpróbával ellenőrizzük, hogy készre sült-e. DE! Számos alkalommal fordult már elő velem is, hogy a sütés végig szép piskóta a tűpróba után egy meseszép Mariana árkot prezentált! Nem tesz jót a piskótának a tűvel bökdösés!
Kézzel is simán megállapítható, hogy készre sült, nyomkodd meg óvatosan a piskótád tetejét és ha szivacsos hangja van akkor kész.
Kivétel a nehéz felvert, ott állagot kell figyelned a kézzel való ellenőrzésnél. Ha “kemény” a teteje akkor jó eséllyel átsült a piskóta.
Azoknál a tésztáknál, nehéz felverteknél amikben sütőpor is van, repedhet a tészta….. ez normális:-( Itt bátran mehet a résbe a tű:-) kárt már úgysem tudsz okozni benne:-)

TIPP
Ha kirepedt a tésztád teteje akkor ezt a részt le kell majd vágnod, ne töltsd be, eszedbe se jusson a repedt tetőt belerakni a tortádba! Esztétikai szempontból sem ok, de a töltésnél vért fogsz izzadni az egyenetlen felszíne miatt!

 

7. Fejjel lefelé vagy simán?

Sülés után célszerű megfordítani a még meleg piskótát! Bármelyik típusát! A könnyű felverteknél tegyél alá sütőpapírt és lisztezd be kicsit, így biztosan nem húzod le a piskóta “bőrét” mikor leveszed a sütőpapírt  piskóta tetejéről. A nehéz felverteknél elé egy nagy szitás sütőrács a hűléshez.

A formában hűtsd készre a piskótádat, mindegyiket. Sok esetben, főleg  a nehéz felverteknél még sül a sütőn kívül is, vagyis a formád tartja a meleget, a hűlés közben -igen lassan hűlnek- még tud formálódni, összeállni a piskóta.