Vajkrémek

Stabil, könnyen készíthető svájci vajkrém, imádni fogod :-)

Leültem mikor ezt a cikket megtaláltam, mármint amikor el is olvastam.:-) Ha én ezt akkor találom meg amikor a sokadik svájci landolt a kukában:-)
Kétkedve indultam neki a kísérletnek, hiszen ok, leírtak valamit de …
Gondoltam , itt az alkalom, hogy kipróbáljam, mert ha ez beválik akkor könnyű dolgunk lesz, sőt előre is tudunk bőven dolgozni, hiszen egész más technológiával készül, így tárolható lesz maga a fehérje alap is és csak elő kell venni ha szükségünk van rá.

Nem húzlak tovább:-)
Lássuk a receptet:

  • 227 g tojásfehérje
  • 454 g kristálycukor
  • 454 g vaj / LIDL/
  • 1 tk vanília kivonat-paszta-

Elkészítés

A fehérjéket és a cukrot keverjük el fémtálban és tegyük vízgőz fölé. Alapvetően 70-72 fokra kell melegíteni, de nem baj ha nincs hőmérőd, mert ha belenyúlsz a meleg lébe és már nem érzed a kristálycukor szemcséit akkor el is készült. Nem forró, ne aggódj, meleg csak:-) Kevergesd azért, nem kell habosítani de kevergesd, hisz nem akarsz rántottát készíteni ugye?

Ha ezzel készen vagy akkor tedd félre hűlni. Igen, tedd félre hűlni:-)

 

Nem habosítjuk mint az eddig megtanult receptél, nem lesz rá szükség.

Ki kell hűteni 15 fokosra. Én langyosra hűtöttem, aztán betettem a hűtőbe.:-) Akkor jó ha majdnem hideg. Gondold végig, ha langyos akkor el fogja olvasztani a vajadat. De erről még majd beszélgetünk:-)

A vajat habosítsd ki. Szép világos állagot kell elérni, a lényeg hogy alaposan habosítsd ki.

Igen, elég furán néz ki a  visszahűtött fehérjés szirup:-) De nincs ok az aggodalomra:-)

Szépen , folyamatos keverés közben adagoljuk a kihabosított vajhoz a szirupot. Én először a felét öntöttem bele csak és kevertem.

Majd a másik felét is beleöntöttem és kikevertem.

Adtam hozzá vaníliát és elkevertem.

Nagyon finom, habos krémet kapunk végül.
És ahogy írtam, lehet simán előre is dolgozni, hiszen a felfőzött fehérjét a cukorral tárolhatjuk a hűtőben is pár napig.

A kész vajkrém pedig  hűtőben 1 hétig, fagyasztóban 2 hónapig is eláll.
A vajkrém kiengedéséről itt olvashatsz bővebben.

Imádtam, nagyon szép állaga van, ugyanolyan habos, könnyed minta másik módszerrel.

Kipróbálod?

Recept forrása: http://thecakeblog.com/2014/06/no-meringue-swiss-buttercream-recipe.html

 

Most már videóztam is!:-)

 

És ebből krémből készült a szörny torta szőre. IMádtam