Mézes puszedli lekvárral töltve
Nagyon finom, puha, a mázzal valami isteni és a töltelékkel hmmm igazi karácsonyi finomság.
Nagyon időigényes de megéri befektetni bele:-)
HV:
- 150 g puha vaj
- 160 g porcukor
- 500 g teljes kiőrlésű liszt LIDL
- 1 csapott tk szódabikarbóna
- 4-5 nagy csipet fahéj
- 2 nagy tojás -L méret-
- 4 ek méz
- lekvár, sűrű lekvár
- 1 tojás a kenéshez
A mártáshoz:
- 1 nagy tojásfehérje
- 300 g kristálycukor
- víz
Elkészítés:
A sütőt melegítsük leő 180 fokra.
A vajat a porcukrot, lisztet, fahéjat és a szódabikarbónát dolgozzuk össze robotgéppel, morzsalékos állagot kapunk.
Én a mézet és a tojást összekevertem, csupán technikai dolog miatt, vagyis ne kelljen külön pakolgatnom a tálba:-) Adjuk al isztes keverékhez a tojásos mézet és dolgozzuk át ezzel is.
A robotgépem kekszlapátját hazsnáltam.
Szép, ragacsos tésztát kapunk.
Gyúrjunk gombócot belőle és pihentessük hűtőben 15-20 percet. Én hagytam a habüstben a tésztát ott, abban gyúrtam át és így ment be a hűtőbe.
Lisztezett pulton nyújtsuk ki kb 3 mm vékonyra.
Két kiszúrót kellene hazsnálnunk, de én még mindig dobozból élek az új házban, így egy darab 3 cm-es kiszúróval oldottam meg:-)
A lényeg hogy párossával kell készítenünk, mert lesz egy alja és egy teteje a puszedlinek.
Kiszúrtam a köröket és párosítottam, biztos ami biztos, mindenkinek legyen párja így kari előtt:-)
A tetejére szánt korongokat kézzel elnyújtottam, 4 cm átmérőjű köröket készítve.
Mivel otthon csak baracklekvár volt így azzal töltöttem. Pikáns, savanykás de kissé kevésnek bizonyult:-)
Ha van otthon akkor sűrű szilvalekvárt használjunk.
A kisebbik kör közepére tettem a lekvárból.
A nagyobb köröket lekentem a felvert tojással. Szépen ráfordítottam egyesével a lekvárral borított lapra és kézzel összenyomkodtam, puszedli formát készítve.
Mehet is be a sütőbe 6-7 percre. Gyönyörűen felveszik a kívánt formát, vagyis puszedli lesz belőlük:-)
2 nagy tepsi mennyiség.
Tegyük félre hűlni.
Készítsük el a mártó mázat.
A fehérjét keverjük el a cukorral és vízgőz felett melegítsük csípősre. Vagyis mikor már nem érezzük a masszában a cukorkristályokat akkor kész is van.
Ha kihűltek a puszedlik akkor mártsuk meg a mázban és legalább 1 napot hagyjuk száradni.