tortás alapok

Így töltsd és burkold a tortádat, egy videóban minden mozzanat

Rengeteget videózom, a GlazurShop youtube csatornáján már több mint 500 videó van, mindenféle témában. Sok esetben és nem véletlen hogy beszélek a videók alatt, hiszen sok oylan hasznos infót osztok meg ami egy gyorsított videóból nem derül ki, hogy mi is történik közben.

Én sokáig álltam hülyén a ganache burkolásos videók felett, hogy ok ok, értem, csinálja tök szép de hogy lesz neki olyan !? Az enyém meg miért nem olyan?
Persze mert nem beszélnek, fel van gyorsítva a videó, amiben csak azt látjuk hogy csinálja. DE hogy közben mi történik még, azt nem látjuk és nem is mondják el.

Na ezért beszélek én annyit:-)

Most kivételesen a célom csak annyi volt, hogy megmutassam a funcakes fondantok minőségét igazi tortán. Ezért elejétől a végig videóztam, majd felgyorsítottam a videót, hogy ne röpke 50 percet kelljen végignézned.:-)

TIPPEK ha nem nézted meg az eddigi burkolásos videókat:

  • a morzsakabát burkolás után hűtőben áll a torta 20 percet.
  • a ganache burkolások között is hűtőben áll a torta, első burkolás hűtés, javítás hűtés….
  • a kihűtött ganache burkolást át kell kenni vízzel, mert csak így tapad meg rajta a fondant massza
  • étcsokoládé gaanche burkolatra is mehet fehér fondant ha az 2 mm vastagságú- nem látszik át-

És akkor jöjjön a videó:-)

Még egy apropója volt ennek a videónak. Csúnyán beleszaladtunk egy morzsakbátos, vajkrémes, citromos töltelékes torta burkolásánál abba, hogy a fondant egyrészt felhólyagosodott, másrészt pedig önálló életet élt, enyhe kifejezés hogy nedvesedett, tocsogott a fondanton a víz:-(
Ragasztó nem is kellett a díszek elhelyezéséhez, hiszen tapadt, ragadt a fondant.
Nem hittem el, hogy a masszával van a gond, így készült egy torta, ganache burkolással, citrusos krémmel és a funcakes citromos fondantjával.

Nem hólyagosodott, hiszen le lett zárva a torta rendesen, ganache burkolással, és a fondant nem izzadt, nem szakadt szét, hiszen volt aláburkolás.

A vajkrémes aláburkolás melegben felejtős, hiszen 10 perc sem telik bele, a hűtőből kivett kemény vajkrém burkolás elkezd olvadni, ha pedig olvad nedvesség lesz, ha pedig nedvesség van a fondant cukortartalmát elkezdni enni, és szépen lassan, de biztosan elolvad a fondant massza!

TIPP

Az összes citrusos krémnél ganache burkolás kell, hiszen a citrusos krémek gáz képzőek, így ha nincs rendesen lezárva a torta a levegő, gázbuborékok utat törnek valahol… pl a torta oldalán:-(

Citrusos krém, minden ami savanykás, citrom, eper, málna, meggy, szilva, maracuja…..

Íme a végeredmény, sarkos élek, szép burkolás <3

Mentés