tortás alapok

Lefagyaszthatom a kész piskótámat?

Rengetegen kérdezitek, hogy fagyaszthatóak-e a piskóták. Én sem vagyok időmilliomos ezért sok esetben indul is a fagyasztóba a piskóta.
Tehát, IGEN, LEFAGYASZTHATÓ A PISKÓTA. DE!

DE van pár dolog amire érdemes odafigyelned. Összeszedtem az eddigi tapasztalataimat, mert van azért bőven, hogy mik azok az alap szabályok amiket be kell tartanod, hogy ne kudarcba fulladjon a piskóta fagyasztása, de leginkább a kiengedése után ne érjen meglepetés.

Egy valamit rögtön tisztázzunk!
Kész tortát nem fagyasztunk! NEM, NEM, NEM fagyasztunk!
Megbolondulsz vele, mert függ a krémtől, és az aláburkolástól is hogy hogyan fog kiengedni.
Ugye nem szeretnél egy finom málnás tortát kikapni a fagyasztóból majd sírógörcsöt kapni mert levet enged a málnás krémed!? Nem, nem szeretnél:-)
Az összes vizes alapú gyümölcs hiába krémnek el van készítve levet fog ereszteni. A jégkristályok egészen máshogy dolgoznak a vizes krémekben mint a vajas krémekben.

A vajas, pudingos krémeknek kutya baja, de még a tejszíneseknek sem lesz baja de a gyümölcsösöknek igen.
csak egy “egyszerű” mousse tortára gondolj ha már készítettél, a tejszíneseknek, csokisoknak kutya bajuk, tök egyben vannak, míg a gyümölcsösök a fagyasztóból kivéve sima hűtőben már levet eresztenek….

De most térjünk vissza a piskóta fagyasztásához.

  •  A megsült piskótádat teljesen ki kell hűtened, ez az első és kötelező lépés és szabály. Meleg, langyos piskótát nem fagyasztunk le.
  • Jól csomagold be. Folpackba vagy uzsonnás zacskóba, lényeg hogy jól lezárd.
  • Címkézd fel, írd rá mikor tetted be a fagyasztóba.

Eddig a fagyasztása.

Most a kiengedés.

  • Vedd ki a fagyasztóból és tedd át a sima hűtődbe, még ne csomagold ki. 1 éjszaka alatt szépen kienged és nem sokkolod szét a hirtelen hőváltozással.
  • Ha a hűtődben visszapuhult akkor már kicsomagolhatod.
  • És használhatod is:-)

Én azt tapasztaltam hogy van pár piskóta aminek egyenesen jót tesz ha fagyasztóba kerül. Megpuhul, szaftosabb lesz, nagyon jó, jobb állagot érhetünk el mint a frissen sütött piskótánál.

Ez a piskóták általában a szaftos piskóták, olajosak, tejesek ki milyet készít. Rengeteg receptem van már, kattints. 

A szaftos piskótának az állagán nem fog változtatni a fagyasztó, mert az alapból nagyon szaftos, nedves, lédús. De a sima olajos tésztáknak, vagy pl a Viktória piskótának egyenesen jót tesz a fagyasztó!

TIPP:
Amivel lehet játszani az a kiengedési idő. A félig kiengedett piskótádat ha nagyon időszűkében vagy, már elkezdheted tölteni, burkolni. Már csináltam ilyet és a kicsit hígabb krémeknek is nagyon jót tesz ha a piskóta hideg felületével találkozik, egyből dermedni kezd, vagyis nem folyik el.
Ez persze véletlen volt, hogy megtapasztaltam, de jó kis tanulási lehetőség volt:-)

Tehát összegezve a piskóta igen fagyasztható.:-)

Videóztam is, hogy mikre figyelj!