Karácsony · Mézesek

Mézes krémes recept, isteni finom

Életemben nem sütöttem még mézes krémes, enni viszont már ettem és nagyon szeretem. Eljött az idő, hogy kipróbáljam, megsüssem én is.

Receptet innen van:-)

 

Nagyon finom, és irtó gyorsan fogy, mert eteti magát rendesen:-) Én a kakaós öntetet jövőre lecserélem, vagy egyszerűen kihagyom, nekem túl sok lett így, és elviszi az ízét a süteménynek.

HV:

  • 500 g liszt /BL55/
  • 150 g porcukor
  • 50 ml tej
  • 50 g vaj
  • 4 ek méz
  • 1 tojás
  • 1 tk szódabikarbóna

A krémhez:

  • 800 ml tej
  • 100 g búzadara
  • 250 g vaj
  • 200 g porcukor
  • pici vanília paszta
  • baracklekvár a töltéshez

A mázhoz:

  • 3 ek kakaópor /20-22%-os/
  • 100 g olvasztott vaj
  • 120 g porcukor
  • 2 ek tej

 

Elkészítés:

A tésztához a száraz hozzávalókat keverjük össze. Én a felolvasztott vajat -nem forró- tojást és mézet összekevertem és így adtam hozzá a lisztes keverékhez. Összedolgoztam  kekszlapáttal.
Nekem elsőre pöpec lett, de sok múlik a liszten , tehát ha nagyon ragad akkor lisztezett deszkán gyúrd át.

Szép, sima felületűnek kell lennie a tésztának.

Formázzunk négy egyforma méretű cipót belőle, csomagoljuk be és irány a hűtő 30 percre.

Amíg a tészta pihen haladhatunk tovább. Készítsük el a krémet. Ez egy nagyon egyszerű grízes krém, isteni finom.

A tejet forraljuk fel, adjuk hozzá a darát és készítsünk tejbegrízt. ÓÓÓ yammi:-) Bírjuk a tejbegrízt nagyon:-)

Tegyük félre, hűtsük ki teljesen.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tepsi tetejére tegyünk sütőpapírt.

Vissza a tésztához. Kipihenték magukat:-) nyújtsunk vékony lapot az első tésztából.

Süssük 7-8 percig a tésztát, szép arany színe lesz. Hagyjuk a tepsin kihűlni. Talán ez a legrosszabb része, hiszen itt várnunk kell, hacsak nincs egy raklap tepsink:-)
Mindegyik lapot süssük meg.

Sütőpapírral együtt, egymáson hagytam teljesen kihűlni a lapokat.

Térjünk vissza a krémhez. A gírz kihűlt, nem légy de nem is kemény állaga lett.
A vajat habosítsuk ki a porcukorral és a vanília pasztával. Ha szép habos akkor apránként adagoljuk a grízt a vajhoz.
Szép, majdnem fehér, nagyon habos és nagyon finom krémet kapunk.

A gyerkőcöm ott sündörgött körülöttem és kérdezgetett, Anya ez mi? Megkóstolhatom?
Hogy a viharba ne:-) Gyere kóstolj:-)

A krém oylan szinten finom, hogy kérte, kenjük meg a már megsült méziket a krémmel, mert ő most szeretne már ebből.:-)

Jöhet az összeállítás.

Az alsó lapra a grízes krém felét szépen simítsuk el.
Jöhet a következő lap. Ezt lekvárral kenjük meg. Az a jó ha van sűrű házi lekvárunk -nekem nem volt- mert azzal vastagan megkenhetjünk. A bolti sajnos bár lekvár volt de nem valami sűrű, így mértékkel kentem a lapot.

Mehet rá az újabb lap, ezt a maradék grízes krémmel kenjük meg és tegyük rá az utolsó lapot.
Mehet pihenni, érni a sütemény.

IGEN, érnie kell, hiszen kemények a lapok, a krémből fog felszívni annyi nedvességet hogy puha legyen. Nálam 4-5 órát állt hideg helyen.

Ha összeértek a lapok, megpugultak, ez kézzel tudjuk ellenőrizni, puha a teteje ha megnyomjuk akkor be is fejezhetjük a süteményt Méretre vágtam, vagyis a széleit levágtam, hogy szép egyforma legyen mindenhol. . Készítsük el a mázat.

Én mindent bepakoltam egy gyorsforralóba és lassan felmelegítettem.

Gyönyörű, csillogó mázat kaptam, ami meglepetésemre majdnem tükörglazúr volt.:-) A mázban azok nem hibák hanem a csempén látszik:-)

Ismét irány a hűtés, hiszen a máznak rá kell dermednie. Nem, nem lesz kemény, de dermednie kell.

Jöhet a szeletelés. Én minden vágásnál lemostam a kést, és enyhén nedvesen tartottam, így minimálisan “kentem” össze a süteményt.

Búra alatt tartsuk és hűvös helyen. Isteni finom!