tortás alapok

Így oszd be az idődet, mennyi ideig is tart valójában egy torta elkészítése?

Biztosan veled is előfordult már, hogy kapkodásba ment át az egyébként egész nyugodtnak mondható torta készítése.
Velem is előfordult már, és nem örültem neki.
Sokszor csak szervezés kérdése, hogy a gyeplő a te kezedben maradjon és ne fussanak szanaszét a vadlovak a konyhában:-)

Most segítek neked, remek idővonal segítségekkel, hogy mi mennyi ideig készül, így tudsz tervezni, hogy melyik munka mennyi időt fog igénybe venni.

A cukrásztanfolyamon 7 óránk lesz 4 édesség elkészítésére, komoly logisztika lesz, főleg ha visszaemlékszem a modulzáró vizsgára, ahol egy darab terméket kellett csak készítenünk, és mindenki, még a legegyszerűbb édességet is 4 óra alatt “dobta” össze. Erre a vizsgán nem lesz lehetőség, hiszen 3 tétel, 1 díszmunka, 7 óra.. szép kihívás lesz. De nincs gond, gondolkodom, összerakom fejben, mi mennyi idő, és hol nyerhetek extra időt, amíg tudok mással foglalkozni.

 

Akkor kezdjük is el.

Ha süteményeket is készítesz akkor bátran, akár már 2 nappal az esemény előtt is megsütheted, hiszen eláll. Kekszek 1 hétig is frissek maradnak. A cupcake 2-3 napot szintén bír, hűtőben, jól lezárva tárolva.

A piskótákat előre is lesütheted, sőt fagyaszthatod is, némelyiknek határozottan jót tesz ha fagyasztod, szaftosabb lesz.

A vajkrémet is bátran előre elkészítheted, hiszen bírja a fagyasztót, de a hűtőben is 2-3 napot simán eláll.

A ganache is jól tűri a hűtőt, 1-2 napig bátran tárolhatod. Ha pedig használnád csak engedd ki, mikrózd meg és már használhatod is.

A töltelékek. Ha nem tejszínes vagy túrós  akkor bátran, 1-2 napot simán kibír a hűtőben.

A kész torta. A töltött és vajkrémmel vagy ganache-al burkolt tortát 1-2 napig bátran tárolhatod hűtőben. Kivétel a tejszínes, túrós töltelékesek.  Csak jót tesz a tortádnak ha volt ideje áthűlni, hiszen keményebb burkolaton tudsz tovább dolgozni, fondanttal burkolni.

Ehető dekorációk. Attól függ mit készítettél.
A cukorvirágokat bármeddig tárolhatod, dolgozhatsz előre bátran. Itt találsz jó sok segítséget cukorvirág készítéshez.
A csokoládé díszeknél nagyon fontos a temperálás, így stabilizálod a csokoládé szerkezetét, vagyis nem fog elolvadni ahogy kiveszed a hűtőből. Tárolni max 1 hétig, hűtőben, jól lezárva.

Vajkrém virágok. Én a fagyasztóba teszem be, így 1-2 hétig simán eláll, és ha szükségem van rájuk csak kiveszem és már használom is. Hűtőben 1-2 napot tárold csak. Itt találsz sok sok segítséget vajkrém virágok készítéséhez.

 

És akkor a lényeg, mi meddig készül.

Kezdjük a lehető legegyszerűbbel, CUPCAKE

Előkészítés: kb 10 perc. A muffin gyors, nagyon gyors. Itt találsz recepteket is.

Készítés és sütés, 30-40 perc. A készítése is gyors, és a sütése sem egetverően hosszú idő.  A sütési idő 15-20 perc, recept függő.

Hűtés: 10-30 perc. A muffin állagától függ, na meg a hőmérséklettől.

Díszítés: 5-30 perc. Igen, díszítheted nagyon gyorsan, megszórva cukorkával, vagy kész kompozíciót is varázsolhatsz rá akkor már hosszú a díszítési idő.

Összesen kb 1-2 óra egy adag cupcake /12 db/ elkészítése

 

Kis méretű torta készítése. Ezek a klasszikus vasárnapi torták. 7 cm magassággal.

Előkészítés: kb 10 perc.

Készítés és sütés, 40-70perc. A készítése már lassabb mint egy muffiné, de ez sem túl hosszú idő.  A sütési idő 30-60 perc, recept függő.

Hűtés: 20-40 perc. A piskóta állagától függ. A könnyű piskóták gyorsan kihűlnek, a szaftosak hosszabb ideig hűlnek át.

Díszítés: 40-90 perc. A vasárnapi tortáknál is van morzsakabát, max külső rétegnek nevezzük és nem kap már burkolatot. Ezzel is kell számítanunk, tehát morzsakabát és hűtés, aztán jöhet a többi díszítés. Idő, még egy egyszerű torta elkészítése is igen hosszú idő. A díszítés pedig már csak rajtunk múlik, hogy mennyi bonyolult dekorációt választunk.

Összesen kb 2-4 óra egy kisebb vasárnapi torta készítése

 

Több lapos , díszített torta.

Előkészítés: kb 10 perc.

Készítés és sütés, 60-90 perc. A készítése már lassabb mint egy muffiné, de ez sem túl hosszú idő.  A sütési idő 30-60 perc, recept függő.

Hűtés: 20-40 perc. A piskóta állagától függ. A könnyű piskóták gyorsan kihűlnek, a szaftosak hosszabb ideig hűlnek át.

Díszítés: 1-5  óra. Igen, itt már szép hosszú készítési időnk van. Hiszen morzsakabát, hűtő, burkolás, hűtő és végül bevonás és legvégül díszítés. Maga az előkészítő folyamatok legalább, 90-120 percet elvisznek, hűtésekkel együtt. A burkolás már egész gyors akár 30 perc alatt is kész lehet ha gyakorlott vagy, szép burkolás, sarkos szélek. Aztán jöhet a díszítés. Még ha elő is vannak készítve a díszek akkor is, pl egy sok virágos tortánál iszonyat hosszú idő a díszítési fázis.

Összesen kb 6-9 óra egy szép, magas, 4 lapos torta elkészítése.

 

Esküvői több emeletes torták… Végtelen idő:-) Vedd alapul a több réteges torta készítési idejét és szorozd be annyival amennyi emeleted van, sőt add hozzá, hogy merevítened is kell.

Mentés