Foszlós kalács és briós készítése
Vizsgáztam, és a tételemben ökörszem volt, vagyis az is volt.
Én olyan boldog voltam amikor megláttam a tészta állagát, hogy nagyon:-)
Igaz kóstolni nem volt lehetőségem, de ott és akkor vasárnap elhatároztam, hogy nekem ezt otthon is meg kell sütnöm. Sokat tanultam a vizsgán, igaz nekem nincs kelesztő gépem, de a sütőmet be tudom állítani 40 fokra.:-)
És hogy ez miért jó? Mert 20 perc alatt dagasztok, majd formázás után 20 perc és kelesztek. Imádom!
De most a kalács és a briós a főszereplő.
Én narancsosan készítettem, mert citromhéj nem volt itthon. A kisfiam imádta.
HV:
500 g liszt / BL55/
50 g vaj
80 g porcukor
14 g élesztő-száraz
250 ml tej
2 tojássárgája
10 g vaníliás cukor
10 g reszelt narancshéj
2 nagy csipet só
kenéshez 1 db tojas
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 40 fokra.
A liszet és a sót keverjük össze.
A tejet a porcukorral keverjük el, langyosítsuk meg és tegyük bele az élesztőt. Én szárított élesztőt használtam. Futtassuk fel.
Ha kész akkor a liszthez öntsük hozzá ,adjuk hozzá a narancs héját, tojások sárgáját, vaníliás cukrot és az olvasztott vajat.
Keverjük el és dagasszuk.
40 fokon kelesszük meg, kb 20-30 perc. Én a sütőbe tettem be 40 fokra.
Gyúrjuk át és osszuk 2 részre. Az egyikből a kalács lesz a másik részből a briósok.
Formázzuk és kenjük le felvert tojással.
Ismét kelesztjük a sütőben 40 fokon 20 percet.
Végül 180 fokos -alsó-felső állás- sütőben készre sütjük.
Gyönyörű színe van, foszlós és isteni narancsos illata.
Konyharuhában letakarva 3-4 napig friss marad.
You must log in to post a comment.