ízesítők

Hogyan használjuk a vaníliát, kivonatot, sűrítményt…

A vaníliát mindenki használja, ki a rudat, van aki kivonatot, eszenciát stb….
DE!
Óriási különbségek vannak, mind állagban mind ízvilágban  különböző állagú vanília kivonatok között.

Én ha módomban áll csak a friss, vanília rudat hazsnálom, mert nagyon intenzív, finom édes íze, illata van, és a krémekben, piskótákban, desszertekben a kis fekete pöttyök számomra mennyei érzést adnak:-)

Ha nem érek rá akkor használok kivonatot, de abból is igyekszem oylat válszatni ami sűrű, krémes és van benne vanília mag is.

Tehát akkor nézzük meg kicsit közelebbről melyik mire jó igazán, melyik hogyan készül.

A VANÍLIA RÚD

Nem véletlen hogy annyira drága, hiszen kézzel “készítik”, rengeteg ember dolgozik azon, hogy mi használhassuk ezt a finom fűszert.
A vaníliabab, igen bab:) az orchideák családjába tartozik, a növény gyümölcse. Tehát nem csak szép de finom is:-)
Forró, nedves éghajlaton terem, Tahiti, Madagaszkár, Dél-Amerika…. És igen, már itt is nagyon nagy különbségek vannak, mert tájegységenként, terroráronként változik a vanília íze.

Leszedik az a babot, szárítják, sötét helyen tárolják. Nem véletlenül vigyáznak ennyire rá, hiszen ha kiszárad akkor elveszti mindazon tulajdonságát amiért nagyon szeretjük.
Én hagytam már kiszáradni, és alig akart kijönni belőle a magja, száraz, nehezen kezelhető volt.

A felhasználása ha rudat vásárolunk, nem nehéz, bár érdemes odafigyelni rá.
A kés nem éles felületét húzzuk végig a babon, vágjuk hosszában félbe, és kaparjuk ki belőle a magvakat.
Sűrű, zsíros állagú és elképesztően illatos.

Használhatjuk krémekhez, piskótákhoz, fagylaltokhoz, desszertekhez.
Amiért én nagyon szeretem még a vaníliát az az hogy ad egy nagyon finom édes ízt mindenhez, tehát a cukor mennyiségét bátran csökkenthetjük ha igazi vaníliát hazsnálunk.

A kikeverése macerás, hiszen ha jóminőségű akkor egyben maradnak a magvak és nem is nagyon akarnak szétválni. Ezért egy kevés kristálycukorral szoktam szétkenni, így szépen elygedik és már hazsnálhatom is.

Nézd, mutatom:-)
A kis pöttyök, azok vanília magvak <3

EXTRA TIPPEM
Ha kikapartuk a magokat KI NE DOBJUK a héját! Tegyük bele a kristálycukros üvegünkbe, jól zárható legyen és 2-3 nap után igazi meglepetésben lesz részünk, hiszen elkészítettük a HÁZI VANÍLIÁSCUKROT!:-)

 

VANÍLIA PASZTA

Jó minőségű, sűrű, krémes és illatos, de ez már vivőanyagban van. Márkája válogatja hogy éppen miben. Általában cukorszirupban áll. Ügyeljünk arra ha ezt választjuk, szép színe legyen, látszódjanak  magvak benne, az sem baj ha jó sok van benne:-)
A GlazurShopban van iylen, én is hazsnálom:-) Itt találod! 

Sütéshez, krémekhez, fagyihoz, desszerthez is használható. Kis mennyiség kell belőle.

VANÍLIA KIVONAT

A kivonat egy gyengébb minőségű vaníliás “lé”, igen sajnos lé, sok esetben semmi köze a vaníliához, hiszen aromával ízesítik a vibőanyagot. Híg, sok esetben utóízzel:-(
Természetesen vannak kivonatokból is jó minőségűek, de ezekben akkor sme látunk vanília magvakat, sajnos.

Általában alkoholban tárolják, de számos esetben szirupban, ami egyáltalán nem felel meg a kivonatok elvárásainak!

A kivonatok 35 %-os alkoholban érlelődnek, és igen, otthon isk észíthetünk ha van szintelen alkholunk, pl fehér rum, vodka.. lényeges hogy ne legyen különösebb íze az alkoholnak.

Én ezeket nem igazán hazsnálom, mert a boltok többségében 1 típusa kapható aminek köptető íze van:-)

HÁZI VANÍLIA KIVONAT készítése

Szintelen alkoholban tegyünk el jó pár vanília rudat, dugózzuk le és hagyjuk legalább 1-2 hétig állni, sötét, hűvös helyen. Én javaslom hogy 1-2 rudat bontsunk is meg és így tegyük az üvegbe. Így idővel a kis magvak kijönnek a héjból, és nem csak vanília ízt érzünk, hanem látjuk a kis magvakat is az üvegben ,amit természetesen fel is hazsnálunk:-)

VANÍLIA ŐRLEMÉNY

KUKA!
Kesernyés utóíz, és mindent elszínez barnára, szürkére, nagyon rossz.
Miért rossz?
Mert úgy ahogy van szerencsétlen vaníliát ledarálják, héjastól és azt ugye nem szoktuk felhasználni! Kerül hozzá némi cukor és kész. Nem javaslom a használatát!