Karácsony · Mézesek

Tökéletes mézes recept, profitól, mázzal együtt

Anikó profi mézeskalács készítő és díszítő. Meseszép munkái vannak, le a kalappal 🙂
Elárulta nekünk a mézeskalácsa receptjét és a máz receptjét is, szóval most már tényleg nem lehet kifogásunk:-)

 

A máz:

1 tojásfehérje+1kk ecet+1tk keményítő és annyi porcukor folyamatosan adagolva hogy a keverőlapátról nehezen szakadva essen le. Ezt a mázat keverheted magasabb fokozaton.

Terülőhöz ugyanezt pici vízzel higítani addig, amíg ha egy vonalat húzol a mázba 10 mp alatt simul ki. Bár én ránézésre készítem de valaki így próbálta leírni. Ezt a mázat alacsonyabb fokozaton vagy kanállal keverd, hogy ne legyen tele levegőbuborékokkal.
A házakat fogpiszkálóval állítom össze, mert úgy tudok rajta alakítgatni, a tészta oldalát érdemes egyenesre faragni, és utána a mázzal belülről ragasztom. Kívül csak díszítem.

 

Tészta recept:

1 kg liszt, fél kg porcukor, 6 gr szódabikarbóna, 1 csomag mézes fűszer. Ezeket a száraz hozzávalókat össze kell keverni.
Külön edényben 6 tojás, 200 gr méz, 60 gr vajat egyneművé keverni, és egy dagasztógépben az egészet zsírfényűvé dagasztani. Lezárható tálban szobahőmérsékleten tárolom, és minél több napig, annál szebb lesz.

Én liszten nyújtom, de vannak profik akik azt írják nem lisztezik alá. Jól át kell dolgozni a tésztát, amikor nyújtod látnod kell, hogy már akkor nagyon szép sima a felülete. Minél többször nyújtod és gyúrod át a maradékot, meglátod annál simább felületű mézest kapsz.

175-180 fokos hőlégkeverésen sütöm, akár egyszerre 6 tepsiben.
Az evésre szánt díszeket addig amíg zsemleszínű lesz.
Sütés után, még melegen lekenem egész tojással, az teszi csillogóvá. Két rétegben kenem. DE!!! Valakinek ajánlottam, neki berepesztette a tetejét. Nekem nem.
A másik fényezési eljárás ha kalácsfényt használtok. Nekem azzal nem csillogott ennyire.

A tésztát kb fél cm vastagra nyújtom, de ez attól függ, hogy éppen mit készítek. Egy adventihez vastagabb kell, ehetőnek vékonyabb, de őszíntén szólva soha nem mértem meg.

A terülőmáz előtt egy kicsit vastagabb csővel pl 3-as megrajzolom a kontúrt, és aztán kitöltöm. Akkor jó, ha a kontúr és a terülő egybeolvad, bár később díszítéssel elfedhető.
Ha buborékokat látsz, azt hústűvel vagy fogpiszkálóval tudod kipukkasztan

Anikó csodaszép munkái <3

Anikó elérhetőségei:

E-mail nerhofaniko@gmail.com
Telszám: +36 20 322 9473