kelt tészták

Házi, kelesztés nélküli, gyors vajas kifli

Szégyen, nem szégyen nálunk elfogyott vagy lelassult minden pékárú kari utolsó napjára. Ok, szeletelt kenyér volt otthon, de sima kifli, kenyér nem.
Morfondíroztam, hogy most mi legyen, a gyereknek estére jó lenne valami sós cucc, kifli vag valami:-)

Boltban semmi, nem meglepő:-) Így maradt az hogy recept vadászat egy olyan kifli receptért amihez nem kell kovász, extra liszt, őrületese előkészület, hanem egyszerűen meg lehet sütni abból ami otthon van.

Meg is találtam a cookpad oldalán, itt.

Isteni, ropogós, belül puha, igazi kifli recept, és nagyon könnyű elkészíteni.

HV:

 

  • 350 g búzaliszt (BL55)
  • 250 ml 2,8%-os tej
  • 7 g élesztő (szárított)
  • 1 teáskanál
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 25 g vaj (olvasztott)

tej a kenéshez

Elkészítés:

A tejet a cukorral langyosítsuk fel, tegyük bele az élesztőt és futtassuk fel.

Addig a lisztet, sót keverjük össze.

A vajat olvasszuk fel.

Ha kész az élesztő akkor mehet a liszthez, és én itt rögtön hozzá is adtam az olvasztott vajat. Dagasztó karral dolgoztam, szép sima tésztát készítettem.

Osszuk 2 részre.

Nyújtsuk ki az első gömböt, kerekre, 2-3 mm vastagra.

Majd vágjuk 4 részre és még felezzük is meg.

8 db háromszöget kapunk.

A hátomszögeket egyesével ismét nyújtsuk ki, most már egészen vékonyra, 1-2 mm.

A szélesebbik felével kezdjünk, szorosan kezdjük el feltekerni. Én kicsit minden kiflinéz húztam is a tésztát, így még szorosabban tudtam tekerni.

Tegyük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire és tejjel kenjük le.

A sütőt most már bekapcsolhatjuk, 200 fok, alsó-felső sütés és tegyük is be. Amíg felmelegszik a sütő addig kelnek a kiflik.

Gyönyörűen megsültek.

A másik adag tésztát felnőtt módra készítettem, vagyis tettem bele sajtot is.
Annyi az egész, hogy a szélesebbik felére a háromszögeknek egy szelet sajtot tettem és szorosan feltekertem. Tejjel lekenés után pedig kaptak mutatóba a tetejükre is egy kevés sajtot.

Itt már a sütő forró volt, de állt annyit a tészta a melegben hogy semmi gondot nem okozott. Tehát be a sütőbe és 15-20 perc alatt süssük készre.

Kedvenc receptem lesz, hiszen kihúzott a pácból:-)
Gyorsan készül, nincsenek extra liszt igények és kovász készítés.

Ha kihűltek a kiflik, már ha marad:-))) tehát ha marad akkor konyharuhával takarjuk le és finom, friss, ropogós kiflink lesz másnap is. Én hajnalban csekkoltam, mielőtt elindultam dolgozni.:-)

 

TIPPEM:

Kb bármivel megtölthetjük ami nem folyik, sajt, szalonna, kolbász, krémsajt, rikotta…… kb bármivel:-)

 

 

Házi, kelesztés nélküli, gyors vajas kifli” bejegyzéshez egy hozzászólás