tortás alapok

40 fok melegben hogyan készítsek, töltsek, burkoljak tortát?

 

Annyian kérdeztek ezzel a témával kapcsolatban, gondoltam leírom én mit tapasztaltam 40 fokban tortázás közben. Mi az amire érdemes és mi az amire kötelező odafigyelni, odafigyelnetek ha melegben -40 fokban- álltok neki a tortakészítésnek, töltésnek és burkolásnak, na meg persze a díszítésnek.

A 40 fok nem csak minket visel meg de a torták is nehezen viselik a nagy meleget. Tartsd be ezt a pár hasznos tippet és megkönnyíted az életedet.

Sorra vesszük az elejétől.

  1. Töltelék

Ha meleg van akkor gondolkozzunk el a krémek állagán és összetételén. A 40 fok a tejszínes krémeknek igazi ellenségük, de nem lehetetlen a készítés, csak oda kell figyelni arra, hogy ha pl esküvőre készül akkor kötelező végig hűteni, különben megromlik a tejszín. Senki sem szeretne egy jó kis hasmenést az esküvője után, ugye?

Igyekezzünk masszívabb, strapabíróbb krémekkel tölteni a tortát, vajas, pudingos, csokoládés, olyan krémmel aminek egyrészt tartása is van és jól bírja a meleget is.

Remek választás nyári tortákhoz a citrom, málna, áfonya, maracuja,meggy,  lime…. bármi ami savanykás, ez nagyon friss ízt kölcsönöz a tortának. Az egyébként is nehéz esküvői menüsor után ki akar még egy jó tömény tortát is letolni? Nem sokan:-)

Készíthetünk dupla töltelékes tortát is, így nagyobb szabadságunk van, hiszen van egy stabilabb kör a piskótán, ez akár vajkrém is lehet, és középre mehet egy lazább töltelék, egy jó sűrű szósz. Nem fog kifolyni, hiszen van egy gyűrűnk ami benntartja a hígabb tölteléket. Itt találsz hozzá segítséget, hogy hogyan készítsd.

Remek ötlet nyáron a különböző curd-ök készítése, citrom,narancs, lime, málna, meggy…. bármiből készíthetünk. Itt találsz lemon curd- citromkrém receptet.

Tehát óvatosan a töltelékekkel is.

Ha tejszínes tölteléket választunk, ráadásul az alsó tartó tortába szánjuk, kötelező merevíteni magát a tortát is.
Ez nagyon egyszerű, hiszen a merevítők et 4-5 helyre -torta mérettől függően- beszúrjuk a torta méretével egyező magasságban, erre kerül egy elválasztó karton- 3 mm-es vastag- és már tartja is a szinteket. Így nem az alsó torta viszi a többi szint súlyát, hanem a merevítők.

 

2. Aláburkolás

40 fokban egyszerűen felejtsük el a vajkrémes aláburkolást, hiszen a vaj 40 fokban olvad, nem kicsit olvad! Ha még végig is küzdöd magad a burkoláson egy vajkrém alappal, mi lesz ha kiteszik a tortát a melegbe? Nem, nem jó ötlet!

Helyette válaszd a ganache burkolást. Hiszen a csokoládé tovább bírja a meleget mint a vaj. Itt találsz segítséget ganache burkoláshoz.

Készíthetsz ét, tej vagy fehér csokoládés ganachet is, de az ét és a tej a könnyebb út. A fehér kicsit macerás, bár megéri azzal is kísérletezni, mert szép fehér burkolatot tudunk készíteni. Itt találsz segítséget hozzá. 

A ganache burkolásnál fontos, hogy hűtsd át alaposan a tortádat, így egy nagyon kemény, masszív réteget kapsz, amivel melegben is dolgozhatsz egész sokáig, hiszen a csokoládé, hideg csokoládé lassabban olvad el. Ez jól jön a fondant burkolásnál:-)

 

3. Fondant burkolás

A legkényesebb téma, hiszen sokféle fondanttal dolgozhatunk. Jól válasszuk meg, hogy melyik márka, típus mellett tesszük le a voksunkat, hiszen egy jó fondant már magában fél siker.:-)
Én kísérleteztem, 40 fokban burkolás. Izgi volt, én rosszabbul bírtam:-) A fondantok jelesre vizsgáztak:-)

Igazi erőpróba volt ez nekem, hiszen irtózatosan meleg volt a konyhámban, szellőztetés nincs, hiszen egy teakonyhában dolgozom:-) 2 nm:-) Rólam folyt a víz, a fondantnak semmi baja:-)
Melegben keményítőzni kell, bőségesen, így biztosan nem tapad le a fondant a munkalapra. De ezt az összes videóban el is mondom.

A renshaw fondantok nem bírják a 40 fokot.

A Massa Ticino fondantok is bírják a meleget, de extrém körülmények között még nem lettek tesztelve. Vásárlói visszajelzésekből tudom, hogy bírja a starpát ez a fondant massza is.
GlazurShopban megvásárolhatóak a meleg tűrő fondant masszák, itt. 

 

Alapvetően ezekre kell hogy figyelj. Ezek tapasztalatok, mind megtapasztaltam.
Sőt:-) a vajkrémes díszítésemnél igazán kemény meló volt, hiszen olvadt a vaj 40 fokban. Hűtőbe be és ki.. ez ment végig a díszítés során.:-) Nem votl jó móka, mondjuk kárpótolt a végeredmény:-)

Itt találsz segítséget a díszítéshez.

Remélem tudtam segíteni, és így egyszerűbb lesz a munka számotokra, számodra.

Via

 

Mentés