Karácsony · Mézesek

Mézes puszedli lekvárral töltve

Én életemben nem készítettem még puszedlit, nemhogy töltött puszedlit.:-) Tegnap kicsit félve ugyan de nekiláttam, lesz ami lesz:-)
Maga a puszedli még csak csak, de a máz:-) És nem is nehéz, igaz pár praktikát kihagytak a receptből amire magamtól kellett rájönnöm, de megoldottam.

Nagyon finom, puha, a mázzal valami isteni és a töltelékkel hmmm igazi karácsonyi finomság.
Nagyon időigényes de megéri befektetni bele:-)

HV:

  • 150 g puha vaj
  • 160 g porcukor
  • 500 g teljes kiőrlésű liszt LIDL
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk fahéj
  • 2 nagy tojás / LIDL L méret
  • 4 ek méz
  • lekvár, sűrű lekvár
  • 1 tojás a kenéshez

A mártáshoz:

  • 1 nagy tojásfehérje
  • 300 g kristálycukor
  • víz

Elkészítés:

A sütőt melegítsük leő 180 fokra.

A vajat a porcukrot, lisztet, fahéjat és a szódabikarbónát dolgozzuk össze robotgéppel, morzsalékos állagot kapunk.

Én a mézet és a tojást összekevertem, csupán technikai dolog miatt, vagyis ne kelljen külön pakolgatnom a tálba:-) Adjuk al isztes keverékhez a tojásos mézet és dolgozzuk át ezzel is.
A robotgépem kekszlapátját hazsnáltam.

Szép, ragacsos tésztát kapunk.

Gyúrjunk gombócot belőle és pihentessük hűtőben 15-20 percet. Én hagytam a habüstben a tésztát ott, abban gyúrtam át és így ment be a hűtőbe.

Lisztezett pulton nyújtsuk ki kb 3 mm vékonyra.
Két kiszúrót kellene hazsnálnunk, de én még mindig dobozból élek az új házban, így egy darab 3 cm-es kiszúróval oldottam meg:-)
A lényeg hogy párossával kell készítenünk, mert lesz egy alja és egy teteje a pusedlinek.

Kiszúrtam a köröket és párosítottam, biztos ami biztos, mindenkinek legyen párja így kari előtt:-)
A tetejére szánt korongokat kézzel elnyújtottam, 4 cm átmérőjű köröket készítve.

Mivel otthon csak baracklekvár volt így azzal töltöttem. Pikáns, savanykás de kissé kevésnek bizonyult:-)
Ha van ptthon akkor sűrű szilvalekvárt hazsnáljunk.

A kisebbik kör közepére tettem a lekvárból.

A nagyobb köröket lekentem a felvert tojással. Szépen ráfordítottam egyesével a lekvárral borított lapra és kézzel összenyomkodtam, puszedli formát készítve.

Mehet is be a sütőbe 6-7 percre. Gyönyörűen felveszik a kívánt formát, vagyis puszedli lesz belőlük:-)

2 nagy tepsi mennyiség készült ebből a receptből.

Tegyük félre hűlni.

Készítsük el a mártó mázat.
A fehérjét keverjük el a cukorral és vízgőz felett melegítsük csípősre. Vagyis mikor már nem érezzük a masszában a cukorkristályokat akkro kész is van.

Nagyon sűrű, fényes, hófehér mázat kapunk, amit célaszerű hígítani:-)
A recept erről nem írt, de ez a máz irtó sűrű volt, és bár mártottam vele pár pusedlit jobbnak láttam ha hígítom a mázat. És igen, vízzel hígítva tökéletes, vékony, szép fedő mázat kaptam.

 

Csalóka a folyékony állag:-) Nagyon sűrű és itt még nem volt hígítva vízzel a máz.

Ha kihűltek ap uszedlik akkor mártsuk meg a mázban és legalább 1 napot hagyjuk száradni.

 

 

recept forrása: desszert magazin