Klasszikusok

Zserbó készítése egy könnyedebb tésztával

Imádja a kisfiam a zserbót, én is szeretem csak mindig az volt a bajom, hogy rogyásig eszem magam vele, majd beleül a gyomromba…. Igen a Zserbó egy nehéz sütemény, nem illdomos belakmározni belőle.. hacsak…..:-)

Hacsak nem készítjük egy levegősebb tésztából!

Minap találtam rá a receptre, mikor kerestem zserbó recit.

HV:

  • 600g  liszt (fele rétes, fele sima)
  • 300 g  vaj
  • 100 g  cukor
  • 1 csipet só
  • 33 g élesztő
  • 150 ml  tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 kis pohár tejföl

A töltelékhez:

  • 1 kis üveg házi sárgabarack lekvár
  • 300 g darált dió
  • kb 50 ml víz
  • 300 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor

A mázhoz:

  • 100  cukor
  • 40 g  Holland kakaópor
  • 50 g  vaj
  • 50 g étcsokoládé

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra.

A tejből, cukorból és elésztőből készítsünk kovászt, igen ez a szaknyelv, na szó futtassuk fel:-)

A sót és a lisztet keverjük össze. Adjuk hozzá a vajat és dolgozzuk össze, én robotgéppel dolgoztam, a dagasztó karral.
Ha elmorzsolódott adjuk hozzá az élesztős tejet, a tojássárgáját és a tojást, tejfölt, citromhéjat, dolgozzuk össze.

Csomagoljuk fóliába és pihentessük 1-2 órát hűtőben.

Pihentetés közben készítsük el a forrázott dió tölteléket. A diót daráljuk le. Én szirupot főzök ha forrázott töltelékről van szó, de most eltekinthetünk ettől, hisz elég ha a vizet elkeverjük a cukorral, felolvasztjuk majd beletesszük a diót. Sűrűre főzzük és kész is.Ízesítsük a citrom héjával.

Pihentetés után osszuk 2 részre a tészta mennyiségét, és az egyik fele mehet is a fagyasztóba.

A másikat osszuk 4 részre. Nyújtsuk vékonyra az első gombócot és tegyük vajazott, lisztezett tepsibe. Én kis méretűt használtam most, 30 cm X20 cm.

A tésztát alaposan kenjük meg házi barack lekvárral, maj simítsuk el rajta a langyosra hűlt dió töltelék 1/3-át.

Jöhet a következő tészta, lekvár, dió, tészta, lekvár és dió és végül tésztával fedjük be.

Szrukáljuk meg a tésztát és irány a sütő. Nem, nem kell lekenni semmivel.

Kb 10 perc után vegyük le a sütő hőfokát 160 fokra és üssük készre.

JÓ HA TUDOD!!!!

A zserbó nem egy gyors, összepakolom desszert. Ha megsült egy nap állás következik. Azért kell, hogy álljon, mert meg fogjuk fordítani, és ami alul volt tészta réteg az kerül felülre, így lesz egy meseszép egyenletes szép tetőnk, amit ha lecsorgatunk a csokoládé mázzal az szép egyenletes lesz.

A csoki mázhoz keverjünk össze minden hozzávalót egy gyorsforralóban, főzzük fel és kész.

Ezzel öntjük majd le az 1 napot állt zserbót.

Isteni finom és a tésztája mennyei. Nem nehéz, bőségesen ettünk belőle és nem fájt a hasunk:-) A lsizt keverése miatt van hogy könnyedebb a tészta.

A recept forrása: https://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/zserbo_a_nagy_kedvenc