Sós

Sajtos pogácsa ami finoman leveles is:-)

Isteni finom, leveles és belül is sajtos pogácsa receptemet hozom most nektek.

Van egy titka ennek a tésztának, mert hogy nem bajlódtam levelestészta készítéssel.

A hajtások közben kenegettem a tésztát zsírral:-) Igen zsírral, olvasztott zsírral és ettől gyönyörű leveles.

A receptet kedvenc oldalamról adoptáltam

HV 1 nagy tepsi pogihoz

 

  • 400 g búzaliszt (BL55)
  • 100 ml tejföl (20%-os)
  • 25 g élesztő (friss)
  • 100 ml 2,8%-os tej
  • 0.5 kávéskanál kristálycukor
  • 2 kávéskanál
  • 1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
  • 100 g vaj

A kenéshez kb 15 g zsír
A pogi tetejére 1 tojás

 

Elkészítés:
melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt.

Az összes többi hozzávalót tegyük tálba, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és keverjük jól össze. Én kivételesen a kekszlapátomat hazsnáltam:-) Mikor összeállt a tészta nyújtsuk ki és hajtsuk be, balról is jobbról is, lentről és fentről is. Ez az első hajtás.

Én csak langyos helyre tettem, vagyis az előmelegített sütő mellé.

20 perc után nyújtsuk ki, és most már kenjük meg a kinyújtott tésztánkat  az olvasztott zsírral. Mértékkel, nem kell sok zsír rá. Hajtsuk a megszokott módon, bal-jobb, lent-fent és ismét pihen 20-30 percet a meleg helyen-sütő mellett.

Ezt én megismételtem még 2 alkalommal, mindig megkenve a zsírral.

Nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra a tésztát, szúrjuk ki pogácsaszaggatóval, kenjük meg a tetejét felvert tojással, szórjuk meg sajttal és irány a sütő, kb 15-20 percre.

Finman leveles állagot kapunk, őrült jó recept.
Hűtsük le és csomagoljuk be, mert gyorsan kiszárad.