Klasszikusok · Vasárnapi torták

Joghurtos gyümölcs torta recept

Vizsgán húztam ezt a tételt:-)
Öröm volt készíteni. Vágási felületet nem fogok tudni mutatni mert elvitték a felét, én meg itthon már elfelejtettem am ásik felét lefotózni, de gyönyörű vágásija van.

Piskóta, tejszínes joghurtos erdei gyömölcsös, isteni, könnyed, igazi nyári desszert.

HV:

PISKÓTA, hideg, könnyű felvert, ezt a mennyiséget 20 cm-es kerek karikában sütjük

  • 7 db tojás
  • 140 gliszt
  • 140 g kristálycukor

A TÖLTELÉK:

  • 250 g mirelit erdei gyümölcs
  • 75 g porcukor
  • 1000 g tejszín
  • 250 g joghurt
  • 20 g zselatin
  • 150 g víz

A piskótát készítsük el.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük habbá a cukor egyik felével. A sárgájákat fehéredésig verjük a cukor másik felével. A fehérjehabhoz óvatosan keverjük hozzá a sárgájás habot és végül a lisztet is óvatosan dolgozzuk bele. 165 fokon süssük készre.

 

A töltelék:

A mirelit gyümölcsöt főzzük fel a cukorral és 50 gvízzel. Főzzük fel és adjuk hozzá a 10 g zselatint.

A tejszínből, most 500 g-ot hazsnálunk, verjük habbá.
A joghurtot adjuk hozzá a felfőzött gyümölcshöz, majd egy kevés tejszínhabbal lazítsuk és végül a felvert tejszínhbahoz keverjük az összes keveréket. Ez lesz a töltlékünk.

A kihűlt piskótát vágjuk 2 lapra.

Formában, karikában kell készítenünk, hisz elég lágy, laza a krémünk, mai a hűtőben fog kidermedni. Tehát karika! Béleljük körbe, kívülről sütőpapírral.
A akrika lajába tegyük a piskótát, a krém felét halmozzuk rá és simítsuk el. Újabb piskóta réteg és a maradék krémet simítsuk el rajta.

Ha van otthon sokkoló, az jóóó:-) ha nincs akkor ah űtőben kell hogy álljon 1-2 órát.

Ha kihűlt, megdermedt akkor vágjuk ki a karikából.

Készítsük el a maradék vízből, 100 g és a 10 g zselatinból a zselét a torta tetejére. Én a vizsgát fütyültem az elvárásra, és készítettem még a bogyós gyümölcsökből egy főzetet amit leszűrtam és annak al evét is felhasználtam a szelatin készítéséhez. Így szép pirosas zselém lett.

A hideg tortára öntsük a langyos zselét, terítsük el rakta, de a szélére vigyázzunk csak a torta tetején legyen a szelatin. Hagyjuk rádermedni.

A maradék 500 g tejszínből verjünk habot. Ha van jó tejszínünk és aztnap megesszük a tortát akkor nem kell sem zselatin sem habficáló bele. Ha állni fog a torta akkor habfixálót hazsnáljunk.

Tehát verjük habbá a tejszínt. Töltsük habzsákba és díszítsük fel a torta oldalát és tetejét.