tortás alapok

5 dolog amit tudnod kell a fondant használatáról, kezdőknek!

A fondanttól nem kell félni. Sokan mondjátok, hogy bonyolult, nehéz… nem lesz szép stb…
Ne félj tőle!
1. Ami nagyon fontos, hogy jól válaszd meg melyik márkát mihez veszed meg.

A gyártók fondantjai között elég nagy különbségek lehetnek, vastagság, állag, íz stb…
Nem mindegy hogy burkolni szeretnél vagy figurát készíteni. Erről már írtam, itt olvashatod el.

Alternatív megoldás lehet a házi fondant, bár én nem javaslom, mert nekem időigényes és nem tudtam eddig egyiket sem extra vékonyra nyújtani.

2. Készítsd elő a munkafelületedet.

Én jártam már úgy hogy bár letisztítottam a felületet még is apró szöszök voltak a kinyújtott fondantban. Csippents le egy kis golyót a fondantodból, simogasd át a munkalapodat, így minden pici szösz bele fog tapadni a golyódba, amit kidobhatsz utána és lesz egy teljesen tiszta szöszmentes felületed.

Nézd meg, vizsgáld meg a fondantodat -bár ez már késő bánat ha megvetted- tehát gyúrj át egy kis golyót, nézd hogy van-e repedés rajta, mennyire könnyű vele dolgozni. Ha mindent rendben találsz, nem fog meglepetés érni munka közben.

Némelyik fondant nem bírja a festést. Sok esetben célszerű már színezett masszát vásárolni, de ha te szeretnéd festeni akkor olvasd el, hogy mit írnak a fondantról.
TIPP: a Massa Ticino fondantjai bátran keverhetőek egymással, így egyedi színeket is ki tudsz alakítani, és a fondant megtartja minden jó tulajdonságát.

 

3. Ne nyújtsd a végtelenségig

Van jó pár fondant amiket nagyon vékonyra lehet nyújtani, úgy hogy azok megtartják a rugalmasságukat, nem szakadnak, repednek. Massa Ticino, Satin ice.
De sajnos a középkategóriás fondantokkat nem nyújthatod extra vékonyra, mert repednek és szakadnak. Ezeknél be kell tartanod amit leírnak, 3 mm általában a nyújthatósága. Ha díszeket készítesz ott törekedj a 2mm vastagságra, hiszen kell hogy tartsa magát.

 

4. Erősítsd!
Igen, a fondant alkalmas lehet figurákhoz is ha!
Ha adsz hozzá olyan anyagot ami elvonja a nedvességet belőle és gyorsan ki tud száradni. TYLO por a csoda neve:-) 

Átgyúráskor kell hozzáadni a fondanthoz és mennyiségtől függően adagolni. Lehet érezni a fondanton gyúrás közben hogy átalakul.
Pl gyöngysor, díszek, figurák, álló betűk stb… ezekhez használható, sőt kötelező használni!

 

5. Vigyázz a vonalaidra!

Ha kiszúrókkal dolgozol, legyen az fém vagy műanyag, mindig tartsd be a következő szabályt!
Szúrd ki , nyomd rá erőteljesen a formádat a fondantra, majd tartsd a felületen és mozgasd el jobbra és balra . Így ezzel a mozdulatsorral eléred a tökéletes éleket, nem lesz cakkos, szakadozott a fondantod. Azért nem árt ha jó minőségű kiszúróid vannak:-) Mert az alapból életlen kiszúrókkal nem lehet szépen dolgozni.

Mentés