Bejglik

A bejgli készítésének titkai:-)

A bejgli készítése nekem sokáig nem ment.:-) Nagyon nem ment.
Vagy kőkemény lett vagy eldurrant de úgy alalposan:-)

Aztán tavaly megtaláltam Farkas Vilmos oldalán ezt a receptet amit most már 2 éve használok és tökéletes.
Betartok mindent mait leír és meseszép bejglik sülnek most már nekem is.

Bejglit készíteni alapvetően nem nehéz de egy pár dologra érdemes odafigyelnünk.

Amin én meglepődtem az a feltekerése, hiszen édesanyám nem így tekerte, és neki úgy is sikerült, de ezzel am ódszerrel könnyebb és tuti a siker.

Ez itt egy nagyon rendhagyó:-) diós, grillázyos töltelék volt mai nem éppen sima, tehát bőven benne volt a pakliban hogy eldurran, de nem:-)

A lényeg, hogy hagyjunk a tészták szélén 1-1 cm-t üresen, szabadon.

És akkor érkezzenek a tippjeim sorban:-)

  1. A töltelék súlya kb egyforma legyen a tészta -nyers- súlyával
  2. A töltelék állaga kellően puha de nem folyós
  3. Finom mozdulatokkal egyengessük, simítsük a tésztára a tölteléket, nehogy elnyomjuk a nyers tésztát, mert akkor az ott ahol megnyomtuk elvékonyodik és szétrepedhet sütés közben
  4. A tekerésnél a két szélét hajtsuk rá a töltelékre, finoman nyomkodjuk le, és alulról kezdjük el szorosan feltekerni a bejglit. A végén formázzuk, nyújtsuk, hengergető mozdulatokkal
  5. Tartsuk be a 2 sárgája +1 fejérje kenő keveréket, ezzel lesz gyönyörű márványos végereményünk
  6. A 2 sárgája +1 fehérje keverékkel kenjük le a bejglit és tegyük hideg helyre száradni
  7. Csak teljes száradás után kenjük át a finoman felvert fehérjével és ismét hűvös helyen teljes száradásig pihenjen
  8. Villával alaposan szurkáljuk meg, én az oldalát is megszoktam
  9. Süssük készre:-)
  10. Ha kirepedt volna a bejglink, még melegen igazgassuk meg, igazítsuk formára, pofozzuk vissza a helyére:-), csodát látsz ha kihűlt:-)

 

Pihennek:-)

Tökéletes márványozottság <3

Sülnek:-)

Megsültek:-)

 

A diós bejgliket elfeledtem megszurkálni, így a gőz utat tört magának az oldalukon. 🙂 15 perc sütési idő után már nem nagyon érdekelte hogy uygan nekirontottam a villával:-)
De nincs gond. Nem annyira repedt meg hogy ne lehetne helyrehozni.
Még melegen -nem forrón- igazgassuk a helyére, formázzuk kézzel. Teljes hűlés után nyoma sem volt a repedésnek:-)