kelt tészták

Foszlós kalács és briós készítése

Vizsgáztam, és a tételemben ökörszem volt, vagyis az is volt.
Én oylan boldog voltam amikor megláttam a tészta állagát, hogy nagyon:-)
Igaz kóstolni nem volt lehetőségem, de ott és akkor vasárnap elhatároztam, hogy nekem ezt otthon is meg kell sütnöm. Sokat tanultam a vizsgán, igaz nekem nincs kelesztő gépem, de a sütőmet be tudom állítani 40 fokra.:-)

És hogy ez miért jó? Mert 20 perc alatt dagasztok, majd formázás után 20 perc és kelesztek. Imádom!

De most a kalács és a briós a főszereplő.

Én narancsosan készítettem, mert citromhéj nem volt itthon. A kisfiam imádta.

 

HV:
500 g liszt / BL55/
50 g vaj
80 g porcukor
14 g élesztő
250 ml tej
2 tojássárgája
10 g vaníliás cukor
10 g reszelt narancshéj
2 nagy csipet só

keneshez 1 db tojas

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 40 fokra.

A liszet és a sót keverjük össze.
A tejet a porcukorral keverjük el, langyosítsuk meg és tegyük bele az élesztőt. Én szárított élesztőt hazsnáltam. Futtassuk fel.

Ha kész akkor a liszthez öntsük hozzá a kovászt, adjuk hozzá a narancs héját, tojasok sargajat, vaníliás cukrot és az olvasztott vajat.


Keverjük el és dagasszuk.
40 fokon kelesszük meg, kb 20-30 perc. Én a sütőbe tettem be 40 fokra.

Gyúrjuk át és osszuk 2 részre. Az egyikből a kalács lesz a másik részbúl a burósok.
Formázzuk és kenjük le tojással.


Ismét kelesztjük a sütőben 40 fokon 20 percet.

Végül 180 fokos sütőben készre sütjük.

Gyönyörű színe van, foszlós és isteni narancsos illata.

Konyharuhában letakarva 3-4 napig friss marad.