Piskóták · tortás alapok

Négyzet alakú, magas falú piskóta formában így süss

Imádom, bár meggyűlt velük a bajom, főleg a 25 cm-es formával ,de csak azért mert nem kaptam L méretű tojásokat.
Képzeld csak, 15 tojásból készült piskóta a nagy 25 cm-es magas falú formába és az is kevés lett. Megsült, szép lett a piskóta de nem tudtam kihasználni a forma előnyét, vagyis a magas falméretet. Nem lett 10 cm magas a piskóta.

De most nem is ez a lányeg, hanem hogy tök jü sütni a négyzetes formákban is, hiszen szép kocka piskótát kapunk.

Pár dologra érdemes odafigyelni azért.

Fújd ki formaelválasztóval a formádat. Ez alap, így könnyedén ki fog jönni a piskóta a formából miután kihűlt.
A forma sarkaiba is bele kell, KELL húznod a piskótát, ki kell hogy töltse a formád sarkait a tészta, különben nem lesz szép a kész piskóta.

A 15 cm-es formával kezdtem a sütést, a legkisebb ezért erre esett a választásom. Óvatos duhaj vagyok:-)

A kis formába 5 tojásból készítettem a sütőporos könnyű felvertet.

Vagyis 5 tojás, 100 g liszt és 100 g cukor, 1/2 cs sütőpor.

 

Álljunk meg egy kicsit!

Most már tudom, hogy mit csesztem el, én teljes kiőrlésű lisztet hazsnáltam ami nem nő meg annyira, ez a kis formáknál nem jelentett gondot, de a nagy 25 cm-es formánál már igen.
Ha sima lisztet használsz szép magasra nőnek a piskóták!

160 fokon sütöm mindegyik piskótát, de én már sütőhőmérőzök, hiszen teljesen random süt a sütőm.

Gyönyörűen sülnek a piskóták így, nincs velük semmi gondom.

A tésztával 3/4-ig töltsd a formádat, és ezt kötelező betartanod!

Most jöhet a 20 cm-es négyzetes magas falú forma.

Itt már kezdődtek a gondok:-) 3 piskótát is megsütöttem, de még a harmadik sem lett elég magas. A kis méretű tojások, M méret… nem jó. Használj L méretű tojásokat hiszen az L méret 68 g az M méret 61 g  amiket én kaptam azokat mértem le.

A kis méretű tojásokból 11 db-ot használtam legvégül és még így sem lett olyan magas mint amit szerettem volna. HASZNÁLJ “L” méretű tojást!!!

A nagy tojásból ha jól számolok akkor 7-8 tojásos piskóta bőségesen elég lesz a 20 cm-es formádba!

 

És végül jöhetett a nagy 25 cm-es forma.

Itt már 15 tojás, M méretű….. jó nagy marhaság volt, mennem kellett volna szerezni L méretű tojásokat.

Egyrészt a 15 m tojásból annyi piskóta massza lett ami nem igazán akart elférni a habüstömben:-) Komoly küzdés volt dolgozni vele. És még így sem értem el a 10 cm-es végső magasságot.

L méretű tojásból 10-11 db elég lesz ha ennyi mennyiséggel készíted a piskótádat a nagy 25 cm-es négyzetes magas falú formához.

Nézd, itt már videóztam:-)

 

 

 

Megsült, szép lett:-)

Mutatom a belsejüket is, mert kíváncsi voltam:-)

 

HANGSÚLYOZOM!!!! Én itt midnegyik formánál teljes kiőrlésű lisztet használtam, ezért a szín és a kisebb méret is!!!

 

És mutatom a felvágását is, erre figyelj!