tortás alapok

Mit tegyek ha izzad, olvad a fondant a tortámon?

Ijesztő, nagyon ijesztő mikor mindent szépen összeraksz, burkolnál de….

10 perc sem telik bele és a fondantod elkezd izzadni, aztán pedig minél tovább dolgozol vele, elkezd olvadni.

Hogy ez miért van?

A meleg és az aláburkolás a probléma okozója. DE! Kiküszöbölhető.

Én sokáig csak vajkrémmel burkoltam, mert azt el tudtam készíteni. Így maradt az hogy vajkrém az aláburkolásom ami ha hűvös volt nem is okozott gondot, de abban a pillanatban ahogy bejött a 30 fog, és nem is 40 hanem csak 30 fok már bajban voltam, méghozzá jó nagy bajban voltam.

A torta szép, a burkolás ok és a fondant… bahhh.. sarkok nincsenek és látható a képen az leső jele az izzadásnak, fénylik a fondant. Sőt, én bele is nyúltam a torta oldalába egy helyes kis krátert képezve.

Nézd mutatom milyen a vajkrémes és milyen a ganache aláburkolással a torta, melegben.

 

Vajkrémes aláburkolás, 40 fok…. nem valami szép látvány…

 

Ganache aláburkolás.. igen ez már jó 🙂

Folytatom, mert nincs vége.
Ha a torta nincs aláburkolva, vagyis a morzsakabátnál megállsz és jó lesz az így, úgy…. bajban leszel! A krémed nedvesség tartalma a fondant cukortartalmát megolvasztja és előbb csak ragadni, majd izzadni a végül pedig folyni fog a fondant masszád!
Ugye hogy nem jó ötlet megspórolni azt a plusz időt amit a rendes aláburkolásra szánsz.

Ha vajkrémmel aláburkolsz de irtózatosan meleg van…
A vajkrémes aláburkolt torta a hűtőben kemény, masszív, jó lesz az, hiszen kemény. Kiveszed a hűtőből és ismétlem 30 fok van, 10 perc nem telik bele és elkezd olvadni a vajkrémed. 10 perc alatt addig jutsz el, hogy a fondant már a tortán van, a tetejét rásimítottad és elkezded a burkolást, agyis nincs kész, de a vajkrém már olvad.

Minimum buktad a sarkos éleket, rossz esetben az olvadt vajad megzabálja a fondant masszádat. Izzad, ragad végül megdöglik a massza:-( Ugye nem érdemes kísérletezni.

Ha hűvös az idő, vagy van klímád nincs gond, legalább is addig amíg a torta ismét ki nem kerül a 30-40 fokba! Ha vajkrémmel burkoltál alá, kapott egy fondant burkolatot a tortád, kiveszed a hűtőből a 30-40 fokba… elkezd olvadni a vajkrém a fondant alatt. Bizony, bizony, olvadni kezd, hiszen  vaj 36 fokon már rendesen olvad. Mi történik?

Az olvadt vaj elkezdni rágni, enni, megzabálni a masszádat belülről! Bahh:-( Először izzad, majd ragad, tapad , végül ha nem tudod hűteni tocsogni fog a víztől a masszád.

Tehát ha meleg van, 30-40 fok. akkor ganache burkolás kötelező!
A csokoládé lassabban olvad vissza a melegben is -és most felejtsd is el hogy persze a táblás csoki szétolvad a kezemben ha meleg van- a ganache burkolás egy vaskosabb réteg, ami alaposan ki van hűtve, kőkemény, dermedt állapotú.
Ebből az állapotból jó sok idő kell neki, hogy folyossá olvadjon.

Mit tegyek ha már baj van?
ŐŐŐŐ, gondolkozz el, hogy legközelebb 40 fokban ne akarj vajkrémmel aláburkolni. És sajnos rossz hírem van! Semmit nem tudsz tenni. Max eltakargatod a hibákat díszekkel. A ragacsos, vizes fondantodhoz eszedbe se jusson hozzányúlni, hiszen a simítód úgy ahogy van lekapja a masszát a tortáról, és ha ez volt a cél akkor siker, ha nem akkor baj van.

Tedd hűtőbe a tortádat, hűtsd át alaposan és a lehető leggyorsabban egyétek meg.
Ha megrendelésre készült akkor rohadt nagy bajban vagy, készíts újat!

Bontsd vissza a tortádat egészen a morzsakabátig, majd ganache burkolást rá és végül burkold újra egy új adag fondant masszával.

Sokan kérdeztétek még, hogy a mascarponés, tejszínes krémem jó-e morzsakabátnak. NEM! Vagyis megküzdhetsz vele, rá lehet tenni a ganache burkolást is de készülj fel rá, hogy lesz vele melód!
A vizes krémek, mascarpone, tejszín víztartalma nem egy jó kötőanyag, így nehezen akar ragaszkodni a rákent csokoládéhoz.

Ha a tölteléked mascarpone vagy tejszín, semmi gond, készíts egy klasszik vajkrémet, kend át, ez legyen a morzsakbátod és arra mehet már nyugodtan a ganache burkolás.
Ha vajas, pudingos krémet használsz töltésre ,az már lehet morzsakabát alapod , hiszen nem nedves a krémed.

Remélem tudtam segíteni netek:-) neked:-)

Mentés