Piskóták

Tökéletes félgömb, gömb piskóta készítése, recepttel

Őszinte leszek:-) Elsőre, sőt másodjára sem sikerült. Egyszerűen nem ment az a fránya félgömb piskóta, pedig…
Na de mindegy, mert tanultam bőségesen belőle, hogy mi a gond, mire kell nagyon figyelni.

Töklámpás tortához készítettem a piskótát, kellett hogy tartása legyen, hiszen egy gömb torta készült.

Az első piskótám isteni finom lett, narancsos, szaftos, hmmmmm de azzal  a lendülettel hogy elvágtam és krémmel töltöttem, majd rákerült a felső gömb is, egyszerűen kettétört a kész gömb torta.
Álljunk meg egy kicsit itt.

A gömb tortához, mivel formatorta, kell a stabil piskóta, különben úgy jársz mint én. Eltörik a súlyánál fogva az összerakott torta. Nem jó ide a szaftos nagyon nedves piksóta, mert nem tartja meg saját magát. Lehet visszatölteni a formába, kifagyasztani de mikor újra szobahőmérsékletű lesz félő hogy megnyekken ismét. Tehát kell egy igazán stabil piskóta.

 

Kétszer futottam neki a gömb piskótának és a második még csúfosabb lett. Meg sem sült:-) Bahh…. Itt már kissé morcos voltam, hiszen csak a hétvégém van sütni, tesztelni, írni, videózni és pont most nem jön össze. Ok, pihi, vasárnap nekifutottam ismét. Most már nem bíztam a véletlenre, 15,8 cm -es félgömb forma -mert eddig az ikeás fémtálban szötttyögtem- stabil viktória piskóta egy kis lazítással-kapott egy löttyintésnyi tejet a piskóta, de mindjárt leírom a receptet is. És SIKER!!!!

Meseszép piskóta, már sütés után is korrket stabil állag, hűlés után pedig hmm:-)

Két ütemben sütöttem és igen, elárulom oylan rohadt púpos volt a piskóta hogy jaaajjjjj:-) DE, megsült, átsült és stabil volt. Pont nem érdekelt hogy azt a 2-3 cm púpot le kell vágnom, majd megy a fagyasztóba, jó lesz pohárkrémnek.

Tehát a recept:

HV 1 db 15,8 cm-es félgömb formához

  • 250 vaj
  • 250 g porcukor
  • 4 tojás
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 250 g liszt
  • 40 g kakaópor / Holland 22%-os/
  • 50 ml tej

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra.

A formát kifújtam formaelválasztóval.

A vajat és a porcukrot habosítsuk fel robotgéppel.

Mehet bele egyesével a tojás. Mindegyik tojással jó alaposan keverjük át.

Tehát a tojások elkeverve, mehet bele a só, sütőpor és a kakaóporral elkevert  liszt is. Keverjük tovább.Én robotgéppel dolgoztam végig. A legvégén mehet bele a tej is. Dolgozzuk össze és kész is.
Szép sűrű, kanállal adagolható tésztát kapunk.

A tészta mennyisége nem kevés, de töltsük meg a formánkat tele, IGEN TELE! Ezért fog púposodni, repedni is kicsit, de oylan meseszép félgömbünk lesz hogy becsurrantunk tőle.:-)

A sütési idő hosszú, nagyon hosszú, 40-50 perc is kell. Ha ennyi idő alatt sem sült át, akkor csökkentsd a hőmérsékletet 160 fokra és süsd készre.

Nézd miylen szép lett.

Mivel gömb torta készül, ezért még egy adag tésztát kell készíteni és megsütni.

A tetejét vágd le, mert kőkeményen púposodni fog! Nem vészes, 2-3 cm púp nő a tésztára, ez még azt mondom belefér azért a piskótáért cserébe amit sütés után kapunk!

Nézd csak a betöltött torta, itt már látszik a piskóta állaga is. Nagyon szaftos de nem szétesős. Bátran ajánlom.:-)

És a kész torta:-)