Szégyen, nem szégyen nálunk elfogyott vagy lelassult minden pékárú kari utolsó napjára. Ok, szeletelt kenyér volt otthon, de sima kifli, kenyér nem.
Morfondíroztam, hogy most mi legyen, a gyereknek estére jó lenne valami sós cucc, kifli vag valami:-)
Boltban semmi, nem meglepő:-) Így maradt az hogy recept vadászat egy olyan kifli receptért amihez nem kell kovász, extra liszt, őrületese előkészület, hanem egyszerűen meg lehet sütni abból ami otthon van.
Meg is találtam a cookpad oldalán, itt.
Isteni, ropogós, belül puha, igazi kifli recept, és nagyon könnyű elkészíteni.
HV:
-
350 g búzaliszt (BL55)
-
250 ml 2,8%-os tej
-
7 g élesztő (szárított)
-
1 teáskanál só
-
1 kávéskanál kristálycukor
-
25 g vaj (olvasztott)
tej a kenéshez
Elkészítés:
A tejet a cukorral langyosítsuk fel, tegyük bele az élesztőt és futtassuk fel.
Addig a lisztet, sót keverjük össze.
A vajat olvasszuk fel.
Ha kész az élesztő akkor mehet a liszthez, és én itt rögtön hozzá is adtam az olvasztott vajat. Dagasztó karral dolgoztam, szép sima tésztát készítettem.
Osszuk 2 részre.
Nyújtsuk ki az első gömböt, kerekre, 2-3 mm vastagra.
Majd vágjuk 4 részre és még felezzük is meg.
8 db háromszöget kapunk.
A hátomszögeket egyesével ismét nyújtsuk ki, most már egészen vékonyra, 1-2 mm.
A szélesebbik felével kezdjünk, szorosan kezdjük el feltekerni. Én kicsit minden kiflinéz húztam is a tésztát, így még szorosabban tudtam tekerni.
Tegyük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire és tejjel kenjük le.
A sütőt most már bekapcsolhatjuk, 200 fok, alsó-felső sütés és tegyük is be. Amíg felmelegszik a sütő addig kelnek a kiflik.
Gyönyörűen megsültek.
A másik adag tésztát felnőtt módra készítettem, vagyis tettem bele sajtot is.
Annyi az egész, hogy a szélesebbik felére a háromszögeknek egy szelet sajtot tettem és szorosan feltekertem. Tejjel lekenés után pedig kaptak mutatóba a tetejükre is egy kevés sajtot.
Itt már a sütő forró volt, de állt annyit a tészta a melegben hogy semmi gondot nem okozott. Tehát be a sütőbe és 15-20 perc alatt süssük készre.
Kedvenc receptem lesz, hiszen kihúzott a pácból:-)
Gyorsan készül, nincsenek extra liszt igények és kovász készítés.
Ha kihűltek a kiflik, már ha marad:-))) tehát ha marad akkor konyharuhával takarjuk le és finom, friss, ropogós kiflink lesz másnap is. Én hajnalban csekkoltam, mielőtt elindultam dolgozni.:-)
TIPPEM:
Kb bármivel megtölthetjük ami nem folyik, sajt, szalonna, kolbász, krémsajt, rikotta…… kb bármivel:-)
“Házi, kelesztés nélküli, gyors vajas kifli” bejegyzéshez egy hozzászólás
Hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges.