kelt tészták · Klasszikusok

Ökörszem

Vizsgáztam és ezt a tételt húztam. Imádtam késíteni, hiszen ez egy gyors, egyszerű tészta, látványos végeredménnyel.
Akik kóstolták áradoztak róla, holott a vizsgán nekem a túró kicsit fura volt:-)

HV:

  • 500 g liszt
  • 50 g vaj
  • 80 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 250 ml tej
  • 2 db tojássárgája
  • 10 g vaníliás cukor
  • 10 g reszelt citromhéj
  • nagy csipet só

Töltelék:

  • 250 g túró
  • 1 db tojássárgája
  • 10 g kristálycukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 10 g reszelt citromhéj
  • 25 g búzadara
  • 20 g mazsola

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 40 fokra.

A liszet és a sót keverjük össze.
A tejet a porcukorral keverjük el, langyosítsuk meg és tegyük bele az élesztőt. Én szárított élesztőt hazsnáltam. Futtassuk fel.

Ha kész akkor a liszthez öntsük hozzá a kovászt, adjuk hozzá a narancs héját, vaníliás cukrot és az olvasztott vajat.

Keverjük el és dagasszuk.
40 fokon kelesszük meg, kb 20-30 perc. Én a sütőbe tettem be 40 fokra.

Készítsük el a TÖLTELÉKET!

A túrót törjük át, és adjunk hozzá minden más hozzávalót. Keverjük el.

 

Gyúrjuk át és és osszuk 16 egyenlő részre a tésztát. Kicsit lapogassuk ki, kör formákat kell kapnunk, nyújthatjuk is, húzhatjuk is, mindegy. Egy vizes pohár aljával formázzunk mélyedéseket a tészta korogonkba, ide kerül a töltelék.

Ham idnegyik kis fészek kész akkor töltsük meg a töltelékkel és a vizsgán követelmény volt, hogy minden ökörszemre 3 db mazsola kerüljön, tehát 3 mazsolát tegyünk rájuk.:-)

Kenjük le a tésztát, csak a tésztát felvert tojással és irány ismét keleszteni 20-30 percre a 40 fokos sütőbe.

Ha megkelt akkor 180 fokon süssük készre.