Piskóták

Teljes kiőrlésű kakaós piskóta receptem, meseszép mély, barna szín, nagyon finom ízzel

Ilyen piskóta készült már, csak nagyobb formában, és így utólag kiderítve rossz sütési hőfokon. Mert a sütőm nem azon a hőfokon süt amire be van állítva. Ez okozott némi galibát, jó pár piskótámnál, ott álltam felette, hogy mi történhetett, hiszen eddig tök jól sikerült mindegyik.

A sütőmbe sütő hőmérőt tettem és beállítottam a kívánt hőfokra, 160 fokra. Ott gubbasztottam a sütőm mellett 5 percenkét ránézve -tehát itt meg is dőlt hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját mert baj lesz- szóval 5 percenként benéztem hogy mit mutat a hőmérő, pár alkalommal állítani kellet.

De cserébe tökéletes piskóta készült:-)

Ennyire fontos, hogy tényleg azon a hőfokon süssünk ami le van írva.

Én azért szeretem ezt a típusú receptet használni, mer tez átmenet a könnyű és a nehéz felvert tészta között, más a készítési technika is, és ez érződik a tészta állagán is.:-)

HV: 17 cm-es magas falú formához

  • 6 db tojás /L méret LIDL/
  • 120 g kristálycukor
  • 1/2 cs sütőpor
  • 50 g kakaópor / Holland/
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt / LIDL/

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 160 fokra.

A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjéket a kristálycukorral verjük habbá.

Közben kimérhetjük a többi hozzávalót.:-)

Ha kész a hab, akkor a robotgépet vegyük alacsonyabb fokozatra és adjuk hozzá a sárgájákat. Lassan keverjük.
Ha elegyedett, mehet bele a kakaópor, liszt és sütőpor is, szitálva. Lassan keverjük és ha elkeveredett hagyjuk is abba.

A formát készítsük elő.Fújjuk ki formaelválasztóval, vagy kenjük ki vajjal.

Irány a sütő 40 perc. Gyönyörű, magas, lapos szép piskótát kaptam.

TIPP

A kakaóporos piskóták nem emelkednek meg annyira mint a sima piskóták, látod ugye a formában a piskótát?
Ha kakaóporos a piskóta akkor mindig 1 tojással többet használjunk, itt pl 6 tojás helyett 7 tojást és növeljük a többi hozzávaló mértékét is a megszokott módon.
1 tojás, 20 g liszt, 20 g cukor.

Elképesztően szép színe van a piskótának, ez pedig a lisztnek köszönhető.

Amire felhívnám a figyelmedet!
Látod hogy milyen a szerkezete a piskótának?
Nincs tele lyukakkal, laza, de mégis tömör szerkezetű. Ez a piskóta jó állaga. Ez pedig a tojásfehérje állagán múlik. Ha szétvered a fehérjédet csupa csupa lyuk lesz a piskóta, illetve a sütőpor is okozhatja ha nem szitálod bele a masszádba.

Ez a torta készült a piskótával:-) Eperkrémmel lett megtöltve, csoki ganache az aláburkolás és citromos funcakes fondant a végső burkolás.

Mentés